Plansız Yaşamak ve Alaturka Çalışmak



Alaturka tarzda yönetim konusu, ister iş ortamında ister günlük yaşamda o sıra akla geldiği gibi ya da gündemin öne getirdiklerine göre yapılır. Yapılan işin önceden planlaması ve bütçelemesi yoktur. Buna günlük yaşamak da diyebilirsiniz. Bu tür yönetim fonksiyonu ile vizyon ve hedefler sadece kâğıt üzerinde kalan hayallerden ibarettir. Buna ilişkin örnekleri evden işletmeye, sivil toplumdan kişisel yaşama kadar her alanda görebiliriz.

Planlama
Kimi zaman planlama, bir üst makamın talimatı çerçevesinde gündeme gelir. örneğin kamu kuruluşları için stratejik plan hazırlamak resmi bir görev haline getirildi. Ama sonucun başarılı ve elde edilenlerin yeterli olduğu konusundan pek emin olamıyoruz.

Türü ne olursa olsun; ister bir ekonomik işletme, ister bir sivil toplum kuruluşu; pek çoğunda plansızlık ve bütçesizliğin bir karakter unsuru haline gelmiş olduğunu göreceksiniz. Büyük bir heyecanla inşa edilen kuruluş, misyonunu (varlık nedenini) unutmuş ve nereye varmak istediğini (vizyonunu) hatırlayamaz hale gelmiştir. Pek çok örnekte iş sahipleri ve yöneticiler, sadece günlük olarak yaşar hale dönüşüyorlar.

Ayakta kalabilmek ve sağlıklı büyüyebilmek isteyen bir kuruluş, önce cesaretle şu an içinde bulunduğu durumu tespit edebilmeli. Daha sonra da varmak istediği ufku önüne koymalı ve buna ilişkin stratejileri üretebilmeli.

Strateji ve Politika
Strateji, basit olarak “izlenecek yol, yordam” demektir. Belirlenen hedeflere ulaşmak için kullanılacak yaklaşımları ve faaliyetleri ifade eder. Varılmak istenen noktaya ulaşmada, kullanılacak politika ve planları içerir.

Politika, kısaca “yönetim tarzı” demektir. Strateji kavramı da politika unsurunu içerdiğinden, stratejiden söz ettiğimizde bir ‘stratejik yönetim’ anlayışını dile getirmiş oluruz.  Stratejik yönetim ile kuruluş içindeki unsurlar arasında, mevcut karışıklık ve çatışmalar aşılmaya çalışılır. Kuruluşun verimli ve etkin çalışması için gerekli seçimler yapılarak, bir kararlar bütünlüğü oluşturulur. Stratejik yönetim, bir kuruluşun ayakta kalması ve gelecekte büyüyen bir varlık olmaya devam etmesi için önemli yaklaşımlardan birisidir.

Gelecek Tasarımı
Strateji, gelecek ile ilgili bir kavramdır. Bir kurum ya da kuruluşun gelecek tasarımının oluşmasına yönelik olarak kullanılır. Bugünün dünyasında, bir kuruluşun kendi geleceğini tasarlaması, sadece kendi koşullarına bağlı değildir. Sosyal, ekonomik ve teknolojik şartlar nedeniyle rekabet, yaşamın her alanını sarmış ve küresel nitelik edinmiştir. Bu nedenle her kuruluş, kendi geleceğini oluştururken, çok geniş ve sağlam bir bakış açısına sahip olmak zorundadır. Stratejik yönetim ve stratejik planlamanın, kuruluşlara sağladığı en önemli kazanım budur.

Ekonomik işletmeler açısından bakıldığında stratejik yönetim, bir firmanın bugünkü hedeflerini gelecekte başarmak istediklerine bağlamanın etkin bir yoludur. Müşterilerin, rakiplerin veya işletmeleri kuşatan mevzuatın gösterdiği değişiklikler karşısında akılcı, esnek ve doğru zamanlanmış tepkiler vermenin aracıdır.

Organizasyon
Yakın geçmişe baktığımızda bir kuruluşun yapılanma şeması, “organizasyon şeması” adı verilen basit bir çizelgeydi. Gelişen koşullar, kuruluşların yaptıkları işleri değiştirdiği gibi, kuruluşları örgütsel yapılarını da değiştirmek üzere zorlamaya başladı. ürün ve hizmet farklılaştırma konularındaki değişim ihtiyacı, bunları gerçekleştirecek olan kuruluşların daha esnek, yenilikçi ve takım temelli yatay bir yapıya geçmeleri gerçeğini ortaya çıkardı.

Stratejik planlama ve yönetim anlayışlarının, bizi ulaştırdığı başarılardan birisi de örgütsel stratejilerdir. Bu sayede, kuruluşun yapısının zamanın ruhuna uygun olarak yeniden yapılanması mümkün olabilmektedir.

Stratejik yönetim, her şeyden önce bir kültürdür. Geleneksel bir yapıya sahip olan kuruluşlarımızda, böyle bir planlama ve yönetim anlayışına geçilmesi kolay değildir. öncelikle yeni bir “kurum kültürünün” oluşması gereklidir. Kurum kültürü var ve paylaşılmış olmazsa işler de alaturka kültüre uygun olarak sürer gider. Uzak ve yakın çevremizde sıklıkla gördüğümüz gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi