6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

MÜBAREK ÜÇ AYLAR BAŞLADI (REGAİB KANDİLİ)

İslam aleminin kutsallığına inandığı mübarek üç aylar başladı. Bunlar hicri aylardan; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdırlar. İçinde bulunduğumuz Recep ayının ilk Cuma gecesi (Perşembe/Cuma 23-24 Nisan gecesi) "Regaib Kandilidir." Kandil arefesi oruçlu olmak çok büyük bir sevaptır. Bu kandil gecesinde Rasülüllah'ın (a.s.) Annesi Amine Hatun, son peygamber Efendimize hamile olduğunu anlamıştır.
Sevgili Peygamberimiz (a.s) şöyle buyurur: "Recep ayının İlk Cuma gecesini gafletle geçirmeyiniz ki, melekler o geceye "Regaib kandili" demişlerdir. O gecenin üçte biri geçtikten sonra bütün rahmet melekleri "Kabe'nin etrafında toplanırlar. Hz. Allah (C.C.) onların toplanma sebebini bildiği halde sorar:
-Ey meleklerim niçin toplandınız benden isteğiniz nedir? Melekler cevap verir:
-Ya Rabbi! dileğimiz Recep ayında oruç tutanları bağışlamandır.
Hz. Allah (C.C.)
-Recep ayında oruç tutanları mağfiret ettim" buyurur. (Hz. Abdülkadir'in Gunuyelüttalibin adlı eserinden)
Hz. Peygamberimiz (a.s.) bu ayda oruç tutmanın sevabından eshabına bahsederken yaşlı bir sahabi ayağa kalkarak: Ya Rasulüllah! Ben yaşlı bir kimseyim bu ayın her günü oruç tutamam ki deyince Efendimiz ona: Sen bu ayın başında bir gün ortasında bir gün sonunda da bir gün oruç tut. Bütün ayı oruçlu geçirmiş olursun. Çünkü Cenab-ı Hak, "yapılan bir ibadete bire on sevap vereceğini vaadediyor." (En'am Suresi A: 160, Sh: 149)
Efendimizin bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruluyor:
Recep ayında oruç tutanlar, Hz. Allah'ın (C.C.) üç türlü iyilik ve inayetine mazhar olurlar.
1- Kul hakkı karışmayan geçmiş günahları bağışlanır.
2- Kalan ömrüne bereket, sıhhat ve afiyet verilir.
3- Mahşer gününde, ahirette susuzluk çekmekten kurtulur.
Üç ayların birincisi olan Recep ayı gelince Hz. peygamberimiz şöyle dua ederdi:
"Allah'ım Recep ve Şaban aylarını bizim için mubarek kıl, bizi Ramazan ayına kavuştur."
Bu mubarek ayda iki kandil gecesi vardır. Biri ilk Cuma gecesi "Regaib Kandili" ikincisi Recep ayının 27. gecesi beş vakit namazlarının farz kılındığı "Miraç Kandilidir."
Regaib kandili, duaların kabul olduğu beş geceden biridir. Diğerleri Berat kandili, Ramazan bayramı ve kurban bayramı geceleri ve Cuma geceleridir. (İbn Asakir, Ebu Umame Riyazüssalihin'den)
Kandil geceleri, kaza ve nafile namazları kılarak, Kur'an okuyarak dua ederek değerlendirilmelidir.
Regaib Kandili gecesinde 12 rekat nafile namazı kılınır. Bu 12 rekat namaza 12 aya tekabül eden füyüzat ve berakat vardır. İkişer rekatta selam verilerek kılınan bu namaz hakkında Rasüllah Efendimiz şöyle buyuruyor.
"Receb-i Şerifin ilk Cuma gecesinde kılınacak namazdan gafil olmayınız. Zira bu namazı kılan kimseye Hz. Allah ve melekleri gelecek sene bu geceye kadar Salat (rahmet ve dua) ederler. Allah rahmet eder, melekler dua eder. Hz. Allah (C.C.) kime ki; rahmet ederse, dünyada İslam üzere yaşar, bu alemden giderken iman ile gider ve kıyamet gününde de Allah dostlarıyla beraber haşr olunur." buyurmuşlardır. (Nüzhetül Mecalis, Sh: 131)
Namaz sonunda bolca tevbe ve istiğfar ve salavat-ı şerife okunur, sonra dua edilir.
Sevgili okurlarımın kandilini tebrik eder, Yüce Rabbimin, Regaib Kandilini insanlara, dünya sulh ve saadetine vesile kılmasını niyaz ederim.
Not: Yarın ki yazımda bu konunun fazlasıyla izahını okuyacaksınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi