Hastane kantinlerinde tüketiciyi zorlayan problem!

Hastane kantinlerinde tüketiciyi zorlayan problem!
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, hastane kantinleri fiyatlarından gelen şikayetleri değerlendirdi.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, hastane kantinleri fiyatlarından gelen sayısız şikayet üzerine basın açıklaması yaptı. Bakal, hastane kantinlerinin denetlenmesi ve hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim emsalinin üstünde olmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Hastane kantinlerinin tüketici için ‘mecburiyet’e dönüştüğünü söyleyen Bakal, “Sağlık hizmeti alan tüketiciler ihtiyaçlarını geniş yerleşkelere/alanlara sahip hastane mekânlarında münhasır hizmet veren kantinlerden sağlamak durumunda kalmaktadır. Hastane mekânlarında zaman kısıtlılığı ve mekân genişliği gibi nedenlerden dolayı kantinlerin kullanımı adeta tüketici mecburiyetine dönüşmektedir” diye konuştu.

“HASTANE KANTİN FİYATLARINDAN ŞİKÂYET VAR”

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 2011 Yılında Valiliklere gönderdiği 10.01.2011 Tarih ve 2011/2 Sayılı genelgesi ile aynı hastane kantinleri hakkında yetkilileri uyardığını hatırlatan Bakal, Sağlık Bakanlığı'nın büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin amacına yönelik kullanılması genelgesinde yer alan bilgileri aktardı.

Genelgeye göre; “büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerde satışa sunulan mal ve hizmet bedellerinin, emsali mal ve hizmet bedellerinden daha yüksek fiyatla tespit edilmemesi ve satılmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve ‘İşletme Hakkı Sözleşmelerine’ bu yönde hükümler konulması”, "Hastane baştabiplerince büfe, kantin ve çay ocağında satılan ürünlerin kalite ve satış fiyatlarının bizzat denetlenerek, hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim fiyatlar emsal alınarak daha uygun fiyatlarda satılmasının sağlanması, konularında, gerekli düzenlemelerin yapılarak vatandaşların mağdur edilmemesi" istenmiştir.

“DEFALARCA HATIRLATTIK ŞİKÂYETLER KESİLMEDİ”

Ülke genelinde hastane kantinlerinin bizzat baştabiplerce denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Bakal, “Fiyatların hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim emsalinin üstünde olması engellenmelidir. Fiyat listeleri tüketicilerin kolayca görebileceği yerlere asılmalıdır” şeklinde konuştu.

Son olarak Bakal, tüketicilerin haklarını aramak için başvuracakları yol hakkında bilgi vererek, “Tüketiciler şikayetlerini baştabipliklere, ALO 184 ve ALO 175 şikayet hatlarına yapmalıdır. Hak arandıkça haksızlıklar azalır” dedi.

Etiketler :