ÖZDE DİNDAR (Mümin) SÖZDE DİNDAR (Sadece Müslüman)-5

 


Geçen haftadan devam ediyorum.



  • özde Dindar (Mümin) olan, inancında müteşabih kurallara takılmaz ve bunları zaman ve toplumlara göre değişken kabul eder


 Al-i İmran-7. Ey Peygamber! Allah’ın indirmiş olduğu bu kitabın bazı ayetleri muhkem /değişmez amaç özellikli, herkes tarafından açık seçik kolaylıkla anlaşılan ve kitabın anaları /temeli /ana iskeleti ve hedef hükümlerdir. Geri kalanlar ise müteşabih /çok anlamlı /değişken mesajlar olup, bunların bazısı ilahi yapı ile ilgili semboller veya bilimsel bilgiler halinde, bazısı da kesin hükme yönelik, araç /yöntem  /vesile mesajlardır. Kalpleri ve düşünceleri kötü niyetli olanlar, insanların arasına fitne sokmak ve kafaları karıştırmak için, çok anlamlı olan müteşabih /araç mesajlara bile bile daha fazla önem verirler. 



  • Kimse ile alay etmez ve lâkap takmaz


Hucurat-11. Ey iman edenler! Bir topluluk (veya kişi), diğer bir topluluk (veya kişi) ile alay et­mesin, belki alay ettikleri topluluk (veya kişi), kendilerinden daha hayırlı bir topluluktur (veya kişidir). 



  • Kötülük ve düşmanlıkta yarışmaz ve bu uğurda yardımlaşmaz


Maide-2….. Kötülük /haramlar doğuran bir haramda /ism’de ve düşmanlıkta yardımlaşmayın /yarışmayın. Allah'a karşı takva içinde olun.



  • Haksız kazançlı /helal olmayan gıda yemez


Maide-4. Ey Peygamber! İman etmiş olanlar, Sana nelerin helâl olduğunu soruyorlar. De ki; "Size temiz olan /haksız kazanç karışmamış bütün yiyecekler helâl edilmiştir.



  • Kısası hakkıyla uygular veya affeder, haksızlık yapmaz 


Maide-45. örneğin Tevrat'ta Yahudilere; "cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş ve yaralanana yara" şeklinde, kısası /aynısı ile karşılık vermeyi buyurduk. Kim kısas hakkından vazgeçerse, günahları için bir nevi kefaret ödemiş gibi olur.



  • Hiç bir toplumu, inandığı kitaplarındaki muhkem /değişmez amaç ana hükümleri nedeniyle kınamaz


Maide-48. Ya Muhammed! Sana da, daha önceki kitap­ların asıllarından /Tevrat ve İncil’den geriye kalan muhkem /değişmez ana buyruklarımızı doğrulayan, bu kitabı /Kur'an'ı, amacımıza uygun olarak indirdik.   



  • Babası, çocukları, kardeş­leri, eşi, aşireti /yakınları, kazandığı servet, bozuk gitmesinden korktuğu işleri ve hoşlandığı evleri, Allah’tan, elçisinden ve Allah rızası için çaba /cihad göstermesinden daha öncelikli ve üstün değildir (Tevbe-24)

  • İşlediği haram ve günahları için Allah'a tevbe etmeyi ihmal etmez


Tevbe-112. Ayrıca Allah'a tevbe eden,…………ve Allah'ın belirlemiş olduğu yasakların sınırlarını koruyup uygulayan müminleri, kazanacakları Cennet ile müjdele.



  • Mehirsiz evlenmez


Mümtehine-10. Mehirlerini ödediğiniz takdirde bunlarla evlenmenizde bir günah yoktur.



  • Servetleri ve çocukları ile böbürlenmez  


Kalem-14. Servet ve çocuk sayıları ile böbürlenenlere, hiçbir konuda sakın ödün /taviz verme.



  • Kızlarını maddi veya manevi olarak öldürmez, cahil bırakmaz, haklarını gasp etmez, erkek çocuğu ile eşit tutar 


Tekviyr-8. Diri diri toprağa gömülen kız çocuğunu gömmüş olanlara /hor görenlere, ezenlere, cahil bırakanlara,



  • Ebeveynlerini yanlış yolda bulsalar bile onlara uymaz, fakat iyi davranmaktan da vaz geçmez


Lokman-15. Eğer Anne ve baban cahilliklerinden, akıllarını kullanmaksızın ve körü körüne, Allah'a şirk koşman için seni zorlarlarsa, onların bu sözlerine uyma. Allah'a şirk koşmayanların yoluna uy. Böyle bir durumda yine de anne ve babana iyi davranmalısın.



  • Uğursuzluğa inanmaz


 A'raf-131. Fakat onlar, kendilerine bir iyilik /bolluk geldiği zaman, "Bu bolluk ve iyilik bizim kendi becerimizdir" derken, başlarına bir sıkıntı, bir kötülük geldiğinde ise, Musa ve bera­berindekilerin kuş etkileri /uğursuzlukları sonucu olduğunu söylüyorlardı. İş dedikleri gibi değil.



  • İnsanların görünüşlerine veya kıyafetlerine bakarak karar vermez


Şuara-113. "Herkesin hesabı, sosyo-ekonomik durumuna bakılmaksızın, Rabbim tarafından sadece imanlarına ve takvalarına göre değerlendirilecektir.



  • Günah affetmeye /şefaat etmeye kalkışmaz


Yunus-3…….O'nun izni olmadan hiç kimse bu düzeni değiştiremez ve başkasına şefaat /günahlarını af edemez. İşte Rabbiniz olan Allah budur.



  • Kur'an dışı olup, Kur'an'ın muhkem /değişmez amaç ana hükümlerine uymayan rivayet ve sözlere din kuralı diye uymaz


Lokman-7. Kur’an dışı ve onunla çelişen  sözleri üretenlere ve Kur’an ayetleri gibi önem verenlere, hikmet dolu kitabın ayetle­ri okunduğu zaman, sanki onu hiç duymamış gibi bir tavırla önemsemezler ve  rivayet olunan sözlere daha çok yönelirler. Böylelerine elem verici bir azabın olacağını bildir.



  •  Kimseye günah işletmez ve günah işlemesine sebep olmaz


Nahl-25. Ve bu ileri gelenler, diriliş gününde yapılacak hesaplamada kendi günahlarının tamamı­ yanında, ayrıca bilgisizlikleri /cahillikleri yüzünden saptırdıkları kimselerin günahla­rından da bir kısmını yüklenmiş olacaklar.



  • Doğan çocuğun cinsiyeti nedeniyle eşini suçlamaz


Nahl-59. Kendisine verilen haberden utanarak kendini halkından gizlemeye çalışıyor. Doğan kız çocuğunu, utana utana tutsun mu, yoksa geleneklere uyup toprağa mı gömsün diye karar verinceye kadar herkesten kaçıyor. İnsanlar, yarattıklarımla ilgili nasıl da yanlış düşüncelere saplanıyorlar!



  • Bilinci bulandırıcı etkili alkolü az miktarda kullanma iradesini güçlendirmede aracı olarak kullanır, alkolik ve sarhoş olmaz


Bakara-219. Ey Peygamber! Yine insanlar, Sana aklı-bilinci-muhakemeyi bulandırıcılardan (alkol gibi bilinci bulandırıcı maddeden - Uyuşturucu hariç) ve kumardan da sorarlar. De ki; "O ikisi insanlar için büyük ism’lerdendirler /başka haram veya günah işleme riskleri olan haramlardandırlar, fakat az da olsa faydaları bulunmaktadır! Ancak ism özellikleri /olumsuzlukları, faydalarından daha fazladır". 


Haftaya inşallah kalan son kısmı yazacağım.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi