6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

2015 YATIRIM YILI OLMALI

Ülkemiz ve Eskişehir' de, çok belirgin olan urban ve hiyerarşik yapıda, gelişme ve değişim beklemek çok zordur. Bu nedenle de ülke genelinde ve İldeki, kurum/kuruluşlar, çağımızın en önemli zenginlik ölçütü olan proje, üretmekte isteksiz ve yetersiz. Oysa ülkelerin, toplumların ve kurum/kuruluşların, zenginlikleri, bünyelerindeki proje/projelerle orantılıdır. Eskişehir,2015 yılında, her alanda atılım yapmak istiyorsa, ildeki kurum/kuruluşlar, proje üretmek ve hayata da geçirmek zorundadır.
Ayrıca Eskişehir'de, üretilecek projeler, yenilikçi, bilimsel, yarar sağlayıcı olmalı, sorunun tanımı, projenin amacı ve nasıl uygulanacağı, net olarak belirtilmelidir. Projelerin uygulanabilir çevre dostu ve gelir elde edici olması, kente yarar sağlayacak ve yatırımcıya gelir getirecek özellikler içermesi, tercih nedeni olmalı, tüm projelerden de kamuoyu zamanında bilgi sahibi edilmelidir.
Ne var ki,yılardır, Eskişehir' de politikacılar, vilayet, belediyeler ve diğer kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler arasında, "TAKIM RUHU" oluşturulamaması, Siyasetteki güç kaybı,, ilde, proje üretiminde ve sorunların çözümünde,,en önemli engel oldu. O nedenle de 2015 yılında, kentin sorunlarının çözümü, vilayet, belediyeler, diğer kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri arasında oluşacak, takım ruhu ile orantılı olacaktır.
Ayrıca Eskişehir, bir üniversite kentidir ama bugüne kadar da üniversiteler ve kurum- kuruluşlar, özellikle de sanayi arasında, da bir türlü işbirliği sağlanamadı. Yeni yılda, bu işbirliği mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü bu işbirliğinin, her iki kesime de ciddi yararları olduğu gibi, iki önemli yönü de mevcuttur. Sanayi de kullanılan teknolojiyi geliştirir ve nitelikli işgücü yetiştirilmesine de ciddi katkıda bulunur.
Hiç şüphesiz, 2015 yılında, pek çok proje kentin gündemine gelecektir. Bu projelerde belki de en önemlisi, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA VE TEST MERKEZİ" dir. Bu projenin gerçekleşmesi için, Anadolu Üniversitesi' ne, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, ESO, ETO ve ildeki tüm kurum ve kuruluşlar, yardımcı olmalıdır. Çünkü proje, hayata geçirildiği zaman Eskişehir' e getirisi, tahmin edilemeyecek büyük olacaktır.
Eskişehir, 2015 yılında, turizm alanında patlama yapabilir. Ancak Eskişehir turizm mastır planı bir an önce hayat geçirilmelidir. Turizm Stratejileri belirlenmeli, mikro planlama, Yatırım, Örgütlenme, Hizmet, Ulaşım ve Altyapının Güçlendirilmesi, Tanıtım, Eğitim, Kentsel Ölçekte Markalaşma, Mevcut Turizm Alanlarının Rehabilitasyonu ve Varış Noktalarının Geliştirilmesi, konularında, çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.
Eskişehir, sanayi altyapısı, özellikle de OSB' si ile ülkemizin önde gelen kentlerindendir. Yeni yıl da bu alanda da ciddi atılımlar yapmalı maden ve tarımı sanayinin motoru yapmak içinde gayret gösterilmelidir.
Ancak 2015 yılında, kent olarak, bir sanayi stratejisi üretmemiz ve bu sanayi stratejisi çerçevesi içerisinde, firmaları her yönü ile desteklenmelidir. Özellikle de Eskişehir sanayi stratejisini "Yüksek katma değer"; . "İleri teknoloji" ve "Yüksek rekabet gücü" olmak üzere üç temel ayak üzerine oturtulmalıdır. Ar-Ge çalışmaları, teknoloji üretimi ve transferi kurumsallaştırılmalıdır.
Eskişehir, 2015 yılında, tarımda da atılım yapmalıdır. Çünkü bugün dünyada beslenme ve su güvenliği, gittikçe önem kazanmaktadır. Gıda egemenliğine sahip olmayan ulusların, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, hatta yok oldukları görülmektedir. Dolayısıyla üstünde durulması gereken önemli kavramlardan birisi gıda egemenliğidir.
Eskişehir, 1.365.248 ha. yüzölçümüne sahip, Bunun 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Eskişehir'de sulanabilir tarım arazisi, 350133 ha.(%59.64), sulanan arazi 83135 ha (%14.2) sulanamayan arazi ise, 226102 ha (40.46) dır. Tablo değerlendirildiğinde, Eskişehir, küçümsenmeyecek miktarda tarım arazisine sahip bir ildir. yeni yılda tarım alanları verimli kullanılmalı, sanayinin de motoru olmalıdır. Tarım alanında ciddi projeler gündeme gelmeli, eğitim çalışmalarına da ağırlık verilmelidir.
Aslında Eskişehir'de, geçmişte makro hedefler belirlendi Nitekim Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir' deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları' nın da mimarı olmuştu. Eskişehir'i, "ORTA VE İÇANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" yapmayı da hedef olarak düşünmüştü. Yeni yılda, Eskişehir'deki Rahmetli ZETİNOĞLU' gibi, makro düşünmelidir.
Eskişehir, yeni yılda, her alanda başarılı bir performans bekliyorsa, milletvekilleri, vilayet ve belediyeler, kurum/kuruluşları, meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte, kentte bir "EKİP RUHU" geliştirmeli ve ilişkilerde, "TOPLUM KATILIMI", ORTAK PAYDA" ve " ORTAK AKIL" gibi kavramları da ön planda tutulmalı, 2015 yılı "ATILIM" ve "YATIRIM" yılı olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi