Yerel seçimler ve faiz kararları altın satışlarını etkiledi

Yerel seçimler ve faiz kararları altın satışlarını etkiledi
 Muhabir
Altın alışverişlerinde Mart 2024'ün en hareketli ayı oldu. Eskişehirliler seçim öncesi paralarını TL tutmamak için döviz ve altın alışverişlerini artırdı.

Fed ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararlarından etkilenen altın fiyatları son haftalardaki dalgalı seyrini sürdürüyor. Cuma gününü düşüşle kapatan altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı. Bir yandan da 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra altında ve dövizde beklenen yükseliş altın alışverişlerini artırdı.

Eskişehir’de kuyumcular çarşısında gözlemlenen yoğunluk vatandaşların bu süreçte elinde bulunan nakitleri dövize ya da altına çevirmeye başladıklarını, dolayısıyla altın satışlarının arttığını gösteriyor.

gurcan-gunege.jpg

Mart ayının başlamasıyla birlikte altında ciddi bir yükseliş yaşandığını kaydeden kuyumcu esnafı Gürcan Günege, “Yaklaşık 2-3 hafta önce altında yoğun bir yükseliş oldu, ondan önce rutin bir yükseliş vardı fakat yoğun yükseliş Mart ayının başında başladı ve seçime kadar da böyle devam eder. Seçim zamanlarında, piyasanın karışık olduğu zamanlarda altın her zaman daha çok yükseliyor” diye konuştu.

2024’ÜN ALTIN SATIŞINDA EN HAREKETLİ DÖNEMİ ‘MART AYI’ OLDU

Altının her zamanki gibi güvenli bir yatırım aracı olarak göründüğünü belirten Günege, “Herkes elindeki TL’yi dövize ya da altına yatırıyor. Yani insanlar yatırımlarını nakitte tutmak istemiyorlar, alımlar da günden güne artıyor. Çeyrek ve gram altın tasarruf altınıdır vatandaşın bütçesi neye yetiyorsa onu alıyorlar. Gramda ya da çeyrekte yoğunluk daha fazla demek doğru olmaz fakat bu süreçte altın bozdurmadan ziyade alışlar arttı” ifadelerini kullandı.

Mart ayının geçirdiğimiz diğer iki aya göre daha hareketli olduğunu ve bunun sebeplerini aktaran Günege, “Altında baskılanmış bir fiyat vardı 2024 yılının başında, enflasyonun da gerisinde kalmıştı. Artık bazı düzeltmeler de olmaya başladı ve bu işin ucu açık. Ne kadar yükseleceğini bilemiyoruz fakat Mart ayıyla başlayan yükseliş ve yerel seçimlerin etkisiyle bu ay daha hareketli ilerledi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.