EBTO: “Sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli”

EBTO: “Sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli”
EBTO, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde, görevi başında öldürülen Ersin Arslan'ı ve sağlıkta şiddet sonucu kaybettikleri meslektaşlarını andı.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası (EBTO), 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde, görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı ve sağlıkta şiddet sonucu kaybettikleri meslektaşlarını anma amacıyla “Varlığınız Sağlığımız" Anıtı önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından anıta karanfil bırakıldı.

“MARUZ KALDIĞIMIZ ŞİDDET KAYITLARA GİRMİYOR”

Basın açıklamasını gerçekleştiren EBTO Başkanı Dr. Hamit Güçlüer, “Son 20 senede sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet korkunç boyutlara ulaşarak biz hekimlerin/sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline gelmiştir. 2023 yılında kamuoyuna yansıyan Beyaz Kod verilerinden günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmemektedir” diye konuştu.

“EĞER SESİMİZE KULAK VERİLSEYDİ MESLEKTAŞLARIMIZ HAYATTA OLABİLİRDİ”

Sağlıkta şiddet ile ilgili olarak ciddi adımların atılmadığını belirten Güçlüer, “Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesine rağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümlere yaklaşılmıyor. Bu konuda ciddi bir adım atılmaması, Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden sonra olduğu gibi, yeterli olmayan yasal düzenlemelerle yetinmesinin nedeninin sağlıkta şiddetin sona erdirilmesine yönelik bir adım olmadığını, sistemi korumaya yönelik olduğunu biliyoruz. Eğer yasa ve düzenleme önerilerimize kulak verilseydi; 2022 yılında Konya’da hastanede silahlı saldırı sonucu kaybettiğimiz Dr. Ekrem Karakaya ve daha birçok meslektaşımız şu an hayatta olabilirdi”

Güçlüer, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın getirdiği sorunları ifade eden Güçlüer, “Bireyci, sermaye odaklı ve ölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığının daha da geriye gittiğini istatistikler bize gösteriyor. Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur. Bunun dışında sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır” ifadeleriyle sağlıkta şiddet mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.