6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

AİLE HUKUKU

Kuran-ı Kerim insanları evliliğe teşvik eder evliliğin çeşit faide ve hikmetlerine işaretle evliliği kocanın karısına verdiği sağ bir teminat olarak nitelendirilir. Yüce Rabbimiz Kur'anda şöyle buyurur:
"Size onlar sayesinde veya onlarla huzur ve sükünete ermeniz için kendi cinslerinizden eşler yaratması ve aranızdaki sevgi ve merhamet halketmesi onun kudretinin alametlerindendir. Bunda düşünen bir topluluk için işaretler vardır" (Rum Suresi Ayet 21,Sh:405)
Bu rahatlama ve sükünet bulmayı cinsel ihtiyacın karşılanması anlamında degerlendirmek uygun değildir. Aile hayatı bütün canlıların tabiatlarında saklı bulunan neslini devam ettirme güdüsünü en tabii biçimde karşılıyor olmasıdır. Yukarıda meali verilen Ayet-i Kerime'de kadın ve erkeğin birbiri için yaratıldığını ve bu tür yaratılışın Allah'ın kullarına bir lütfu olduğunu bildirmektedir.
Ayet-i Kerime'de bildirilen ikinci bir husus çiftler arasında sevginin yaratılmasıdır. Sonuncu husus pek derin ve ince bir fazilettir. Başka bir Ayeti celilede buna işaret vardır. "Kadınlar sizin için sizde kadınlar için birer libas(elbisesiniz)." (El Bakara Suresi Ayet 187,Sh:28)
Evliliğin önemi hakkında Hz. Peygamberimiz buyuruyor ki: "Kişi evlenmekte dinin yarısını tamamlamış olur. Diğer yarısı içinde Allah'tan korksun."
"Evli kimsenin iki rekat namazı bekarın seksen iki rekat namazından hayırlıdır" (Keştul Fimme, C:2, Sh:52)
Evlilikte tarafların hak ve görevlerinin takibi için çeşitli sebeplerle bu izdivacın kontrol altında tutulmasına ihtiyaç vardır. Bu da resmi nikah ile mümkün olmaktadır. Sadece dini nikah ile yapılan evlilikte kadının erkeğinden alacağı hiçbir hak yoktur.
Kadının koca üzerindeki hakları:
1)Kadının maddi ihtiyaçları nafakası erkeğe aittir. Giyim kuşam ve bütün ihtiyaçları erkek tarafından karşılanır. İmam Malik'e göre koca, fakir ise kadının çalışması lazımdır. Bu husuta Rasülü Ekrem Efendimiz şöyle buyurur;
"Yediğin zaman yedirirsin giydiğin zaman giydirirsin. Sakın yüzüne vurma ona ve yaptığı işlere çirkin deme. Darılıp onu yalnız bırakma ancak ev içinde (bir kusuru olursa muvakkat bir zaman için dargın durabilirsin.) (Müslim, İ'lamul Muvakkı'in, Cilt 4, Saife 385)
2)Erkek, hanımın yaptıklarına teşekkür ederek takdir etmesi lazımdır. Kadın ruhen kendi varlığını ve güzelliğini erkeğine kabul ettirmekle meşguldur. Kadın devamlı teşekkür ve takdir beklediği kocasından nankörlük ve tenkid görürse kalbi kırılır , mahzun olur. Saadet ümitleri yıkılır mahvolur. Rasüllüllah Efendimiz (a.s.) şöyle buyurur; "Sizin en hayırlınız kadınlarına karşı en iyi ve en nezaketli olanınızdır." (Mişkatül Mesabih :2, Sh:202-204)
3) Evde hanımıyla ilgilenmek meşru olan bir eğlenceyi beraberce seyre gitme. Hz Ayşe validemiz Rasüllüllah (a.s) ile yolda yarışır bazen o Efendimize geçer. Bazen Hz. Rasulluh Ekrem yarışmayı kazanırdı. Hz. Peygamberimiz şöyle buyurur;
"Kişinin oynadığı bütün oyunlar boştur yersizdir. Ancak yayı ile ok atması, atına idman yaptırması ve zevcesiyle (eşiyle) eğlenip oynaması müstesna.
4) Kadını dövmemek. İslamda aile reisi erkektir. Bu ailenin ciddiyet ve disiplini temini içindir. Kadın dövmek için değil sevmek ve mutluluk için Allahı bir emaneti olarak alınmıştır. Efendimiz bir Hadisi şerifinde şöyle buyurur;
"Hiç kimse eşini, kölesini döver gibi, dövmesin. Çünkü olabilir ki gün bitiminde onunla münâsebette bulunabilir"diyerek kadınlarla iyi geçinmeyi öğütlemiştir. (Mişkâtü'l-Mesâbih, c: 2. s: 199.)
Kadında bir insandır hataları noksanları olabilir. Erkek bu durumda önce nasihatte bulunacak tatlılıkla söyleyecek eğitecek sonra ihtar edecektir.
5) Erkek eşini duyduğu kötülükten dolayı mevzu ederek hanımı baskın yapamaz tehdit ederek suçlayamaz. Erkek eşi için başkalarının söyleyecek sözlere de hemen inanıp hüküm vermemelidir. Bir Hadisi Şerif'te Efendimiz şöyle buyurur.
"Bir kadının kocasına kötü tanıtıp jurnal eden bizden değildir." ( Mişkâitü'l-Mesâbih , c: 2 s: 204.)
6)Eşler arasında gerek cinsi hayatta gerek diğer mahrem konulara ait sırları ifşa etmek memnudur(yasaktır). Kadın narin ve nazik bir yapıya sahiptir. Onun sırları gizli kalmalıdır.Bir Hadisi-i şerifte Rasüllüllah şöyle buyurur.
"Kıyamet gününde Allah katında en kötü mevkide bulunan insanlardan bir zevcesinin sırrını ifşa eden kimsedir." (Müslim, Cilt:2, Sh:1061)
Kadın erkeğinden ne bekler? Müslim bir kadın mesud oldukça mutlu etmek ister. Cefakardır, kaderine razıdır, yeter ki eşi onu dövmesin hakaret etmesin aç ve açıkta bırakmasın. Kadın eşinden sevgi ve ilgi bekler. Evlendiği günün bilinme bir demet çiçekle de olsa o günün kutlanmasını bekler. Eşinden erkeğinden hakaret görmemek yaptıklarına daima takdir ver teşekkür bekler. Kadın hele hele boş bir kadınla yosmayla kocasının kendisini aldatmamasını bekler. Kadın erkeğinin alkol kumar ve esrar gibi felaketlere kendini kurban etmemesini bekler. Kadın evlendiği kocasıyla bir ömür boyu beraber mutlu olarak yaşamayı bekler...
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi