9... Diyetisyen Hande ALDEMİR (HANDE İLE BESLENM

9... Diyetisyen Hande ALDEMİR (HANDE İLE BESLENM

DOĞRU BİLİNEN BESLENME YANLIŞLARI

Beslenme;



  • İnsanın en temel ihtiyacı,

  • Çoğu kişinin ilgi odağı,

  • Gerçekte ise  bir ‘’bilim’’.


Tablo böyle olunca yazılanı çizileni çok, kafalar da bir hayli karışık olabiliyor.


Hayatınızın bir bölümünde kilo vermeye çalıştıysanız aşağıdaki maddelerin birçoğunu duymuş hatta uygulamış bile olabilirsiniz. Kendinizi suçlamayın, internet aramalarında trend olan bu başlıklardan asla şüphelenmezsiniz. Ancak çoğu popüler beslenme bilgisinin kanıtlarla pek ilgisi yoktur.


İşte beslenmeyle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar:


1-Aç kalmak zayıflatır: Beslenmeyle ilgili en sık yapılan yanlışların başında bu geliyor olsa gerek. Aç kalmak sizi zayıflatmaz aksine uzun süreli bu durumu devam ettirmek kilo vermenizi durdurduğu gibi kilo aldığınız bir tabloyu önünüze getirebilir.


2-Balık  yağı ve omega-3 takviyeleri kilo aldırır : Aksine, balık yağının da içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri kilo vermenizi kolaylaştıran en büyük yardımcılarınızdandır.


3-Sabahları aç karnına sirke içmek zayıflatır : Sirkenin kalıcı ve sürdürülebilir kilo vermeye etkisine dair geçerli bir kanıtı bulunmamaktadır. Ek olarak sirke oldukça asidiktir ve aç karnına sıklıkla tüketildiğinde midede tahrişlere neden olabilir.


4-Diyet yapmak bağışıklığı düşürür : Halk arasında genellikle aç kalmakla eş değer tutulan diyet aslında kişinin beslenmesinde yer alan tüm besinler anlamına gelmektedir. Yeterli ve dengeli bir diyet bağışıklığı zayıflatmaz, aksine bağışıklığı destekler.


5-Yemek yerken su içmek zararlıdır : Yemekten önce, sonra ya da yemek sırasında su içmenin hiçbir zararı yoktur. Su ayrıca besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.


6-Light/diyet besinler kilo aldırmaz : Light / diyet ürünlerin de bir kalorisi vardır. Bu besinlerde sizin kilo almanıza neden olabilir. Burada önemli olan tüketim miktarı ve sıklığıdır.


7-Sıcak/ılık su içmek kilo vermeye yardımcı olur : Vücut ağırlığının azaltılmasında su önemli bir rol oynamaktadır. Burada önemli olan suyun sıcaklığı değil miktarıdır. Sıcak suyun kilo verme sürecini hızlandırdığına dair hiçbir kanıt yoktur.


8-Kepekli ekmek beyaz ekmekten daha düşük kalorilidir : Kepekli ekmek ve beyaz ekmek kalori açısından birbirine eşittir. Aralarındaki fark lif (posa) miktarı olup kepekli ekmek daha yüksek oranda lif içermektedir.


Bu gibi yanlışların getirdiği kısıtlamalarla veya olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalan birçok kişi diyetten ve bir uzmana başvurmaktan uzaklaşıyor.


En doğru bilgiyi bir beslenme uzmanından alacağınızı unutmayın! Sağlıklı günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9... Diyetisyen Hande ALDEMİR (HANDE İLE BESLENM Arşivi