İşletmede Karasevda ve Pazarlama



Yaşadığımız çağda rahat ve kolaycı bir iş-işletme ortamı yok. Bundan sonra da olmayacak. Hızlanan değişim ve karmaşıklaşan iş yaşamı küçük işletmeleri bir yandan risk ve tehditlerle karşı karşıya bırakırken, diğer yandan onlara bazı tuzaklar da hazırlıyor. Yeni çağın bu zor iş labirentlerinde yol bulmak için iş sahiplerinin ve yöneticilerin her an dikkatli ve uyanık olmaları gerekiyor.

Karasevdaya Düşmüş Girişimci
Küçük işletmelerde girişimcinin veya yöneticinin iş fikri veya karar konusunda etkilenmesini ve bunu sağlamca gözden geçirmesini sağlayacak geri bildirim alması zordur. Küçük işletmelerin, sınırlı kaynaklara sahip olmaları yanında iş ve yönetim kültürü açısından da eksiklik ve zayıflıkları olması sıklıkla görülen bir durumdur.

Tepki veya geri bildirim almayan girişimci, zamanla kendisini işletmenin ‘imparatoru’ gibi hissetmeye başlayabilir. özellikle bazı konularda başarılı sonuçlar alması bu duyguyu körükler. Zaman içinde bu aşırı özgüven, kendi fikirlerine yönelik bir ‘aşka’ döner ve girişimcinin gözü risk, tehdit veya seçenekleri görmez hale gelir. Bu durum, işletmenin kayba uğraması için en etkili risklerden birini oluşturur.

Girişimci, işiyle ilgili bir açılım veya yenileşme düşündüğünde her zaman seçenekler sepetinde birden fazla alternatife sahip olmalı. Bu fikirler veya karar seçenekleri bir değerlendirme süzgecinden geçirilerek işletme şartlarına uygun olanı tercih edilir ve uygulamaya konulur. Her iş fikri, ne denli mükemmel görünürse görünsün her zaman için kârlılık, verimlilik vb. gibi temel kriterler açısından değerlendirilmeye ve geliştirilmeye ihtiyaç duyar. Bunun için de girişimcinin kendi karar ve öngörüleri yeterli olmayıp ek fikir almaya ve tartışmaya açmak gerekebilir.

Küçük girişimcinin iş fikrine tutkuyla bağlanması istenen bir özelliktir. Ama bu tutku onun gözlerini kör edecek bir karasevdaya dönmemeli. Fikirler, bir girişimcinin serveti sayılır. Onları üretmeli, geliştirmeli ve kriterler açısından seçime tabi tutmalı. İyi fikir daima doğru imkânlarla, doğru mekânda ve doğru zamanda geçerlidir. Girişimci hem hızlı ve çevik hem de eleştiri ve geliştirmelere açık şekilde akıllı olmalı.

Pazarlama Zafiyeti
Eğer geleneksel bir işletmede bir eksiklik veya zafiyet bulmak isterseniz, finansman ve pazarlama yönetimi konularına odaklanabilirsiniz. Bir işletmenin odağı olması gereken pazarlama fonksiyonu, özellikle küçük işletmelerde bilinmeyen veya ilgi görmeyen konuların başında gelir. Hâlbuki çoğu küçük işletmede satışla karıştırılan pazarlama fonksiyonu, işletmenin geleceğini ve sürdürülebilirliğini belirleyen en önemli alanlardan birisidir.

Bir planlama konusu olan pazarlamanın, plan ve bütçe fonksiyonlarının gelişmediği küçük işletmelerde gündem dışı kalması pek de şaşırtıcı sayılmaz. İlginçtir; işletme sahibi veya yöneticisine pazarlamaya dair bir soru sorulduğunda, alınacak muhtemel cevap “Müşteriler bizi zaten bilir, bulur” şeklindedir. Ama bu hayal, ancak sadık sanılan müşterileri rakibin kapısında görene kadar sürer.

Bir pazarlama planı doğru müşterilere ulaşmak, onların açıklanmış veya gizli kalmış ihtiyaçlarını anlamak, uygun ürün ve hizmeti geliştirmek, doğru tedarikçilerle çalışmak ve rakiplere karşı uygun pozisyon almak için ihtiyaç duyulan farkındalığı ve özeni yaratır. Müşteri ve tedarikçilerin işletmeyi fark edebilmeleri ve buraya çekilebilmeleri için en önemli araçların başında gelir.

Satış ve Pazarlama
Satış, işyerinde mevcut bulunan müşteriyi satın almaya ikna etmektir. Pazarlama ise satın alacak müşterinin gelecekte işyerinde bulunmasını sağlamaktır. Eğer pazarlama çalışması işletmenin en değerli varlığı olan müşteri gelecekte var olmayacaktır.

İşi, ürünü veya hizmeti pazarlamak için çok sayıda yöntem, araç veya kanal bulunabilir. Pazarlamaya iyi hazırlanmış bir plan ile başlamak yararsız kaynak tüketimini azaltan ve hedefe ulaşmayı kolaylaştıran bir adımdır. Unutmayın, küçük veya büyük; çağdaş işletmenin odağı pazarlamadır. Satış ve pazarlama iki farklı işletme fonksiyonudur. Satışı bilmeyen işletmenin bugünü, pazarlamayı bilmeyenin ise yarını olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi