Eskişehir’de düğün yapmak hayal oluyor

Eskişehir’de düğün yapmak hayal oluyor
Ekonomik sıkıntılar düğün yapacak kişilerin alışveriş alışkanlıklarında da değişikliklere sebep olurken, düğün-kına gecesi geleneklerinde de değişimler yaşanıyor.

Eskişehir’de düğün sezonu yaklaşırken kına gecesinde tercih edilen bindallı satış ve kiralamalarda işler durağan ilerliyor. Geçtiğimiz yıla göre bindallı satış ve kiralama fiyatları yüzde 50’nin üzerinde artarken güncel kiralama ve satış fiyatları şu şekilde; kiralama 5-9 bin TL, ikinci el giyim bindallı satış 15 bin TL, sıfır-özel dikim bindallı satış 20-35 bin TL.

Bindallı alışverişlerinde işlerin şu an için yavaş ilerlediğini söyleyen esnaf Emel Yılmaz, “Normalde Ramazan Bayramı ile birlikte işlerimizin hareketlenmesi gerekiyordu fakat şu an durağan gidiyor. Bunun sebebinin de tarihlerin kayması, Ramazan’ın öne gelmesi olduğunu düşünüyoruz. Hareketlilik için okul sezonunun bitmesini bekliyoruz. Biz siparişlerimizi almaya başladık. Normalde bindallı siparişleri düğüne daha yakın verilirdi ama ekonomik durumlardan kaynaklı insanlar fiyatlar daha çok yükselmeden kış ayından siparişler başlıyor ama beklentimizin altında” diye konuştu.

ekonomi-2.jpg

Fiyat artışları hakkında bilgi veren Yılmaz, “Bindallıda genellikle kiralama ile çalışıyoruz, satılıklar yüzde 30 civarında. Satın almalar daha çok yurt dışından gelen ya da çift düğün yapacak müşterilerimiz tarafından oluyor. Geçen yıla oranla fiyatlar yüzde 50 oranında hem üretici hem de müşteriye yansıması anlamında arttı. Fiyatlarımızın bu kadar yükselmesinin sebebi de yaptığımız iş taş işçiliği, taşlarımız yurt dışından geliyor. Kore kadife kumaş kullanıyoruz. Özellikle bindallıda giderlerimiz yurtdışına bağlı olunca fiyatlar da yükseldi, gelinlikler bize göre ucuz kalabiliyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ GELENEKSEL SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR

Ekonomik sıkıntıların geleneksel sektörleri ve dolayısıyla geleneklerin yaşatılmasını etkilediğini ifade eden Yılmaz, “Ekonomik sıkıntılar dolayısıyla kınasını yapmak isteyen insanlarda da düşüş var. Bunu en çok pandemi etkiledi. Pandemide herkes iki saate sığdırdığı için hem düğününü hem kınasını yaptı ama önceden kına için ayrı bir gün vardı. Bizler hala ayrı bir gün olması taraftarıyız, çünkü bu sektör, geleneksel bir sektör. Bu sektör de kaybolursa geleneklerimiz de yavaş yavaş kaybolur” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.