6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Mali İbadetlerimizden KURBAN

Kurban kelimesi’nin lügat manası yaklaşmaktır.Istılahi manası da Allah’a yaklaşmak (rızasını elde etmek) için ibadet niyetiyle Kurban bayramı günlerinde Kurban kesmektir.
Kurban kesmek,Hanefilerce vacip olan bir mali ibadettir. Vücubiyeti, Kevser suresindeki "Venhar"  kan akıt-kurban kes kelimesiyle sabittir. Hadis-i şerif ile de sabittir. Efendimiz buyuruyor ki: "Bir kimse kurban kesmeye kudreti olurda kesmezse, o kimse, elbette bizim mescidimize (yani bize) yaklaşmasın." (Buhari)
Bir kimse kurban kesmeyip de parasını bin fakire verse, kurban kesmiş olmaz. (Bir dini görevi yerine getirmiş sayılmaz.)
Vücübunun şartı;
A) Müslüman olmak.
B) Hür olmak.
C) Mukim olmak (misafir olmamak, Misafir üzerine vacip değildir arzu ederse kesebilir.)
D ) Nisaba malik olmak. (Dinen zengin sayılmak.)
Dinen zenginlik ölçüsü : 80.18 gram altına yahut bu miktar bir altının tutam kadar bir paraya sahip olmak. (Zaruri ihtayaçları ve borcu dışında bu kadar bir altına veya karşılığındaki paraya sahip olanlar dinen zengin sayılırlar.
Vacip olan kurbanın bayramın 1-2-3. günleri kesilmesi gerekir. Bayram namazını kılmakta vaciptir. Kurbanlar, bayram namazından sonra kesilmeye başlanır daha önce kesilmez.
Kurbanlar, koyun bir yaşında, keçi de bir yaşında, (bir kişi için) sığır, manda deveden (7 kişi için) kesilir. Sığır iki yaşında, Deve’nin de beş yaşında olması gerekir.
Yedi kişi bir sığırı kurban keseceklerse hepsinin "kurban ibadetine" niyet etmesi lazımdır. Biri et yemek için keserse, hiç birinin kurbanı olmaz yedi kişi den biri veya ikisi "Adak" veya "Akika" kurbanına niyet etse hepsinin kurbanı geçerlidir.
Kurbanı herkesin kendisi kesmesi icap eder.Kendi kesemezse birine vekalet vererek kestirir. Kurbanı kesilen kişi kurbanın başında bulunur, kesen kişi ile Tekbir getirir "Bismillahi Allahüekber" derse faziletlidir. Keserken "Bismillahi Allahüekber" demek farzdır, şartdır.
         Rasülüllah Efendimiz (a.s ) kızı Hz.Fatıma’ya şöyle dedi : "Ey Fatıma, kalk ve kurbanın kesilmesine şahit ol. Zira kurban kanının ilk damlası yere düştükçe işlediğin günahların mağfiret olunur."
Kurban’ın özrü:
İki gözü veya bir gözü kör olan, kemikleri içinde ilikleri kalmamış derece de zayıf olan, dişlerinin çoğu dökülmüş olan, kulak veya kuyruğu’nun çoğu kesilmiş olan, boynuzu kökünden kırılmış olan hayvanlardan kurban olmaz. Kurban; canlı, semiz, bakımlı ve besili olmalıdır.

Kurban’ın şu uzuvları yenmez;  1-Yumurtalıları, 2-Bezleri, 3-Sidik torbası, 4-ödü, 5-Kurban dan akan kan, 6-Erkeğin tenasül uzvu, 7-Dişi’nin üreme organı.
Kurban nasıl kesilir? Hayvana önce su verilir, şefkatle kesme yerine götürülür, kanı için kazılan çukurun yanına götürülür, sol tarafına yani kıbleye karşı yatırılır, üç ayağı bağlanır, arka sağ ayağı serbest bırakılır önce niyet edilir.
Niyet: Yarabbi niyet ettim rıza-i şerif’in için şu kurbanı kesmeye, İlahi! Şu vücudum çok günah işledi, kendimi kurban etmeliydim ancak sen insanı yasak ettin. Nefsime bende şu hayvanı rızan için kurban ediyorum. Bir Tekbir okur.
Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahu vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil hamd. Bismillahi Allahü ekber deyip keser.
Kurban eti üçe bölünür. Bir bölümü fakir, fukaraya, bir bölümü eşe dosta ikram edilir. Bir bölümü evde aile için kullanılır. Sevgili okurlarımın kesecekleri kurbanları’nın kabulünü niyaz ederim.Cenab-ı Hak, huzur içinde, kazasız belasız bayramlar nasip eylesin.(Amin)
Hoşçakalınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi