KUR'AN, HEM KADIN VE ERKEĞİ EŞİTLİYOR-2


Geçen hafta başladığım Kur'an'ın kadın ve erkeği eşitlediğine ilişkin açıklamaları bugün tamamlamak üzere devam edeyim;
Günah işleme veya sevap alma hakları yönünden eşitleyerek (Tevbe-67. Ya Muhammed! Şunu bil ki, ikiyüzlü /münafık /riyakâr erkekler ve ikiyüzlü /münafık kadınlar arasında hiçbir fark yoktur. Onlar, kötülüğü /olumsuzluğu öğütlerken, iyiliğe /olumluluklara da engel olup dururlar. Allah rızası için yardım yaparken de elleri sıkıdır /çok cimridirler. Şüphen olmasın ki, onlar bu davranışlarıyla Allah'ı unuttukları gibi, Allah da onları mutlaka unutur. Çünkü bunlar, iyice yoldan çıkmış /fasık olmuş durumdadırlar).
Mahşer günü, cinsiyet farkı ve ayrıcalığı olmaksızın her canlı hesaba çekilecek diyerek-(Hadid-12. Ey Peygamber! İman etmiş erkeklerin ve kadınların, Dünyadaki olumlu amelleri ile tekâmül etmiş olmaları nedeniyle mahşer günü, önlerinden /ellerinden ve sağ yanlarından nur /ışık yayıldığını göreceksin ve o gün onlara, "Bu gün, içlerinde sürelerce kalacağınız ve altlarından ırmaklar akan Cennet'lerle sizi müjdeliyoruz" denecek. İşte bu müjdeli haber, insanlar için en büyük haber demektir).
Cennet veya Cehenneme gidecekleri bakımından eşitleyerek (Tevbe-68. İkiyüzlü /münafık erkeklere, ikiyüzlü /münafık kadınlara ve Allah'ın tek olduğunu inkâr edip şirk koşmakta olanlara /küfre sapanlara, sürelerce kalacakları Cehennem ateşi, Allah'ın bir sözüdür /vaadidir. Cehennem ateşi ancak onlar içindir. Çünkü Allah, onları lânetlemiştir ve onlar için tükenmez bir azap söz konusudur. Tevbe-72. Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, altlarından ırmaklar akan ve içlerinde sürelerce kalacakları Cennet'ler ve Adn Cennet'lerinde güzel evler vaad etmiş bulunmaktadır. Allah'ın kendilerinden memnun kalması ise, hepsinden çok daha önemlidir. Ve en büyük mutluluk da zaten budur).
Allah, özgür irade, sorgulayıcı akıl ve sorumluluk demek olan emaneti taşıyan birer halifesi, prototip temsilcisi olarak hem kadın, hem de erkeğe bu emanet sorumluluğunu vererek (En'am-165. "Allah sizi yeryüzüne halifeleri /Melek görevlileri olasınız diye gönderdi ve verdiği imkânlarla yaptıklarınızın karşılığını vermek ve birbirinizle de sizi sınamak üzere, kiminizi kiminize derecelerle üstün ve farklı kıldı. Şu gerçek bilinsin ki Senin Rabbin, sınavlarınızı en hızlı değerlendirip karşılığını verendir. O, aynı zamanda çok da bağışlayandır /Gafur'dur ve sevgisi ile merhameti oldukça bol olandır /Rahiym'dir" diyerek uyarıda bulun. Ahzab-73. İşte Allah bu emaneti insanlara vermeyi, aldığı emanetin bilincini kavrayamayıp iman ettikten sonra vazgeçen münafık /ikiyüzlü veya şirk koşan /müşrik erkek ve kadınları, içten iman edip, kesin hükümlere uygun olumlu ameller gerçekleştirerek mümin aşamaya gelen erkekler ve kadınlardan ayırıp cezalandırsın, yine mümin olanların tevbelerini kabul edip af etsin ve ödüllendirsin diye düzenlemiştir. Bu arada hiç endişeniz olmasın ki Allah çok bağışlayıcı /Gafur ve sevgi ile merhameti bol olandır /Rahim'dir).
Birbirleri için birer elbise olduklarını belirterek (Bakara-187. Oruç gecelerinde cinsel ilişkide bulunmanız size helâl kılındı. Eşler birbirlerinin temsilcileri ve sırlarını gizleyen birer elbise gibidir).
Kadın tarla, erkek çiftçidir diyerek (Bakara-223. Kadınlarınız, tohum ekerek ürünler aldığınız tarla gibidir. Bir çiftçi olarak tarlanızdan iyi bir ürün almak için, nasıl ki ona iyi bakmak ve gerekeni yapmak zorundaysanız, kadınlarınızla beraberliğinizde de aynı ihtimamı ve özeni gösterin ve onları hoş tutun).
Okuma-öğrenme-bilim-sanatsal faaliyetler yapma ve öğretme- hakları olduğunu belirterek ('Alak-1. Oku, her şeyi yoktan var eden /yaratan Rab'bin adıyla. 3. Oku ve bil ki O Rabbin en büyük ikram sahibi /cömert olandır. 4. Ki O (Rabbin), kalemin yazdıklarıyla öğretendir).
Boşanmak üzere olanları barıştırmada ve Vasiyet şahitliklerinde erkek ile aynı sayıda şahit oluşunu belirterek (Talak-2. Boşanan kadınlar iddet sürelerini doldurdukları zaman, evliliğinize devam edecekseniz örfünüz ne gerektiriyorsa öyle davranın, yok eğer boşanmaya kesin karar verdiyseniz yine örfün gerektirdiği gibi ayrılın. İçinizden sözüne güvenilir iki kişiyi de bu işleminize şahit edin. Kendiniz de Allah'ı gözeterek dürüst davranın).
Erkekler gibi biat için kadınlarla el sıkılmasını açıklayarak (oy kullanmaları) (Mümtehine-12. Ey Peygamber! İnandım deyip iltica eden kadınlar sığındıklarında, Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmamak, aşırı hırs yapmamak, zina etmemek, ayaklarına bağ olacaklar diye çocuklarını öldürmemek, bir iftira uydurup getirmemek ve doğru işlerde Sana karşı gelmemek üzere yemin edip söz verirlerse (el sıkışıp biat ederlerse), onların sözünü kabul et ve onlar için Allah'tan bağışlanma dile. Çünkü Allah bağışlayandır /Gafur ve sevgisi ile merhameti oldukça bol olandır /Rahim'dir).
Kadın-erkek birlikte oturmayı ve yemek yemeyi tavsiye ederek (Nur-61. Kör ile, sakat olanla veya hasta olanla kendi evlerinizde, ayrıca babalarınızın evlerinde, annelerinizin evlerinde, kardeşlerinizin evlerinde, kız kardeşlerinizin evlerinde, amcalarınızın evlerinde, halalarınızın evlerinde, dayılarınızın evlerinde, teyzelerinizin evlerinde, sorumlu olduğunuz evlerde ve güvenilir dostlarınızın /arkadaşlarınızın evlerinde birlikte yemek yemenizde bir sakınca /günah yoktur. Beraberce yahut ayrı ayrı yemenizde de bir sakınca yoktur).
Aile sorumluluğunu her ikisine vererek: Nisa-32 nci ayete bakınız
Haftaya kısmetse, Kur'an'ın kadını özellikle koruduğuna ilişkin açıklamalarla devam edeceğim.
NOT: 1. Daha ayrıntılı bilgi için "KUR'AN KADINI KORUYOR" kitabına bakınız.
2. 13 NİSAN 2016 tarihinde 2 haftada bir Çarşamba günleri saat 17-30-19.00 da Özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "DİN-BEYİN ve KUR'AN SOHBETLERİ" ne İnşallah devam edeceğim.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi