6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

İŞLENEN BEŞ GÜNAHIN CEZASI



İbadetlerin, hayır hesanatın neticesinde mükafat ve ecir olduğu gibi, günahların karşılığında da cezaların olacağı Rabbimizin kararlarındandır. Gönülden inananlara ibadet ve taatıyle güzel ahlak sahiplerine ebedi Cennet, inkar ve din dışı hayat sürüp bu hal ile ölüp gidenlere ebedi Cehennem azabı Allah-ü Zül Celalin emir ve fermanıdır.
Günahlar, Allah'ın emirlerine karşı (hukullah) işlenen isyan, asilik bir de (hukuku ibad) kul haklarına karşı işlenen günahlar olak üzere iki ana bölümde zikredilmiştir. İkincinin vebali birinciden ağırdır. Bu açıdan işlenen günahlardan ona göre nedamet ve helallik almak gerekir.
Bu konuda çok önemli bir Hadis-i şerifi okuyucularımla paylaşmak isterim. Hz.Ömer (r.a)'in oğlu anlatıyor; Bir gün Rasülüllah (a.s) yanımıza gelip şöyle buyurdu;
- Ey Muhacirler! Beş şey vardır onlarla imtihan olacağınız zaman (artık cemiyette hiçbir hayır kalmamıştır. Onların siz hayatta iken meydana gelmesinden Allah'a sığınırım) Bu beş şey şunlardır:
1- Zina: Bir millette zina ortaya çıkar ve aleni işlencek bir hale gelirse mutlaka o millette Taun Hastalığı (1) yaygınlaşır ve onlardan önce gelip geçmiş milletlerce görülmeyen hastalıklar yayıyır.
(Günümüzde önüne geçilmeyen Kanser hastalığının sebebi hikmeti acaba bu mudur?... Çünkü önceki milletlerde kanser yoktu.
2- Ölçü ve tartıda hile: Ölçü ve tartıyı eksik yapan her millet mutlaka kıtlık ve geçim sıkıntısına maruz kalır.
Ölçü ve tartı kul hakkına girdiği için günahı ağır, helalleşmek çok zordur.
3- Zekat vermemek: Hangi millet mallarının zekatını vermezse mutlaka gökten yağmur kesilir (yağmaz) Hayvanlar da olmasaydı gökten bir damla yağmur düşmezdi.
Bir Hadis-i şerif; "Allah'tan korkan gençler olmasaydı, otlayan hayvanlar, süt emen bebekler, Rukü eden namaz kılan ihtiyarlar olmasaydı gökten azap (felaket) yağardı" (Muhtamul ehadis, Ramuz)
Zenginlik Allah'ın bir lütfu olup büyük bir imtihan vesilesidir. Zenginler malının %2.5 oranında zekatlarını vererek ebediyen cenneti kazanabilecekleri gibi, cimrilikleriyle de ihali cezaya maruz kalacaklardır.
4- Ahdin bozulması: Hangi millet Allah ve Resulünün ahdini (Kitap ve Sünnete bağlılığı) bozarsa, Allahü Teala hazretleri o millete, kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat eder ve ellerindekilerin/servetlerin bir kısmını onlar alır.
Uluslararası anlaşmalarda varılan kararlar karar veren milletle şeref ve haysiyyelidir. Bu anlaşmalar havadan, sudan bahanelerle bozalmamalı. Allah ve rasülünün emirlerinde müslümanlarla müslüman olmayanların arasında bir takım haklar vardır.
Örneğin; İslam diyarında yaşamak isteyen gayrimüslimlerin islam ülkelerinin yönetimine (emrine) vermeleri gereken Cizye adında bir vergi vardır. Cizyesini veren İslam dışı yaşayanların hukukuna İslam yönetimi riayet etmeyen gayri müslimlerin kilisesine ve çan sesine müdahele etmeyecektir.
5- Kitabullahla hükmetmeyi terk: Hangi milletin imamları (müminlerin emirleri) Kitabullahla ameli terk ederek Allah'ın indirdiği hükümlerden işlerine gelenleri seçerlerse, Allah onları kendi aralarında savaştırır."
Bu hususta komşumuz Suriye'nin ahvaline bakmak yeterlidir. (Kütübü Sitte; Cilt:17, Sh:540, No:720)
(1) Taun Hastalığı: Bulaşıcı hastalıklardandır. Kolera gibi.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi