Rahşan Hasözlü

Rahşan Hasözlü

Yoğunluk ve zorunluluk

Bu dünyada özgürlüğün, yaşam standardın, hayat mücadelen masa başında oturup senin adına karar verenlerin elinde. Bu evrenin varoluşundan beri öyle. İktidar sahipleri gücünü kullanmak istedikleri alanda, senin özgürlüğün adına düzenlemeler yapıp yeni kararlar alıverir. Senin de bu kararlara uymanı beklerler.

Her yapılan yeni düzenleme bir öncekinden iyi olmalı ki; var olan yanlışlık giderilsin ve daha iyiye ulaşabilmek için adım atılsın. Maalesef ki bu her zaman böyle olmuyor. Yetersizlikler, zaman, giderler vb. çoğaltılan bu kısıtlayıcı unsurlar hayatımızın yeniden şekil almasını sağlıyor.

Yerel yönetimlerin de bu konuda elinde daima koz olarak kullandıkları bütçe sıkıntısı yaşanan ekonomik kriz açıklaması da toplu taşıma araçlarına yansımakta ve bu da vatandaşların yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.

Vatandaşların belediyelerden en çok hizmet beklediği alan toplu taşımadır. Ancak bu alan hem meşakkatli hem de düzenlemesi zor bir alandır. Buna karşın halkın en çok kullandığı hizmet aracıdır. Her iki kesiminde kendince haklı olduğu bu denklemde çözülmesi gereken bazı sorunlar bulunmaktadır. Bu aşamada çözüm bekleyen bir diğer problemde Kırmızı 11 numaralı otobüs saatleridir.

Eskişehir’e uzaklığı yaklaşık 7 km. olan Karacaşehir mahallesine tek ulaşım aracı Kırmızı 11'dir. Geçtiğimiz aylarda yapılan düzenleme ile 40 dakika arayla iki tane olan otobüs sayısı üçe çıkarılmış ve otobüs saatlerinin süresi de 35 dk. olarak güncellenmiştir. Buradaki 3 sayısı ile 35 dakika arasındaki bağlantı; 1 saatte 3 araç değil, otobüsün geliş gidiş saatine göre 35 dakika arayla 3 araç olarak yapılmıştır.

Tabiî ki otobüs sayısının artırılması çok güzel ancak özellikle akşam saatlerinde bu araçların iş çıkış saatlerine uymaması en büyük sorundur. Bu bölgede yaşayanlar dakika farkıyla otobüsü kaçırmakta ve bir sonraki sefer 35 dakika sonra olduğu için onu beklemek zorundalar. Çünkü bu bölge Siyah 11’i kullandığınızda özellikle bayanlar için yürümeye müsait değildir. Mecburen Kırmızı 11 beklenmek zorunda. Bu araçları günü birlik kullananlar için otobüs saatinin 5 geçe veya 10 geçe olmasının çok bir önemi yokken düzenli olarak aynı saatteki aracı kullananlar için o 5 dakika çok önemli olmaktadır. Hafta sonları da bu yol güzergahında bulunan piknik-mesire alanları ve Sazova Bilim Kültür parkına olan yoğun ilgiden dolayı otobüsler dolu geçmekte ve çoğu zaman duraklarda durmadan seferine devam etmektedir. Haliyle zorda kalan yine bu mahallede oturan vatandaşlar olmaktadır.

Olumsuzlukların bir diğeri de 19.50’ye kadar 35 dakika olan otobüs saatleri arasının 1 saat 30 dakikaya çıkıyor olması. 19:50 den sonra ki diğer sefer 21.20. Bu durumda 20.00’de işten çıkanlar 21.20’ye kadar beklemek zorunda kalıyorlar ya da çok şeyi göze alıp Orhangazi’den Karacaşehir’e kadar yürümek zorundalar.

Sürekli yeni alternatifler üretmek ya da dayatılan bu zorluklara karşı mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Güncellenen bu araç saatlerinde maalesef ki hiçbir düzenleme yapılamıyor. Çünkü bir otobüs saatinde yeniden oynama yapılırsa “kelebek etkisi” misali birçok şey değişime uğramak zorunda kalacak. Ve bu mihenk taşlarını düzgünce yerine oturtmak bunu yapmakla yükümlü olanlar için külfet. Bu durumda bu mahallede oturanların yaşadığı zorluklar çok da önemli değil onlar için…

İşte özgürlüğünüz masa başında oturanların sizin adınıza verdiği kararlarla bu şekilde etkilenmekte. Çözüm üretmek yerine ‘yapılabilecek bir şey yok’ ile sonlandırılan cümleler yaşamınızı biçimlendirmekte.

Oysa ki yapılana kadar her şey imkansızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahşan Hasözlü Arşivi