Eskişehir'de yeni işletmeler azalıyor! İşte sebebi...

Eskişehir'de yeni işletmeler azalıyor! İşte sebebi...
Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehir’de 3 aydır yeni işletme açılma sayılarında gerileme olduğunu söyledi.

Artan faiz oranları ile birlikte yatırım yapmak ya da işletme açmak isteyen vatandaşlar bu dönemde paralarını altın, döviz ve faize yatırmaya başladı. Bu durum dolayısıyla Eskişehir’de yeni işletmelerin açılma sayılarında gerileme olduğunu aktaran Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı (ESOB) Ekrem Birsen, bu gerilemeyi durdurmak ve yeniden üretime geçmenin önemine vurgu yaptı.

“İŞLETME AÇILMA SAYISI GERİLEDİ, YATIRIMLAR DURMA NOKTASINA GELDİ”

Birsen, “Faiz oranlarının yüksek olması; yatırım yapacak kişilerin faize, dövize ve altına yönelmesi dolayısıyla yeni işletme açılma sayısında 3 aydır çok büyük gerilemeler görüyoruz. Buna ek olarak Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla almış olduğumuz kredilerin plasmanların kısıtlanması nedeniyle de yatırımlar oldukça zayıfladı ve durma noktasına geldi. Yeni işletme açma ve iş yeri kapanma sayılarına baktığımızda işletmelerini kapatan, devreden kişilerin üretme yerine sıcak kaynaklara yöneldiğini gözlemlemekteyiz. Bunu sona erdirmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yeniden üretmek, istihdam yaratmak, halkımızın taleplerine cevap verecek şekilde işletmelerimizi çoğaltmak hepimizin görevi olmalı” diye konuştu.

BİRSEN’DEN ‘ÜRETİM’ VURGUSU

Hem hükümete hem de meslek sahibi olup işletme açmak isteyen kişilere seslenen Birsen, “Ülkemizin yatırım yapmaya, üretim yapmaya ihtiyacı var. Dolayısıyla yüksek faiz, altına ve dövize hücum etmek ekonomimizi rahatlatmayacak. Sıkı para politikası adı altında yapılan bir takım alınan önlemlerin de faizlerin düşmesiyle yeniden dövize, altına akın edileceği durumu ortadadır. Bunun iyiye gidebilmesi için herkesin yatırıma ve üretmeye yönelerek ekonominin düzelmesine katkı vermesi daha anlamlı olacaktır. Biz bu sıkıntıyı üç aydır görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHTİYAÇ DUYULAN MESLEK GRUBUNA GÖRE GENÇLERİ YETİŞTİRMELİYİZ”

İşletme açacak kişi sayısının da azaldığını gözlemlediklerini ifade eden Birsen, bu sorunun sebebini ve çözüm yollarını aktardı. Birsen, şunları söyledi:

“Bu da meslek eğitimine önem vermemekten kaynaklanıyor. Herkes çocuğunu beyaz yakalı; avukat, doktor, mimar, mühendis ve benzeri mesleklere sahip olmasını istiyor ama bu şekilde olmaz. Piyasada bir sürü diplomalı işsizin olduğunu görüyoruz. Bu konuda milletimizin de bir an önce ekonomiye katılabilecek düzeyde çocuklarını yetiştirebilecek araştırmalar yapmaları ve çocuklarını yönlendirmeleri daha olumlu olacaktır. Öte bizler meslek eğitimini almış kalifiye eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Meslek liseleri çoğaltılarak, cazip hale getirilmeli. Gençlerimizin ihtiyaç duyulan meslek gruplarına yönelik yetiştirilmesi önemli bir konu. Bunu da bu şekilde yaptığımızda daha çok üreten, istihdam yaratan, nüfus sayısına oranla işletmeleri çoğalan bir Türkiye'yi hep birlikte inşa etmiş olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.