İKİ KİTAPLI ALİMİN İMANI ÇOK GÜÇLÜ OLUR-1

Biz beşerlerin Dünya yaşamımızda okumamız istenen 2 kitap bulunmaktadır. İlk kitabın Evren kitabı olduğu Bakara-31, ikinci kitabın da Kur'an olduğu Rahman-2 nci ayette belirtilmiştir (Bakara-31. Sonra canlı-cansız evrendeki tüm yaratmış olduklarının isimlerini /bilgilerini Âdem'e öğretti /belleğine yükledi... Rahman- 2.Allah, Önce Kur'an'ı öğretti, 3. Sonra insanı yarattı). Görülüyor ki, her 2 kitap da, Dünya Okulunun Öğrencisi olan Ruh kısmımızın hafızasına henüz Dünya'ya gönderilmeden önce yüklenmekte ve bunları anlayarak okuyup öğrenmeye çaba göstereceğimize söz veriyoruz. Yine Kur'an'dan anlıyoruz ki, her 2 kitap, hangi ırktan ve hangi dini görüşte olursa olsun bütün Beşerlerin bilinç altında bulunmaktadır. Ancak "Her beşer, nisyan /unutma ile maluldür" deyişinde olduğu gibi, annemizden doğduğumuz an ile başlamak üzere, bu kitapları ve verdiğimiz sözü unutuyoruz.
Gerek iniş sırasında Bakara suresinin önce, Rahman suresinin ise sonra indirilişinden, gerekse Adem'in hafızasına yapılan yüklemenin Meleklerden farklı olarak Evren bilgileri oluşundan, ilk kitabın Evren kitabı olduğunu anlıyoruz. Dolayısıyla da bu kitabın okunuşu demek olan Evren ve Evrenin bir parçası olan İnsanın araştırılması ve bu konuda ilim yapılması öncelikli olmaktadır. Evreni araştırmanın ve bu kitabı okumanın, Kur'an kitabından önce olduğuna, hem Mücadile-11 nci ayette, hem de Hz. Muhammed bir hadisi ile dikkat çekilmiştir (Mücadile-11. Ey iman edenler! Toplantılarda size (yeni gelenlere, yaşlılara veya ilimde ileride olanlara) "Yer verin" dendiğinde, yer verme anlayışını gösterin ki Allah da size rahatlık versin. Toplantı bittiğinde de size "Kalkınız" dendiğinde de kalkın. Şunu bilin ki, Allah içinizdeki gerçekten iman etmiş olanları destekleyecek ve kendilerine ilim verilmiş olanları ve bu uğurda gayret içinde olanları da derecelerle yükseltecektir. Çünkü Allah tüm yaptıklarınızdan /amellerinizden haberdardır. Hadis: "Alim bir kişinin, vaktini sadece ibadet ile geçirmekte olana üstünlüğü, ayın dolunay olduğu gecede, bütün öteki yıldızlara üstünlüğü gibidir-Kütubu sitte-4108). Hz. Muhammed'in sözünden anlaşıldığı gibi, ilim ile uğraşan kişi, şekilsel ibadetlerini yerine getirip duran kişiden oldukça önemli olarak değerlendirilmektedir. Çünkü alim, bilgisini aktarmak ve ürettikleri ile, yaratılanlara fayda sağlarken, şeklisel olan ibadetlerini yerine getirenin ise faydalılığı sadece kendisi ile sınırlıdır.
Fatır-28 ve Nisa-162 nci ayetlere baktığımızda, Evren ilmi sahibi oluş, iman etmeden önce yer almakta ve bu alimlerin Allah'a ve Ahrete imanlarının daha içten olduğu vurgulanmaktadır (Fatır-28. Aynı şekilde insanlar, yabani hayvanlar, evcil hayvanlar da çeşit çeşit renklerdedir. İşte bütün bunları araştırıp, gizli bilgilerine vakıf oldukları için, kulları arasında Allah'ın varlığını ve gücünü gereği gibi kavrayan, aşırılıklara sapmayan ve içtenlikle iman eden ancak bilim adamlarıdır. Nisa-162. Ancak aralarından derin ilim sahibi olup gerçek imana ulaşmış olanlar, hem Sana indirilene /Kur'an'a ve hem de Senden önce indirilenlere inanırlar. Salâtı /topluma fayda sağlayacak faaliyetleri yerine getirirler ve servetlerinden zekât /devlete vergi olarak bir pay verirler /toplumu yararlandırırlar. Ayrıca Allah'a ve Ahret gününe de iman ederler. İşte bunlara karşılık olarak hayal bile edemeyecekleri bir ödül vereceğiz). Dikkat edilirse, Evren Kitabını, yani sadece Evren'i araştıranlara Kur'an ilim adamı tanımlaması yapmaktadır.
Ankebud-43 ncü ayette, ancak ilim ile uğraşanların Kur'an'da verilen örnekleri anlayabileceği, Ankebud-49 ncu ayette ise Kur'an'da bildirilenleri benimsedikleri açıklanmıştır (Ankebud-43. Biz bu örnekleri insanlar ders alıp yararlansınlar ve doğru yola yönelsinler diye veriyoruz. Ancak bu örneklerin ne demek istediğini, aklıyla düşünenlerden ve evren ile ilgili ilim /bilgi sahibi olanlardan başkası anlayamaz. Ankebud-49. Gerçekte Sana vahyedilenler, Allah'ın yarattıklarında gizlemiş olduğu bilgileri bulma ile uğraşan bilim insanlarınca içtenlikle benimsenen Allah'ın ayetleridir). Kur'an'ın gerçekliğine ve doğruya yönlendiren bir kitap olduğuna iman edenlerin özellikle ilim sahibi olanlar olduklarına Sebe-6 ncı ayette de değinilmiştir (Sebe-6. Kendilerine ilim vermiş olduklarımız, Rabbinden Peygamber'e indirilen Kur'an'ın gerçek /hak olduğunu bilirler, ayrıca onları üstün ve tek hamd /teşekkür edilecek olan Allah'ın bildirdiği kesin hükümlerine uymak olan doğru yoluna yönelttiğini de mutlaka fark ederler).
Çünkü Evren'i araştıran bilim adamlarının, belirledikleri bilgiler karşısında Allah'ın gücü konusunda bir görüşe vardıkları ve bunun üzerine de Allah'ı devamlı ve her an andıkları ve yaratılışı düşündükleri Al-i İmran-191 nci ayette açıkça belirtilmiştir (Al-i İmran-191. Çünkü Evreni araştıran bu insanlar, ayaktayken /kıyam halindeyken, otururken veya yanları üzerine uzanmışken, sürekli olarak göklerin ve yeryüzünün yaratılışı, özellikleri ve iç yapıları hakkında düşünür ve araştırıcı bir gözle yaklaşarak Allah'ı anarlar ve "Ey Rabbimiz! İnanıyoruz ki Sen bunları boşuna yaratmadın, Sen yücesin, Senin ve kurmuş olduğun düzen hakkında bizi yanlış yapmaktan ve ateş azabına düşmekten koru"
İşte Allah, ilim adamının bu önemine dayanarak kendisinin farkındalığı ve tanınması sıralamasında önce Allah, sonra Melekler ve üçüncü sırada da adaletli İlim sahibi yer almakta ve bu konu Buruc-3, Furkan-59 ve Al-i İmran-18 nci ayetlerde açıklanmaktadır (Al-i İmran-18. Ey insanlar! Şunu da iyice bilin ki Allah eserleriyle, Melekler ve adalet ile doğruluktan ayrılmayan ilim sahipleri de elde ettikleri bilgilerle O'ndan başka ilah olmadığına şahitlik eder /ispatlar ve tasdik ederler. Çünkü her şeyden üstün ve her şeye hâkim olan O'ndan başka ilah yoktur).

NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi NÖVAK Vakfının "SON DAVET KUR'AN (Kısa tefsirli tercüme)" ve "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" kitaplarında bulabilirsiniz.
NOT-2: 22 NİSAN 2015 Çarşamba günü saat 17-30-19.00 da Özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "KUR'AN SOHBETLERİ"ne inşallah devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi