ALKOLİZM VE SARHOŞLUK HARAM-2

 


Namaz kılmaksızın, sadece Kur'an'a çalışılacaksa ve bunu kolaylaştırıp zorlaştırmamak amacıyla, abdest almanın şart olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ve bu şartların temelinde, bu sırada yapılacak dua enerjisinin netliğini sağlamak yatmaktadır. Kur'an'da olmayan başka şartlar eklemek ve özellikle bir şekilde başı örtmeyi, abdest almayı şart koşmak veya kadının aybaşı kanamasını engel saymak Fussilet-26 ncı ayette belirtildiği gibi, şirk-ortak koşanların Kur'an'ın okunmasını engelleme isteklerinin gerçekleşmesine hizmet etmek demek olacaktır. Ayrıca böylesi engelleyici şartlar koyarak, Kur'an'ı okumak isteyen Müslüman'a bir engel olabileceği gibi, abdesti bilmeyen ve Müslüman olmayan, fakat Kur'an'ı okumak isteyecek bir kişiye de engel olunacak, belki de onun İslam'ı anlaması ve kabul etmesi de engellenmiş olacaktır.


Fussilet-26. Şirk koşup bildirdiklerimizi inkâr ederek küfre sapmış olanlar, "Bu Kur'an anlatılırken dinleme­yin, hatta rahatsız edici gürültü çıkarın, böylece başkalarının dinle­yip anlamalarını engellemiş olursunuz" diyerek Kur’an’ın öğrenilmesini engellemeye çalışıyorlar. 


       Bu paralelde Mevlana şunu söylemiştir: 


“Şarap, her yerde ve herkeste şer meydana getirmez, kötü iş işletmez ama edepsiz kişiyi daha da edepsiz eder!“ Mesnevi- cilt-IV, 2156


“Şarap içen akıllı kişi ise, aklının parlaklığını daha da arttırır; fakat kötü huylu ise, onu büsbütün huysuz eder-2157”


       Ancak uyuşturucu madde kullanımı tamamen yasaklanmalıdır. çünkü uyuşturucu bir maddeyi iki defa kullanım, alışkanlığa neden olmaktadır. Alkol ve kumarla ilgili yasaklama, asırlardır birçok toplumlarda az ve çok konusuna bakılmaksızın tamamen yasaklama şeklinde uygulanmış ve halen bu yönde uygulanmaktadır. Halbuki tamamen yasaklama söz konusu olsaydı, “azda fayda var” denmez ve doğrudan doğruya "Büyük Günahtır" denirdi. Hadid-25. ayette demirin fayda ve zarar verecek şekilde kullanılmak üzere indirildiği belirtilmiştir.


Hadid-25……….Biz, demiri de indirdik ve kullanımınıza göre onunla kötülük yapmanız veya in­sanlar için birçok yararlar sağlamanız mümkündür. İşte bu nedenle dikkatli olun. çünkü Allah demiri, onu faydalı veya zararlı kullanış şeklinize bakarak, görmediğiniz halde O'na ve peygamberlerine iman edip etmeyenlerinizi belirlemek amacıyla size nimet olarak verdi. Ve gerçek şu ki, Allah çok güçlüdür ve en üstün olandır.


Benzer şekilde alkole olan yaklaşımlarında da insanlar her iki kullanımına uygun olarak alkolü kullanmaktadırlar. Ancak azında da olsa alkol için karaciğerin, beynin ve sinir tellerinin de sağlam olması gerekmektedir. Sinir tellerinin bozuk olacağı haller; şeker hastalıklı, yetersiz /proteinsiz beslenmeli, B12 vitamini eksikliğinde oluş veya sinir tellerini bozuk yapacak iltihaplı bir hastalık halinde oluştur. Son bilimsel çalışmalar, az miktarda kırmızı şarabın damar sertliği ve kalp damar hastalığını önlemede faydası olduğunu göstermiştir. örneğin az miktarda alkollü içki ve özellikle kırmızı şarap, yapıldığı kırmızı üzümün kabuğunda bulunan Reveratrol isimli maddenin etkisi ile kalp hastalığından ölümleri % 25-45 arasında, beyin damar tıkanmasına bağlı inmeyi % 20 oranında azaltmakta, kandaki yararlı olan HDL kolesterolü yükseltmekte, zararlı olan LDL kolesterolü düşürmekte, kanda pıhtı oluşumunu azaltmakta ve Homosistein düzeyini düşürmektedir. Atalarımızın kadeh tokuştururken "Sağlığınıza" diyerek az miktarda, ayarında içmeleri ve sarhoş oluşu ayıplamaları, Bakara-219. ayetteki "Azında da fayda vardır"  ifadesine ve saydığım faydalarına uygun düşmektedir diyebiliriz. Nahl-67. ayette belirtildiği gibi alkol, az miktarda uygulayabilme iradesini gösterme yoluyla ciddi bir sınav aracı olmaktadır.


Nahl-67. Ve hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem sarhoş edici içkiler ve hem de güzel rızklar elde edersiniz. Kuşkusuz aklını kullanan bir toplum için, birer sınav aracı olan bu iki yönlü kullanımda deliller /hikmetler /bilgiler bulunmaktadır.


Bektaşilikte söylenen "İçki, içebilene helâl, içemeyene haramdır" deyişi de bu anlamdadır. Bu konuda Hz. Aişe şu hadisi söylemiştir;


“Biz Resulullah için sabahleyin tuluk içerisine nebiz kurardık, efendimiz onu akşamleyin içerdi, akşamdan kurardık sabahleyin içerdi." Hz. Aişe devamla der ki: "Biz su kabını, biri sabah, biri akşam olmak üzere günde iki kere yıkardık." Aişe-Kütubu Sitte-2281”.


NOT: NöVAK Vakfına ait olan şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi