6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

10 MUHARREM

Hicri tarihin birinci ayı olan Muharremin 10.günü çok mübarek bir gündür. Dünya tarihinin en önemli en çok olaylarının meydana geldiği gün 10 Muharremdir. Dinler tarihinden öğrendiğimize göre bugün de Hz. Adem (a.s) yaratıldı. Cennete girdi tevbesi kabul edildi. Hz.İbrahim (a.s) kafir Nemrud'un ateşinden kurtuldu. Hz.İdris (a.s)yüksek makama çıkarıldı. Hz. Musa (a.s) firavunun zulmünden kurtuldu. Hz. Nuh'un (a.s) tufanı son buldu. Hz. Süleyman'a (a.s) saltanat verildi. Hz. Yunus (a.s) balığın karnından kurtuldu. Hz.Yusuf (a.s) kuyudan çıkarıldı. Hz. Yahya'nın (a.s) gözleri açıldı. Hz.Eyyüp (a.s) hastalıktan kurtuldu. Hz. Peygamberimizin torunu Hz.Hüseyin (r.a) Kerbela'da şehid edildi.
Muharremin 10.gününde on peygamberin hayatlarının önemli hadiselerinin meydana gelmesiyle bu ay'a "Nebiler ayı" ismi verilmiştir. Efendimizin torunu, Hz.Ali'nin (r.a) oğlu Hz.Hüseyin'in 10 Muharrem günü Kerbela'da şehadeti, İslam dünyasında müslümanların yüreğini dağlamış, kıyamete kadar kapanmayacak bir yara açmıştır. Her iki taraf birbirini çoktan bağışlamıştır. Bu konu sebebiyle sakın ola müslümanlar Eshab-ı Kiram'ın bazılarına lanet edip, söğüp ta'n ederek imanlarına leke düşürmesinler. Asırlar sonrasında bu yarayı kaşıyarak Müslümanlar arasında düşmanlık, ayrılık meydana getirmenin hiç kimseye faidesi yoktur.
Muharrem ayının ve 10.günün fazileti hakkında birçok Hadis-i şerifler vardır. Rasülüllah Efendimiz buyuruyor ki, "Ramazandan sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur" (Müslim, Riyaz, Cilt:5, Sh: 521)
Hz.Peygamberimiz (a.s) Muharremin 10.Aşura günü Mekke'de iken oruç tutarlardı. Aynı günde Kabe'nin örtüsü yenilenirdi. Medine'ye hicret ettiklerinde orada Yahudilerin de 10 Muharrem Aşura günü oruç tuttuklarını görmüşlerdi. Müslümanlara, Yahudilere benzememeleri için Aruşa günü oruç tutmayıp Muharremin 9. ve 11. günü oruç tutmalarını tenbih ettiler. Hz.Peygamberimiz (a.s) bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur;
"10 Muharrem Aşura gününün faziletine kavuşmaya çalışınız. Çünkü O Allah-ü Teala'nın günler arasından seçtiği mübarek bir gündür. O günde oruç tutana Allah nezdinde bulunan Meleklerin, Peygamberlerin, Şehitlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir" (Şin'atül İslam Şerhi Seyyid Ali Zadenin Mefatihul Cinan ve Mesabihul Cenan adlı eseri Sh:217)
Bir başka Hadis-i Şerif: Arefe günü tutulan oruç geçer ve gelecek senenin (küçük) iki senelik günahlara kefarettir. (affa sebeptir) Aşura günü tutulan oruç bir senelik günahları affettirir. (Rıyazüssalihin Cilt :5, Sh:533 No:1255)
Aruşa, Arap Lisanındaki "aşara" kelimesinin karşılığı olup (on) rakamını ifade eder. Muharrem ayının mübarek günü için kullanılır. Bunun hikayesi şudur:
Nuh Peyamber (a.s) tufanda gemidekilerin erzakı için bulundurduğu erzakın tufan sona erdikten sonra bir araya getirilerek on çeşit yiyeceğin karışımıyla yapılan tatlı bir "aşure" yemeği tatlısının adıdır.
Haram aylar:
Kur'an-ı Kerimin Tevbe Suresinin 36.ayetinde Cenab-ı Hak şöyle buyurur; "Doğrusu, Allah (c.c.) katında ayların sayısı onikidir. Göklerin ve yerlerin yaratıldığı günden beri bu oniki olan aylardan dördü "haram aylardır". Doğru olan dinin hükmü budur. Bu sebeple bu aylarda (ayların adedini çoğaltarak, yerlerini değiştirerek günah işleyip nefsinize zulmetmeyiniz" (Sh:192)
Haram aymar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Bu aylar İslamdan öncede saygı görür bu saygıdan dolayı Araplar bu aylarda savaş yapmaktan sakınırlardı. Hatta bir adam babasının kardeşinin katiline rastlasa ona saldırmaz, kötü söz bile söylemezdi. Araplar birbirleriyle savaşmak için ayların sayısını onüçe çıkarırlar yerlerini değiştirirlerdi. (Zilhicce ayı Muharremin yerine gelir, Muharrem de "Safer" ayı olurdu) "Nesi" gibi ayların yerini değiştirerek, haram'ı heal, helali de haram yapmak haksızlığında bulunumayınız" Yukarıdaki Ayette bu ilahi ikaz yapılmaktadır. Haram aylarda yapılan günahın cezası işlenen ibadet ve taatın sevabı, öbürlerinden daha fazladır. Önemli aylar olmaları sebebiyle öbür aylardan daha fazla saygı gösterilmesi lazım gelen ve (Bakar Suresinin 217.ayetiyle bildirilen) "Habibim! sana haram aylarda SAVAŞ yapmayı sorarlar. De ki, o aylarda savaş yapmak büyük günahtır" ilahi emriyle özellikle haram aylarda savaş yapmak büyük günahtır.
Bu ilahi emir sade İslamın ilk yıllarına ait değildir. kur'an Cihan şumul kutsal bir kitapır. Bu ilahi emir günümüz için de geçerlidir.
Gel Gör ki, Günümüzde İslam adını kullanarak insan keser, öldüren kudurmuşçasına savaşanlar var. Ortadoğu çok önemli hadiselere gebe. Dileriz Allah'tan bu savaşlar üçüncü dünya savaşına sebep olmasın.
Avrupa iktisadi krizlerle savaşırken Haçlı zihniyetine bağlı olanlar nasıl-nasıl Türkiye'yi bir savaşa sokma gayreti içindedirler. Bunlar yükselen Türkiye'yi terör guruplarıyla önleyemediler bari bir savaşa girsinde tökezlesin çabasındalar.
Cenab-ı Hak yöneticilerimize basiret lütfeylesin, ülkemizi korusun.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi