“Köy Enstitüsü’nün eğitim tarihimizde eşsiz bir yeri var”

“Köy Enstitüsü’nün eğitim tarihimizde eşsiz bir yeri var”
YKKED Eskişehir Şubesi, 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin 84. Yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirdi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Eskişehir Şubesi, 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin 84. Yıl dönümü dolayısıyla Vilayet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirerek günün anlam ve önemine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde YKKED Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Törene çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ve CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar da katılım sağladı. Törenin ardından Prof. Dr. Turan Akman Erkılıç, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamasında Çifteler Köy Enstitüsü’nün vurgusunu yapan Erkılıç, “Köy Enstitüleri iş içinde üretim amaçlı pragmatik eğitim kurumları olarak toplumumuza öğretmen, insan ve hayvan sağlık memurları yetiştiren özgün kurumlar olarak yer almıştır. Bu özgün eğitim kurumlarımızın yeşerdiği topraklardan biri olan Çifteler’i anmadan geçmek mümkün değildir. Çifteler Köy Enstitüsü, hem ilk olmaları hem bir anlamda köy enstitülerinin öncesi farklı öğretmen yetiştirme deneme çalışma alanları olması bakımından köy enstitüleri tarihinde eşsiz bir yeri vardır. Çifteler Köy Enstitüsü’nün başta Eskişehir ve yakın çevresi olmak üzere yetiştirdiği yüzlerce ve Öğretmen Okulu olarak sonraları binlerce öğretmen adayları ile ulusal eğitim tarihimizde eşsiz bir yer edinmiştir” diye konuştu.

“NİTELİKLİ EĞİTİM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”

Nitelikli bir eğitim mücadelesinden vazgeçmeyeceklerinin de altını çizen Erkılıç, “Ne yazık ki hem Köy Enstitüleri hem öğretmen okulları sosyal, ekonomik ve politik nedenlerden ötürü kapatılmış ve öğretmen yetiştirme yine ne yazık ki niteliksizleştirilmiştir. Ancak asla umutsuz olmamak gerekir umut yarındadır. Biz eğitimciler olarak daha nitelikli öğretmen yetiştirme ve daha nitelikli bir eğitim mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu duygular içinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Köy Enstitülerinin kuruluşuna, gelişmesine ve öğretmen yetiştirmeye emek verenlerden yitirdiklerimizi rahmetle hayattaki büyüklerimizi saygıyla küçüklerimizi sevgiyle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.