8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir dizi etkinliğe katılmak için Eskişehir'e gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde kadınlarla buluştu.

Programa CHP Parti Meclisi Üyesi ve Gençlik ve Spor Politika Kurulu Başkanı Sevgi Kılıç, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, çevre illerin belediye başkanları ile il ve ilçe başkanları katıldı.

2019 yılında eski eşi tarafından bıçaklandı

Boşanma aşamasında olduğu eski eşi tarafından 16 yerinden bıçaklanan Öznur Gülbaş, CHP’nin Eskişehir’de düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programında konuştu. Gülbaş, “Can güvenliğimiz bozuk cihazların insafına terk edildi” dedi.

“Kadın hakim tarafından tahliye edildi”

2019 yılında Eskişehir'de boşanma aşamasında olduğu eski eşi tarafından 16 yerinden bıçaklanan Öznur Gülbaş, “İşçi emeklisiyim ve bir çocuk annesiyim. Bugün buraya sadece kendi hikayemi anlatmaya değil, adalet koridorlarında yankısı kaybolan binlerce kadının çığlığı olmaya geldim. 2019 yılında boşanmak üzere olduğum erkek tarafından 16 yerimden bıçaklandım.

Adli Tıp Kurumu, vücudumda aldığım bıçak darbelerinin hepsini değil, hayati gördüklerini kayda geçirdiler. Sistem diyor ki; ölmediysen çektiğin acının, aldığın darbelerin hukukta bir karşılığı yok.

Bunun üzerine tutuklanan fail ilk duruşmada maalesef tahliye edildi. Üstelik bir kadın hakim tarafından” diye konuştu.

"Yapma, dedim diye 7 yıla indirildi”

Kamauoyu baskısıyla tutuklandığını söyleyen Gülbaş, “İnfial yaratan bu kararın ardından kamuoyu baskısı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin desteği ve basının desteğiyle yeniden tutuklandı.

29 Ekim Kadınları 8 Mart için Hamamyolu’nda buluştu
29 Ekim Kadınları 8 Mart için Hamamyolu’nda buluştu
İçeriği Görüntüle

Yerel mahkemenin aylar sonra vermiş olduğu karar 18 yıldı. Fakat adalet arayışım İstinaf Mahkemesinin hukuk komedisine dönüştü. 18 yıllık hapis cezası, gönüllü vazgeçme gibi akılalmaz bir gerekçeyle bozuldu. Beni öldürmeye çalışırken "yapma" dedim diye 7 yıla indirildi. Aynı günde tahliye edildi” dedi.

“Çocuğum travmalarla büyüdü”

Yaşadığı zorluklara değinene Gülbaş, “İstanbul Sözleşmesi varken uygulanmadı. 6284 sayılı kanun kağıt üzerinde kaldı. Kadına karşı şiddete sıfır tolerans sözleri unutuldu.

Karşı tarafa takılan kelepçe ya arızalanıyor ya da failler kelepçeyi bilinçli bozuyorlar. Can güvenliğimiz bozuk cihazların insafına terk edildi. Yaşadığım dehşete rağmen tek kuruş nafaka ve tazminat almadım.

Çocuğumla emekli maaşı ile yaşam mücadelesi veriyorum. Yaşadığımız travmalar cabası” şeklinde konuştu.

“Beni bu caniyle baş başa bıraktınız”

“Biz öldükten sonra sesimiz duyulsun istemiyoruz. Bizleri hayattayken koruyun, sesimiz olun” diyen Gülbaş, “Ölümün kıyısından dönmüş kadınların sesi neden duyulmuyor? Neden yaşam mücadelemize destek olunmuyor? Ben yavrumun annesiz kalmasını istemiyorum.

Erkek adalet değil gerçek adalet istiyorum. Unutmayın; geç gelen adalet, adalet değildir. Adaletsizliğin ortasında tek bir gerçeği haykırıyorum.

Ben ölmek istemiyorum. Göstermelik kararlarınızla, yanlı kararlarınızla beni bu caniyle baş başa bıraktınız. Bu yüzden haykırıyorum. Ben ölmek istemiyorum.”

Kaynak: Meltem Karakaş