Eskişehir'de işletmeciler büyük cezalarla karşılaşabilir

Eskişehir'de işletmeciler büyük cezalarla karşılaşabilir
Mali Müşavir Tuncer Doğramacı, çeşitli sebeplerle Eskişehir’de de artmaya başlayan IBAN yoluyla ödeme alma yöntemi konusunda işletme sahiplerini uyardı.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamıştı.

Eskişehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nda sayman olan Mali Müşavir Tuncer Doğramacı, Eskişehir’de de pek çok sektörde artmaya başlayan ‘IBAN üzerinden ödeme alma’ yöntemi konusunda işletme sahipleri ve esnafları uyardı.

“ÇOK CİDDİ CEZALARLA KARŞI KARŞIYA KALINABİLİR”

Maliye Bakanlığı’nın geriye dönük 5 yıllık kayıtları inceleyebileceğine dikkat çeken Doğramacı, şunları söyledi:

whatsapp-image-2024-04-24-at-12-07-50.jpeg

“Maliye Bakanlığı, her türlü veriyi inceleme yetkisine sahip; ticaret erbaplarının, şahısların banka IBAN’ları, yakın akrabaların hatta yanlarında çalışan personellerin IBAN’larındaki parayı inceleme yetkisine sahip. Maliye Bakanlığı, bu incelemeleri kimseden izin almadan bankalardan alarak inceleyebilir. Bu sebeple bu alışverişlere çok dikkat etmek gerekiyor. İşletme sahipleri ‘POS bozuk IBAN’a at’ dememeli. Çünkü daha sonra çok yüksek cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Maliye Bakanlığı 5 yıl geriye dönük kayıtlarınızı inceleyebilir. Bundan 4 yıl sonra karşınıza çok yüksek meblağlarda bir cezayla gelebilirler. O zaman şu riskle de karşı karşıya kalınacak; gerçekten şahsi işlemler için hesabınıza gelip giden paraları siz takip edemiyor olacaksınız ve incelemede bunlar da sorulacak. O yüzden çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalınabilir, bu sebeple işleri usulüne uygun yapmak gerekiyor.”

“IBAN’A PARA AT DEMESİNLER”

İşletme sahiplerini IBAN konusunda uyaran Doğramacı, “İleride şöyle bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz; yapılan alışveriş tutarından, hangi gelir vergi grubundaysanız yüzde 25 vergi denilecek, ona vergi cezası kesilecek. Artı olarak bir de geçen yıl kadar gecikme zammı alınacak. Yani bugün 1 lira olan şey yarın karşınıza 5 lira olarak çıkacak. Esnafların, işletme sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer gerçekten bir sıkıntı dolayısıyla IBAN’a para alıyorlarsa o ekstrenin çıktısını alıp fatura kessinler ve bunu üzerine ekleyip mali müşavirlerine versinler, ellerinde bir kayıt olsun. Yarın bir gün böyle bir şeyle karşılaştıklarında ispat edebilsinler ama ilk önce ‘IBAN’a para at’ demesinler” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum