"Hekimlik insanı her şeyin üzerinde tutar" 


“Hekimlik insanı her şeyin üzerinde tutar” 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ), Milli Mücadele yıllarında elverişsiz şartlarda cephelere koşan hekimlerin azim ve gayretlerinin simgesi olarak kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında, Prof. Dr. Gazi Yaşargil için...


Eskişehir Osmangazi üniversitesi'nde (ESOGü), Milli Mücadele yıllarında elverişsiz şartlarda cephelere koşan hekimlerin azim ve gayretlerinin simgesi olarak kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında, Prof. Dr. Gazi Yaşargil için Fahri Doktora Tevdi Töreni düzenlendi.

ESOGü Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Eskişehir Valisi özdemir çakacak, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, ESOGü Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Garnizon Komutan Vekili Hava Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, ESOGü Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, kamu kurum müdürleri, rektör yardımcıları, tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanları katıldı. Program saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve açılış konuşmaları ile başladı.


“HEKİMLİK MESLEĞİ İNSANI HER ŞEYİN üZERİNDE TUTAR”


Tören programında konuşan ESOGü Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak, “Sağlığın önemi, insanı canlı tutan o olağanüstü sistemin en ufak bir parçasının dengesinin biraz olsun bozulması ile kendisini net hissettirir. Hekimlik mesleği insanı yaşatmayı, acılarını dindirmeyi, hastalıklarını iyileştirmeyi ve insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı hedefler ve insanı her şeyin üzerinde tutar. Hekimler bu uğurda gece, gündüz, bayram tatil demeden büyük bir özveri ile ellerinden gelen her türlü çabayı esirgemeden sunarak insanlığa hizmet etmeyi en büyük görev kabul eder. Tıp Bayramı'nın ortaya çıkışını, 21 yaşından veri yeni tıp eğitimi veren bir Tıphane kurmak için çaba sarf eden, bu amacına 53 yaşında ulaşan Hekimbaşı Mustafa Behçet'e borçludur. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihinde, Tıp Bayramı olarak kabul edilmiştir. Tıp Bayramı ilk kez 1. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlanmıştır. Dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramında ülkesini seven, ülkesine sahip çıkan bir refleks vardır” ifadelerini kullandı.
Ardından ESOGü Tıp Fakültesi asistan ve öğrencilerinin hazırladığı mini konser katılımcıların beğenisine sunuldu. 
Mini konser sonrası ESOGü Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Fahri Doktora Tevdi için Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in öz geçmişini okuduktan sonra sahneye davet etti. Ardından ESOGü Rektörü Kemal Şenocak, Yüzyılın Beyin Cerrahı olarak nitelendirilen Yaşargil’e cübbesini giydirerek Fahri Doktora Tevdini verdi. 
Tıp literatürüne adını altın harflerle yazdıran Prof. Dr. Gazi Yaşargil ise, Rektör Şenocak ve ESOGü’ye teşekkürlerini ileterek törene katılan gençlere seslendi. Yaşargil, “1990 yılında ilk defa Türkiye’ye geldiğimde, beni gazeteciler karşıladı ve sordular, ‘Efendim intibahınız ne şekildedir?’ diye. Şuan gördüğüm benim için mühim. Beyler ve hanımlar göze baka baka görüşüyorlar. Eskiden büyüklerimin kafaları önlerinde yürürlerdi. Sizler dik duruyorsunuz, erkeğin gözüne baka baka konuşuyorsunuz. Sizleri tebrik ederim bunu bilesiniz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.