Teknoloji Nereye Gidiyor? - 2

Küçük bilgisayar yonga ve kartlarının gelişimi ile birlikte herhangi bir nesneyi akıllı ve bağlantılı hale getirmek mümkün oldu. Nesnenin içinde gömülü olarak bulunan donanım ve yazılım sayesinde akıllı-bağlantılı nesneler bir yandan veri işlerken diğer yandan ağlara ve İnternete bağlanabiliyor. Bu nesnelere ilişkilendirilmiş sensörler, nesnelerin kendileri ve dış dünya hakkında bilgi edinmelerini sağlıyor. Önümüzdeki kısa vadede İnternete bağlanabilen nesne sayısı 50 milyar gibi büyük bir sayıya ulaşacak. Dolayısıyla bağlantılı nesneler, İnterneti insanlardan giderek artan oranda, çok daha fazla kullanacaklar. Bu bağlantılı nesnelerin oluşturduğu bu sisteme Nesnelerin İnterneti adı veriliyor.


İnternet kullanan insan ve nesne sayısının artması ve bu ortamda kullanılan yazılım uygulamalarının çoğalması yeni sanal trafik sorunları anlamına geliyor. Bunu aşmak ve İnterneti daha akışkan hale getirmek için yeni teknolojilerin gelişmesi gerekiyor. Bu konudaki çözümlerden biri olmak üzere beşinci nesil mobil ağ 5G gündeme geliyor. Bu yeni küresel kablosuz bağlantı standardı sayesinde Nesnelerin İnterneti gerçek yerini ve anlamını bulacak.


Büyük ölçüde sensörlerden kaynaklanan veriye dayalı uygulamalarla milyonlarca bağlantının ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan 5G, ekonomik sektörlere yeni ve daha güçlü dijital yeteneklerle destek verecek. 10 Gbps gibi bir hıza ulaşabilecek olan 5G, yaklaşık olarak mevcut 4G standardından 100 kat daha hızlı olacak. Böylece 5G; verileri son derece hızlı paylaşmayı, işleme gecikmelerini en aza indirmeyi ve fabrika sistemlerinin gerçek zamanlı olarak tepki verebilmesini mümkün kılacak. 5G bağlantısının güvenilirliği, fabrika katlarında her yerde ve her zaman istikrarlı ve sabit bir ağ bağlantısını güvence altına alacak. Bu çerçevede kritik iş görevlerinin kesintisiz ve engelsiz yürütülmesini sağlayacak. 5G sayesinde makineler arasında çok büyük hacimli veri iletişiminin sağlanabilmesini artık mümkün bir gelecek olarak kabul edebiliriz. Hiç kuşkusuz 5G’nin yarattığı bu akışkan ortamda yapay zekâ da önemli bir aktör olarak rol alacak.


5G’nin getireceği önemli üstünlükler arasında kablolama ihtiyaçlarının önemli ölçüde ortadan kalkışını söyleyebiliriz. 5G’nin kablosuz bağlantı yeteneği yanında mobil otonom robotlar sayesinde –kolayca dönüştürülebilen üretim hatları olan– gerçek anlamda esnek fabrikaları gerçekleştirmek mümkün olacak. Ayrıca uzaktan görüntü tanımada yapay zekânın kullanımı ile çalışır haldeki makine parkı ile üretim ortamını izleme ve dolayısıyla kestirimci bakım yapabilme de sağlanacak. 5G ve artırılmış gerçeklik bir araya geldiklerinde üretim alanlarında montaj üretkenliği ve kalite artışı elde edilen başka sonuçlar olacak.


Önümüzdeki dönemde yeni yeteneklerle donanmış, akıllı cep telefonu sayısı artmaya devam edecek. Yeniliklerden biri, bu telefonların çeşitli sensörlerle geliştirilmesi olacak. Böylece daha farklı uygulamalar için cep telefonları kullanıma açılacak. Bunlar arasında kullanıma dayalı sözleşmeler ve tarifelerin ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Şirketler akıllı telefonlar sayesinde topladıkları gerçek zamanlı verilerle müşterilerine farklı tarifeler uygulayacaklar. Örneğin sigorta şirketleri gerçek zamanlı verileri toplamak ve müşterilerinin sürüş alışkanlıklarını daha iyi anlamak için akıllı telefonlara yerleştirilmiş sensörleri ve izleme teknolojilerini kullanacaklar. Dolayısıyla bu, sigortacılara daha davranışa dayalı sigorta programları sunma fırsatı verecek.


Önümüzdeki dönemin teknolojik uygulamalarından bir başkasını bankalar yaşayacak. Daha şimdiden örnekleri görülmeye başlayan uygulamalarda yapay zekânın önemli bir rolü olacak. Bankaların önümüzdeki dönemde yapay zekâ uygulamalarına ciddi yatırımlar yapacakları öngörülüyor. Bankalara yönelik yapay zekâ uygulamaları, yazılım geliştiricileri için katma değerli bir uygulama alanı olarak görünüyor.


(Devamı var)


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi