ÖZDE DİNDAR (Mümin) SÖZDE DİNDAR (Sadece Müslüman)-4

 


Geçen haftadan devam ediyorum.



  • Nimetlerden muhtaçlara (yetim, yoksul, dula, maddi-manevi-bilgi, organ bağışı vs) yardım etmeyi (infakı ve /veya zekâtı) ihmal etmez ve cimri davranmaz 


Duha-9. Sakın Sen de yetime kötü davranma ve onu üzme, 10. Ve gerçekten ihtiyacı olanı da geri çevirme /olumlu olacak çabanı esirgeme.



  • Bir yardımı (İnfakı ve /veya Zekâtı), başkalarına gösteriş amaçlı, riya şeklinde yapmaz 


Nisa-38. Ve bu kişiler, Allah'a ve ahiret gününe bilinçli olarak inanmadıklarından, mallarını sırf gösteriş için /riya şeklinde in­sanlara verirler. 



  • Salâtı /sosyal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetini uygular ve kurumlaştırıp devam ettirir (Vakıf, dernek, merkez vs)


Mearic-22. Ancak musalliler /salâtı uygulayanlar öyle değil.



  • Sözünde durur ve emanete sadık olur


Mearic-32. Bu kişiler ayrıca emanete sadık ve sözlerine güvenilir kişilerdir ve ….



  • Yalan şahitlik yapmaz


Mearic-33. Şahitliklerini de tam bir dürüstlükle yaparlar.



  • Zikredilmişse Allah’ın dışında başkasının adı zikredilerek, yani şirk koşarak kesilen hayvan etini haramdır diyerek yemez


Bakara-173. Allah, size sadece leş, kan, domuz eti (veya kanlı eti) ve Kendisinden baş­kasının adına kesileni yasaklamış /haram kılmıştır.



  • Sadece Hac için Kurban kesimi olduğunu bilir ve Mekke dışında kurban kesmez


Bakara-196. Hac ve Umre'yi sadece Allah’ın rızasını gözeterek tamamlayın. Şayet sıra ile yapmanız gerekenleri herhangi bir nedenle tamamlayamazsanız, uygun göreceğiniz kurbanınızı kesmekle yetinin.  



  • Zalimlere karşı çıkar, gücü yoksa göç eder


Enfal-25. Eğer zalimlere karşı çıkmaz, göz yumar ve toplumun kaosa sürüklenmesine ve bozulmasına aldırış etmezseniz, bu toplumdaki zalimlere olduğu gibi, karşı çıkmayanlara da felaket gelir. Ve bilesiniz ki Allah'ın cezası oldukça şiddetlidir.



  • Kur'an'ın anlaşılması için çaba gösterir, topluma ana dilinde sunar ve engellemez


Enfal-36. Ayrıca bunlar, insanların Allah'ın bildirdiği buyrukla­rını anlayıp uygulamalarını engellemek için, servetlerinin bir kısmını bu yolda harcıyorlar ve harca­maya da devam edecekler.



  • Kendisine saldırılmadıkça saldırmaz


Bakara-190. Allah’a iman etmeniz ve O’nun buyruklarına uymanız nedeniyle haksızca sizi öldürmek isteyenlere karşı, kendinizi korumak ve onları öldürmek üzere siz de savaşın. Ancak sınırı aşıp haksız yere saldırmayın. çünkü Allah saldırgan davrananları ve saldıranları sevmez.



  • Allah'ın ipi İslam'a ve kitabı olarak da sadece Kur'an’a sarılır


Al-i İmran-103. Birlik halinde Allah'ın ipine /tek ilahlı İslam dinine ve son ders /davet kitabı olan Kur’an’a sımsıkı sarılın ve bu konuda anlaşmazlıklara saplanıp gruplara bölünmeyin.



  • Tek Allah, tek İslam dini ve tek insan nesli inancından ayrılmaz


Al-i İmran-112. Kitaplılardan olup Allah'ın ipi olan şirk koşmasız tek Allah inançlı İslam dinine ve bütün insanların tek insan nesli olduğuna inanmayı red etmekte direnenler, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allah'ın gazabını hak edip zillet, perişanlık ve yurtlarından kovulma darbesi ile karşılaşacaklardır.



  • Riba kazancına /Tefeciliğe kalkışmaz


Al-i İmran-130. Ey iman edenler! Size saldırıp Allah’ın yardımı ile perişan etmiş olduğumuz küfre sapmış tefeciler gibi riba /tefecilik yapıp, servetinizi  katlayacak şekilde kazanç elde etmeye kalkışmayın.



  • Hiçbir konuda aşırı hırs yapmaz ve aşırı gitmez


Mearic-19. Şu bir gerçek ki, imanı güçlü olmayan insan hırslı, aceleci ve tahammülsüzdür.


Taha-81. Size verdiğimiz rızkların haram karışmamış /helal olanlarından yiyin ve bu konuda aşırılığa gidip israf yapmayın ve şımarmayın.



  • İftira etmez

    • Yetimlerin başta olmak üzere, hiç kimsenin malını haksız yemez 




Nisa-10. Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, zalimler gibi, bu yedikleri ile ve birer ateş şeklinde karınlarını doldururlar /mutsuzluğa mahkum olurlar ve karşılık olarak da Cehennemi kazanırlar.



  • Hiçbir işi lâyık olmayana, o işin ehli olmayana vermez


Nisa-58. Ey insanlar! Biz nasıl ki peygamberliği ehil ve yetkin durumdaki elçilerimize veriyorsak, Allah da her işi ancak uzmanına ve­rmenizi /onlara emanet etmenizi size emretmektedir.



  • Peygamberler arasında ayırım yapmaz


Al-i İmran-84. Ey Peygamber! "Allah'a, bize indirilene /Kur'an'a, İbra­him'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a ve torunlarına indirilenlere, Musa'ya, İsa'ya ve Rableri tarafından kitap veri­len nebilere iman ettik. Onların hiçbiri arasında ayırım yapmayız ve biz Allah'a teslim olanlarız /Müslümanlarız" diyerek insanların tek Allah, tek insanlık ve tek din hedefini vurgula.



  • Boşanmalarını tatlılıkla ve şahitli yapar


Talak-2. Boşanan kadınlar iddet sürelerini doldurdukları zaman, evliliğinize devam edecekseniz örfünüz ne gerektiriyorsa öyle davranın, yok eğer boşanmaya kesin karar verdiyseniz yine örfün gerektirdiği gibi ayrılın. İçi­nizden sözüne güvenilir iki kişiyi de bu işleminize şahit edin.



  • Başkasını çekiştirmek ve dedikodusunu yapmak üzere gizli toplanmaz 


Mücadile-8. Ya Muhammed! Bildirilenleri inkâr ederek küfre sapmış olanların gizli toplantılar yapmaktan men edildik­leri halde, halâ gizli toplantılar yapmakta ısrar ettikleri dikkatini çekme­di mi? Onlar, bu toplantılarda yalan konuşuyor, dedikodu yapıyor ve düşmanlıkta bulunmak ve elçiye itaatsizlik etmek amacıyla kulis yapıyorlar.


Haftaya inşallah devam etmek ümidiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi