6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Ana babanın evlatlarına karşı görevleri

Anne ve babaların çocuklar üzerinde hakları olduğu gibi çocuklarında ana babaları üzerinde hakları vardır. Zira çocuk ilk sosyal deneyimlerini aile ortamında edinir. Sözden ziyade ebeveyn davranışları daha etkili olduğu bu dönemde çocuğun aralarında sevgi bağı bulunan kişilerle daha iyi iletişim kurduğu ve daha itaatkar olduğu gözlenmektedir. Sevgili Peygamberimiz (a.s) “Anne babanın evlada bırakacağı en güzel hediyenin onu güzel terbiye etmesi olduğunu” bildirmiştir. (Tirmizi, Birr 33)
çocuklarla olan ilgide merhameti esas almak hem onların beden ve ruh sağlığı hem de yetiştirilemeleri iyi bir terbiye ve eğitim almaları açısından daha iyi sonuçlar verecektir.
çocukların ilk ana okulu, baba ocağı ana kucağıdır. Ana ve babanın aile ocağındaki söz ve davranışları, çocukların beyinlerine ilk nakşedilen (yerleştirilen) kareler olduğu unutulmamalıdır. Evde sigara içen bir evbeveyn, evladına “ sigara içmeyin zararlıdır” diyemez.
Sevgili Peygamberimiz (a.s) evlatların, ana-babaları üzerindeki haklarını bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle bildiriyor; “Evladın ana-babası üzerindeki hakkı: Güzel bir isim koymak, edep ve terbiyesini güzel vermek. Kutsal kitabını (dinini öğretmek) yüzmeyi ve ok atmayı öğretmek ve vakti gelince evlendirmek (Tirmizi, Birr)
a) Evlada güzel isim koymak
Evladlara güzel isimden maksat, dile kolay, iyi bir manası olmak örf ve adete uygun olmak; ebesinin, dedesinin isimlerini tercih etmek, bağlı olduğu dine ters düşmemek. Hz.Peygamberimizin üvey kızının adı “Berre” iken onu “Zeyneb” olarak değiştirdi. (Et tergib ve’t tevhib cilt 3, Sh 71)
Hz.ömer’in (ra) oğlu diyor ki, Babam Hz.ömer’in kızına koyduğu “Asiye” ismini Rasülü Ekrem Efendimiz beğenmemiş ve onu “Cemile”“ olarak değiştirmiştir. (et Tac cilt 5, sh:250)
Günümüzde dinimize örf ve adetlerimize uygun olmayan birçok nahoş isimlerin çocuklarımıza  verildiği üzülerek görülüyor. Rasülüllah Efendimiz (a.s) bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor:
“Siz kıyamet günü adınız ve babanızın adı ile çağrılırsınız. Bu sebeple isimlerinizi güzelleştiriniz” (Ahmed oğlu Mehmet gibi) et Tergib ve’t terhib cilt 3 sh:69)
b) çocukların terbiyesi: Bunun için yukarıda geçen Hadis-i Şerif yeterlidir. çocukların terbiyeli olması için ana-babasının iyi terbiyeli insanlar olması lazımdır. İyi ahlak sahibi bir evlad yetiştirip dindar, devlet ve milletine bağlı bir evlad yetiştirip bırakmak, ana babanın öldükten sonra amel defterinin kapanmayıp sevaplar yazılmaya devam edeceği bir Hadis-i Şerif’te bildirilmiştir. (Müslim cilt 3, sh:73)
Dindar ana bananın dindar evladları Cennette beraber olacaklardır. Bu konuda Rabbimiz (c.c) şöyle buyuruyor: “İman eden ve soylarından gelenlerde imanda kendilerine tabi olanlar (varya) işte biz onların nesillerini de kendilerine kattık...” (Tur suresi Ayet 21, Sh:523)
“Rabbimiz! onları da onların atalarından, zevcelerinden (eşlerinden) nesillerinden iyi olanlarıda kendilerine vaad ettiğin (söz verdiğin) “Adn cennetlerine”  koy. Şüphesiz aziz ve hakim olan sensin!” (Gafir (Mü’min) suresi ayet 8, sh:467)
(O yurd) Adn Cennetleridir. Oraya babalarından, eşlerinden ve çocuklarından salih (iyi) olanlarla beraber gireceklerdir. Melekler de her kapıdan onların yanına varacaklardır” (Rad Suresi, ayet 23, Sh:251)
Ailecek dindar mü’min, müslim olan toplumlar, bildirildiği gibi ahirette çok mutlu ve mesut olacaklar.  Dünyada çekilen zahmet ve meşakketle unutulacak ebediyyen Cennetten Cemalüllah’a nail olacaklardır.
Ana babalara günahsız teslim edilen evladlar bir imtihan vesilesidir. Bu hususu Yüce Rabbimiz (c.c) şöyle bildiriyor:
“Doğrusu mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir fitnedir (imtihan vesilesidir) Büyük mükafat ise Allah’ın yanındadır” (Tegabün suresi, ayet 15, Sh:556)
Dünyaları için evladlarına herşeyi feda eden ancak onlara dinini ve Kur’anını Allah’ı (c.c) ve Rasülünü öğretmeyen (öğrettirmeyen) ana babalarını kıyamette evladları Hz.Allah’a şikayet edeceklerdir. İşte o zaman en büyük zarara uğrayanlar olacaklardır.
Yüce Rabbimiz şöyle buyurur : “İnananlar da işte asıl ziyana uğrayanlar, Kıyamet günü kendilerini ve ailelerini (eş ve çocuklarını, dinden imandan mahrum bırakarak) zarara ziyana sokanlardır, diyecekler” (Şura Suresi Ayet 45, sh:487)
Zarara uğrama cehennemde ebedi kalma diye tefsir ediliyor (Hülasatül Beyan tefsiri Kur’an cilt 13, sh:5165)
c) Ana babaların evladları arasında sevgi ve hediyede adil davranmaları da dini bir görevdir.
d) Zamanı gelince evlendirmek de ebeveyn vazifesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi