Yaşar Bildirici: “Erken tanı hayat kurtarır”

Yaşar Bildirici: “Erken tanı hayat kurtarır”
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Kolorektal (Kalin Bağırsak) Kanser Farkındalık Ayı nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Kolorektal (Kalin Bağırsak) Kanser Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Doç Dr. Bildirici, hastalığın erken teşhisinin önemine dikkat çekti.

Her Mart ayı, dünya genelinde Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı olarak anılır ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, bu ayın önemine vurgu yaparak "Bu ay, kolorektal kanserle mücadelede toplumları bilinçlendirmeyi, erken teşhisin önemini vurgulamayı ve tarama yöntemlerini tanıtmayı amaçlar. Bu yıl, biz de toplumumuzu bu önemli konuda bilinçlendirmek için elimizden geleni yapmak istiyoruz” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Kolorektal kanser, kolon veya rektumda (kalın bağırsakta) başlayan kanser türlerini ifade ederek ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, semptomların erken belirlenmesinin önemine dikkat çekerek, "Erken belirtileri genellikle fark edilmez veya başka bağırsak sorunlarıyla karıştırılabilir, bu nedenle düzenli tarama önemlidir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığında dikkate alınmalı ve hemen bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Bu semptomlar arasında kanlı dışkı, uzun süreli ishal veya kabızlık, karın ağrısı veya kramplar, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler bulunabilir” diye konuştu.

Kolorektal kanserin erken teşhisine yönelik tarama yöntemlerini de değerlendiren Doç. Dr. Yaşar Bildirici, "Kolonoskopi, sigmoidoskopi, dışkıda gizli kan testi (gFOBT) ve dışkıda kalitatif immünokimyasal test (FIT) gibi bir dizi tarama yöntemi mevcuttur. Risk faktörlerini ve tarama yaşınızı sağlık uzmanınızla görüşerek kişiselleştirilmiş bir tarama planı oluşturabilirsiniz” dedi.

Son olarak, Doç. Dr. Yaşar Bildirici, toplumun bu önemli konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi; "Bu kolorektal kanser farkındalık ayında, lütfen sevdiklerinizle, ailenizle ve toplumunuzla bu önemli konuyu konuşun. Erken teşhis hayat kurtarabilir. Unutmayın, sağlığınızı önemseyin ve düzenli tarama alışkanlıklarınızı benimseyin."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.