İSLÂM VE PEYGAMBERLER, MUHAFAZAKÂR DEĞİL DEVRİMCİDİRLER-5

 


Kur’an’da bildirilip Hz. Muhammed’in gerçekleştirdiği diğer devrimler:



  • İlahi bir yardım için yapılacak duanın, ölü veya diri Allah’tan başkasından istenmemesi vurgulandı


Fatiha-5. Ve ibad /kulluk edilecek ve ilahi yardım istenecek tek ilah  O’dur.



  • İşlenen haram veya günahların af edilmesinin /şefaat yetkisinin sadece Allah'a ait olduğu belirtildi ve kişilerin şefaatçiliği girişimine son verildi  


Nisa-49. Allah'ın, kendisine karşı işlenmiş böylesi bir şirk koşma günahını doğrudan af etmesinin mümkün olmadığını açıkça belirtmesine rağmen, kendi kendilerine bu günahlarının af edilmiş olduğunu kabul edenleri veya birbirlerinin günahlarını af etmekte olanları görüyor musun? Bir daha söylüyoruz, Allah ancak uygun bulduğunun günahlarını af eder ve onlara bir kıl kadar bile haksızlık da yapılmaz.



  • Doğal afetlerin nedenini sadece Allah'ın bileceği açıklandı ve yorum yapılmasının şirk olacağı belirtildi 


Bakara-216. Ey insanlar! Sevmediğiniz ve istemediğiniz halde, size saldıranlarla savaşmak size farz kılındı. Şunu iyi bilin ki, sevmedi­ğiniz bir şey sizin için hayırlı ve sevdiğiniz bir şey de sizin için kötü /şer olabilir. Karşılaştığınızın sonucunu en iyi siz değil, ancak Allah bilir.



  • Evlenilecek kişilere yönelik prensip belirlendi


Nisa-23. Ayrıca size şunlarla evlenme haram kılındı /yasaklandı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşinizin kız­ları, kız kardeşinizin kızları, sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, eşlerinizin anneleri, kendileriyle gerdeğe girdiğiniz eşlerinizden olup, evleri­nizde bulunan üvey kızlarınız-eğer anneleriyle cinsel münasebette bulunmadan boşanmışsanız kızlarıyla evlenebilirsiniz-, öz oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi bir arada almanız. Gelenekler nedeniyle olan böylesi evlilikleri yapmış olanlara herhangi bir günah olmayacaktır. çünkü Allah çok bağışlayan ve sevgisi ile merhameti bol olandır.



  • Din temelli farklı düşman gruplar oluşturma yasaklandı


Sad-13. Yine Semud, Lut kavimleri ile Eykeliler de, ayetlerimizi getiren elçileri yalanlamışlardı. Ve onlar da sizin gibi farklı gruplar /mezhepler halindeydiler. 14. İşte bu kavimlerin hepsi de elçilerimizi kabul etmedikleri ve bildirdiklerini red ettikleri için sonunda cezamızı hak ettiler.


En'am-159. Ya Muhammed! özellikle de dinlerini parçalara, fırkalara /hiziplere ayıran, grup grup olanlara uyma ve onlardan uzak dur. Artık onların işi Allah'a kalmıştır. Allah, hesap günü onlara amellerinin yanlışlığını haber verecek ve o zaman hatalarını anlayacaklardır.



  • Bütün peygamberlerin tebliğ ettiği dinin Allah'ın tek dini olarak İslâm olduğuna ve birleşilmesi gerektiğine değinildi


Al-i İmran-19. Gerçek şu ki, Allah'ın kabul edip tüm peygamberler aracılığı ile gön­derdiği tek din, şirk koşmadan tek ilah olarak Allah’a teslim olmak temelli din olan İslam'dır. Daha önce kitap verilmiş olanlar (Yahudiler ve Hıristiyanlar) kendilerine gerçeklerle ilgili bilgi geldikten sonra bile, hırs ve çekememezlikleri nedeniyle, bildirilen dini kuralları, farklı olan yorumlarına dayatarak farklı gruplara ayrıldılar ve farklı dini görüşler oluşturdular.



  • Adalet ve yasalarda her iki cinse eşit davranılması istendi


Nisa-127. Ey Peygamber! Sana kadın haklarına nasıl davranılacağını soru­yorlar. De ki: "Allah bu Kitap /Kur'an yoluyla kadın­larla ilgili olarak size yol gösteriyor. Bu konu ile ilgili olarak kitapta yasal hakları olan miras mallarına el koyduğunuz yetim veya dul kadınlar, kendilerini korumanız altına almak istediğiniz, fakat evlenmeyip sadece nikahınız /korumanız altına aldığınız kimsesiz kadınlar ve yetim kalmış kız çocuklar hakkında ayetler bulunmakta ve bu ayetlerde kadınlara adaletli davranmanız gerektiği belirtilmektedir. Şunu da iyice bilin ki, yaptığınız her iyiliği Allah ayrıntılarına kadar bilmektedir".



  • Tek Allah'a iman edenlerle, imanları, inançları ve ibad etme yöntemleri konusunda tartışılmaması ve yargılamaya kalkışılmaması vurgulandı


Hac-67. Ey peygamber! Biz, belirli bir inançta olan her topluma /ümmete kendilerine özgü uygulayacakları bir yaşam tarzı ve ilahi muhkem /değişmez amaç ana hükümler ve ibad /kulluk etme şekilleri belirledik ve her ümmet bu kurallara uyarak yaşar. Bu nedenle de farklı milletler, Senin bildirdiğin ve onlara bizim bildirmiş olduğumuz kurallar /ibad etme yöntemleri konusunda Seninle tartışmasınlar. Sen sadece şirk koşmasınlar ve tek ilah olarak tanısınlar diye Rabbine davetini yap.


Kalem-44. Ya Muhammed! Böylesine bir hadisi /Kur’an’ı yalanlayacak /ret edecek olanları Bana bırak /Beni onlarla baş başa bırak. Onlara Sen herhangi bir karşılık vermeye kalkma.



  • Kan davası kaldırıldı


İsra-33. Allah'ın saygıya layık gördüğü bir insanı bilerek /kasden öldürme­yin. Kim bilerek /kasden öldürülürse, mirasçılarına ölenin fidye olarak hakkını alması için hak vermişizdir. Ancak o da intikam alma yanlışlığına kapılıp sınırı aşmasın ve haksız adam öldürmesin, çünkü kendisine daha fazlasına izin verilmemiştir.



  • Kur'an dışında başka bir din kitabı yasaklandı


İsra-73. Ya Muhammed! Şirk koşanlar, Kur'an'dan başka bir şey uydurup 'Allah böyle söylüyor' demen için, nerdeyse Seni vahyettiğimiz Kur'an'dan koparıp saptıracaklardı. Ve eğer istedikleri şekilde konuşup dediklerine uysaydın, Seni candan dost edinecekler ve karşı gelmekten de vazgeçeceklerdi.



  • Kişilerin Kur'an dışı din kuralı eklemelerinin zulüm olacağı belirtildi


Şura-21. İşte sadece dünya süsünü tercih edenlerin ve şirk koşanların, Allah'ın dininde olmadığı halde, dini şeri­atlar /kurallar ortaya koyan başka ilahları mı var ki öyle davranıyorlar? Daha önce belirlen­miş hesap günü kararı olmasaydı, onlar için hesap daha dünyada iken sonlandırılır ve karşılığı olan azap hemen verilirdi. Şüpheniz olmasın ki, Allah'ın dinine ilave yapanlara, dinin gerçeklerini gizleyenlere ve böylece insanları dünya süslerine hedeflendiren zalimlere şiddetli bir azap olacaktır.



  • Geleneklerin dinselleştirilmemesi belirtildi


En'am-139. Allah'a şirk koşanlar, "Şu çiftlik hayvanlarının karınlarındakiler sadece erkeklerimize aittir, kadınlarımıza ise haramdır. Eğer yavru, ölü olarak do­ğarsa, o zaman erkek ve kadın paylaşabilirler" diyerek bir geleneklerini dinselleştirmişlerdir. Şüphesiz Allah, bu ek haramlaştırmalarının hesabını onlara ödetecektir. çünkü Allah, her şeye hakim ve her şeyi bilendir.


     Haftaya kaldığım yerden inşallah devam edeceğim.


NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi