Sağlık çalışanları haklarını arıyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını SES Şube Başkanı Birtürk Özkavak yaptı.
Üniversite hastanelerinin sağlık sistemi içerisinde üvey evlat olarak görüldüğünü savunan Özkavak, yeterli personel istihdamı yapılmayarak tüm çalışanların angarya çalışma koşullarına maruz bırakıldığını belirtti.
Özkavak, “Özellikle asistan hekimler hasta, iş yükü ve angaryalar nedeniyle eğitim için yeterli zaman bulamazken, öğretim üyeleri de finansal baskılar nedeniyle hizmet ağırlıklı çalışmaya zorlanmaktadır. Ek ödeme, performans, teşvik ve ücret baskısı nedeniyle alanında isim yapmış tıp insanları kamusal alandan çekilerek özel sektöre yönelmektedir” şeklinde konuştu.
“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE ÇALIŞANLARA TAYİN HAKKI VERİLSİN”
Sağlık çalışanlarının beklentilerini sıralayan Özkavak, performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istediklerine dikkat çekti.
Özkavak, “Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın. Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın. Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın. Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin” diye konuştu.
Basın açıklamaların sonunda taleplerinin karşılanmaması halinde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını aktaran Özkavak, gerekirse iş bırakacaklarını duyurdu. Basın açıklamasının ardından eyleme katılanların ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ şeklinde slogan atmasıyla eylem sona erdi.