Lokantacılar Odası Başkanı Bilen: Esnaf bakanlığı kurulmalı

Lokantacılar Odası Başkanı Bilen: Esnaf bakanlığı kurulmalı
Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek çözüm talebinde bulundu.

Eskişehir’de 4-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen ve yoğun bir katılımın yaşandığı Gastrofest, ilk kez düzenlenmesine rağmen büyük ilgi gördü. Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, festivalin ardından yaptığı açıklamada, etkinliğin yerel firmalara destek olmasının önemine vurgu yaptı. Bilen, “Eskişehir’de bu tür etkinliklerin eksikliklerini hissettirdi bize. Dolayısıyla bundan sonra daha geniş alanlarda, daha güzel festivallerle üzerine koyarak devam edeceğiz. Bizler de bu festivale katıldık. Yoğun bir katılım vardı. Bizim de destek vermemizin en önemli sebebi, yerel firmalara destek veriyor olmalarıydı. Bu sebeple Eskişehir esnafı bu festivalden zarar görmedi. Kendi paramız kendi cebimize kaldı. Bu durum bizi sevindirdi. Organizatör firmaya teşekkürlerimi iletiyorum. Dışarıdan herhangi birilerini getirmedi. Eskişehir bu durumda zarar görmeyerek memnun kaldı” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

“GASTRONOMİ PLATFORMU MUTFAĞIMIZI YAŞATACAK”

Gastronomi Platformu’na değinen Bahar Bilen, “Bu platform, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin gün yüzüne çıkarmak amacıyla kuruldu. Platformun paylaştığı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü, Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü birlikte Aşçılar Derneğimiz, Lokantacılar odamız, Turizm Dernekleri ve kırsalda bulunan ilçe belediyelerimizle birlikte çok güzel bir yapı oluşturduk. Amacımız muhtelif restoranların, lokantaların menülerini sunarak Eskişehir turizmine kazandırmak. Yerli ve yabancı turistler Eskişehir’e geldiğinde nerede ne yenir, ne içilir diye bilmesi için düzenlendi. Örneğin Sivrihisar yemekleri en güzel nerede yenir diye tavsiye olması için güzel bir yol. Artık bu geleneksel olan Balaban köfte, Çi Börek ve met helvanın dışında çok güzel bir mutfak kültürümüz var. Bunu sergilemek, gelen misafirlerimize bunu sunmak niyetimiz” diye belirtti.

“KOMİSYON SORUNLARI ESNAFIN ÜZERİNE KAMBUR OLDU”

Bilen, AK Parti'nin 81 ilde Türkiye Buluşmaları sonrası yapılan ekonomik değerlendirmelere de değinerek, esnafın yaşadığı sorunları dile getirdi. Özellikle, bankaların yüksek komisyon oranlarına ve kira artışlarına dikkat çeken Bilen, “Yetkililerle sıkça bir araya geliyoruz. Yaklaşık bir ay önce bir çalıştay vardı AK Parti yetkilileri birlikte. Biz sorunlarımızı iletiyoruz kendilerine. Temsil ettiğim oda adına konuşursam, çok sorunlarımız var. Esnafımızın prim 9000 iş günü üzerinden 7200 gün’e düşme sözü sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Yerine getirilmedi. Esnaf teşkilatı bunu bekliyor. Pos cihazı komisyon sorunlarımız vardı, kambur oldu üzerimizde. Bankalarımız yüzde 4’lere varan komisyonlar kesiyor bizden. Biz bu komisyonlara karşıyız. Artık kendi yazar kasa pos cihazlarımızı kullanıyoruz. Geçmişte bankalara ait pos cihazları kullanırken komisyonları ödüyorduk. Ancak bugün bankadan hiçbir hizmet almıyoruz. Bankanın bir kredi kartı varsa, benim de bir işletmem var. Dolayısıyla biz bankanın yüzde 50 ortak sayılıyoruz. Bir işçiye, emekliye, memura bir gecelik repo karşılığında, yani maaş bedeli karşılığında promosyon veriyorlarsa, bizim esnafımızın parası günlerce kullanılıyor. Ayrıca bizden komisyon kesiyorlar. Biz bu adaletsizliğe karşıyız. Bunu defalarca dile getiriyoruz” ifadelerini ekledi.

“ESNAF BAKANLIĞI KURULMALI”

Bilen, sorunların çözümüne uygun taleplerde bulunarak “Esnaf Bakanlığı’mız olmalı ve işletmelerin denetimi sıklaştırılmalı” dedi. “Ürün standartları getirilmeli. Şu ekonomik kriz sürecinde kimin ne sattığı belli değil. Merdiven altı üretimler var. Bunların önüne geçemiyoruz. Esnafımız bu koşullarda eğilim gösteriyor bu durumlara. İşin içinden çıkamıyorlar. Nüfusa oranlı işletmeler olmalı, hoyratça çoğalıyoruz. Bunun önüne ivedilikle geçilmeli. Aynı türden işletmeler arasında mesafeler olmalı. Liyakat sorunu var, sektörle alakası olmayan insanlar işletme açabiliyor. Maliyet hesabı bilenler kalıyor, bilmeyenler 6-7 ay sonra kapatıp gidiyor. Bunları görüyoruz. Liyakat sahibi olmalı. İşletme açmadan sermaye beyanında bulunmalı. Kira bedellerindeki artışın önüne geçilmiyor son zamanlarda. Bir kıstas getirmeli. Bu durum çok ciddi sıkıntılar yaratıyor. 3 gün önce bir arkadaşımız bize geldi ve 30 bin liralık dükkân kira bedelinin 96 bin liraya yükseltmek istediklerinden çaresiz olduğundan bahsetti. Devlet bu konuyu başıboş bırakmamalı, acil bir düzenleme yapılmalı” diyerek esnafların yaşadığı ekonomik zorlukların acil çözümler beklediğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :