6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Kutsal yolculuğun seyri

 


2018/1439 yılı kutsal yolculuk devam ediyor. Bu sene ülkemizden seksen bin müslüman kardeşimiz islamın bir şartı olan Hac görevini ifa için yollara düştüler. Bu yolculuğun iki mekanı vardır. Biri Mekke diğeri Medine’dir. Bayramdan 40 gün önce başlayan kutsal yolculuğun ilk durağı Medine-i Münevvere’dir.
Medine ziyareti Hac ibadetenin fıkıh yönünden bir parçası değildir. O, bir ümmetlik görevidir. Sevgili Peygamberimiz kabri şerifi Medine’dedir. Bir Hadis-i Şeriflerinde Efendimiz şöyle buyururlar:
“Kabrimi (beni) ziyaret edene şefaatim bir haktır” (Müslim)
Bu ziyaret sebebiyle Medine’deki birçok kutsal mekanlar ziyaret edilir. Erken giden hacı adayları Medine’de bu ziyaretleri yapar bayramdan bir hafta önce Mekke’ye geçerler. Hacı adayları, Medine dışında (abyar-ı ali) denen yerde ihrama girerler umre ziyareti için niyet ederler. Mekke’ye varınca “Kabeyi” tavaf ederler say (Safa-Merve) yi ifadan sonra umre görevi tamam olur ihramdan çıkarlar. Hacca erken gidip Hac görevini yapanlar bayram sonu ülkeye ilk dönenlerdir.
Mekke’ye gidenler önce “umre” ziyareti yaparlar. Hac görevini ifadan sonra Medine-i Münevvere’ye intikal ederek Hz.Peygamberimizi ve kutsal mekanları ziyaret ederler. Ve buradan yurdumuza dönerler. 
Arefeden bir gün önce bütün hacı adayları ihrama girerek “Hacca” niyet ederler, otobüslerle Arafat’a yolculuk başlar. Yolda sesli telbiye tekbir ve tahmid söyleyerek Arafat’a varırlar. O gece dua ve niyazlarla Arefe gününe kavuşurlar. Arefe günü öğlen namazı ve ikindi namazı büyük bir cemaatla beraber kılınır. Burada yapılan dualarla hacılar Cenab-ı Hak’tan af ve mağfiret dilerler. Bu hazin ve ağlayarak yapılan dualar çok önemlidir. TV ile umuma duyulan bu duayı bizlerde ülkemizden takip edip iştirak etmeliyiz.
Arefe günü güneş  batınca hacılar kafileler halinde Mekke’ye doğru Müzdelife denen kutsal yere dönerler burada akşam ve yatsı namazları beraber kılınır. Bunuda şeytana atacakları yetmiş kadar fındık gibi taşları toplarlar. Sabah namazıda Müzdelife’de kılınır. Sonra şeytanın taşlandığı yere Mina’ya dönerler. Müzdelife vakfesi vaciptir.
Bayramın birinci günü öğleden sonra sadece büyük şeytana yedi taş atılır. Temettü haccına niyet etmiş olanlar kurbanlarının kesildiğini öğrenince ihramdan çıkarlar. Bu hacca niyet edenler kurbanlarını orada kestirmeleri vaciptir.
Bayramın birinci günü farz olan ziyaret tavafı başlar. Bu tavafın bayram günlerinde yapılması vaciptir. Tavaf, Mescid-i Haram’ın içinde Kabe’nin kapısının köşesindeki “Hacer-i Esved” köşesinden başlar. Kabe sola alınır sağa doğru gidilerek dolaşılır yedi defa dönülür bir tavaf yapılmış olur. Her defasında Hacer-i Esved’e gelince eller kaldırılır. Selamlanır.
Bu an ve hareket çok önemlidir. Bu hareket ezelde (Kalu bela) Cenab-ı Rabbimize O’nu Rabbimiz olarak kabul edişimiz ve verdiğimiz sözün bir tezahürüdür.
Haceri Esved’e her gelişte selamlanırken hacı bu bilinç içinde olmalı ve “Allahım sana iman eder kitabını tasdik eder ve ahdimde (sözümde) dururuz” diye dua edililir. (Hac görevinin zirve noktası bu hal ve duadır)
Hacıların bayramın 2. ve 3.günüde şeytana taş atmaları vaciptir. Hacılar Mekke’den ayrılacakları zaman vacip olan Veda Tavafını da yaparak ayrılırlar. Bu kutsal yolculuk ve vazife o kadar feyizli ve unutulmaz bir ziyarettir ki zengin müslümanlar bu görevi mutlak ifa edip hayatlarının zevk ve hazzına ermelidirler.
Cenab-ı Hak hacı olmayı ve hacı olarak ölmeyi nasip etsin. (AMİN)


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi