6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

KURBAN BAYRAMI

Dini bayramın ikincisi Kurban Bayramıdır. Bu bayramda; Allahın rızasını kazanmak ve ona manen yakın olmak maksadıyle "Kurban" kesilir.
Kurbana Niyet: Ya Rabbi! işlemiş olduğum günahlar karşısında nefsimi kurban etmem gerekirdi. Ancak sen, insan oğlunun Kurban edilmesini yasak ettin. Nefsime bedel şu hayvanı senin rızan için Kurban kesiyorum. Allahû ekber, Allahû ekber... deyerek tekbir getirir "Bismillahi Allahû ekber" deyerek Kurbanı keser.

Kurbanın Tarihçesi: "Habibim Onlara Ademin iki oğlunun (Habil-Kabil) haberini gerçek olarak oku: Hani onlar -Ailaha- birer Kurban takdim etmişlerdi de birisinin ki kabul edilmiş, diğerinin ise kabul edilmemişti" (Maide Suresi Ayet 27 Kur'an Sayfa;111)
Yukarıda mealini sunduğum Ayette görüldüğü üzere ilk insan, ilk Peygamber Hz. Ademin (A.S.) iki oğlunun kurbanları tarihin ilk kurbanlarıdır. Habil ismindekinin kurbanı kabul olmuş ötekininki kabul edilmemiştir, insanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde Kurban uygulaması mevcut olup, şekil ve amaç yönüyle farklılıklar vardır.
Kurban olayı ilahi bir imtihanın neticesidir. Hz. İbrahim peygamber, yaklaşık, Milattan önce 2500 yıllarında Irakta Sümer şehirlerinden "Ur" sitesinde dünyaya geldi. Peygamber olduktan sonra halkı Allaha imana davet ettiği için, Güneşe ve yıldızlara tapan Babil hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldı. Fakat Allahın emriyle ateş onu yakmadı. Ateş yeri bir gül bahçesi oluverdi (Enbiya Suresi /69)
Bu hadise karşısında Hz. İbrahim, 1000 koç kurban etti, fakirlere dağıttı. Hz. Cebrail (A.S.) İbrahim peygambere "çok cömertsin" deyince; "Hz. Allah, bir evlat verse onu bile Kurban keserdim" demişti.
Hz. İbrahim'in ilk eşi Sare'nin çocuğu olmuyordu. Evlat hasreti çektiği için ikinci eşi Hacer ile evlendi. Ve ondan İsmail adını verdiği bir oğlu oldu. İsmail koşup oynayacak bir yaşa gelince Hz. İbrahim üç gece ard arda bir rüya gördü. Rüyada; "Ya İbrahim oğlunu kurban et" deniliyordu.
Bir gün Hz. İbrahim yanına ip ve bıçak aldı. İsmail ile beraber Mina bölgesine gelince oğluna konuyu açtı; "İsmail, babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa gelince "yavrucuğum rüyamda seni kurban keser görüyorum; bir düşün; ne dersin? dedi. O da cevaben; Babacığım emrolunduğu şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulursun" dedi. (Saffaf Suresi Ayet; 102)
Hz. İbrahim oğlunu Kurban kesmek üzere yatırdı. Bıçağı sürdü. Bıçak kesmedi. Üzülen Hz. İbrahim karşısında Cebrail isimli meleğin bir koç getirdiğini gördü; Hz. Allah, oğlunun yerine bu koç'u kesmeni emretti deyerek Koç'u Hz. İbrahim'e verdi. O da Koç'u orada kesti. (Hacılar, bugün, Minada o günden bugüne kurban kesiyorlar)
"... Ey İbrahim Rüyayı doğruladın. Biz muhsinleri böyle mükafatlandırırız. Çünkü bu gerçekten, çok açık bir imtihandır, dedik. (Saffaf suresi, 103,104,105, 106 Ayetler, Kur'an sahife;449)
Kurban Bayramı bayram namazının kılınmasıyla başlar ondan sonra kurbanlar kesilmeye başlanır eşe dosta akraba ziyaretlerine gidilir. Dargınlar barışır, komşular bayramlaşır. Kabir ziyaretleri unutulmamalıdır.
Kurbanlar yoksul, fakir fukaranın yüzünü güldürür. Bu da yoksulların zenginlerin gönül köprüsü ve sevgi-saygı vesilesidir.
Sevgili okurlarımın bayramını kutlar, kurbanlarının kabulünü niyaz ederim.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi