“Ticaretin Türkiye’de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir”

“Ticaretin Türkiye’de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir”
Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, TBMM’nin açılmasının ardından esnafın sorunlarına çözüm bulunmasını bekliyor.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Ekim'de açılmasıyla birlikte, ülkenin sorunlarının çözüme kavuşturulması ve esnafın ihtiyaçlarının karşılanması için umutlu olduklarını dile getirdi. Birsen, "Esnaf ve sanatkâr olarak ilk beklentimiz, ülkemizin sorunlarına çare bulunmasıdır" dedi.

Birsen, “Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de açılıyor. İnşallah ülkemizin sorunlarının çözümlendiği, ülke sorunlarına çare bulunduğu bir yasama yılı yaşarız. Esnaf ve sanatkâr olarak ilk beklentimiz bu. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde esnaf ve sanatkârlarımızı ilgilendiren en önemli problem, perakende sektör yasasının yeniden belirlenmesi; bu yasa olmazsa olmaz. Esnaf ve sanatkârımızı en çok mağdur eden sorunlardan biri, haksız rekabet ortamı yaratılması. Büyük AVM’lerde artık oto yedek parçasından lastiğe, zincirden antifrize kadar her şey satılıyor. Bu durum, esnaf ve sanatkârlarımıza büyük haksız rekabet yaratıyor. Bir AVM’de satılan geniş çeşitlilikteki mallar, 150-200 esnafın yaptığı işi tek bir işletmenin yapmasına neden oluyor, bu da rekabet ortamını daha da körüklüyor. Dolayısıyla bu yasanın bir an önce çıkarılması, ticaretin Türkiye’de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, birliklerimiz ve meslek federasyonlarımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında torba yasada görüşülecek bazı problemlerimiz daha var. Bu torba yasada, bizi mağdur eden küçük sayılabilecek sorunların, perakende sektör yasasından daha az önemli problemlerin de çözülmesi bekleniyor. İnşallah bu yasama yılı, esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarının bir nebze çözüldüğü bir yıl olur" şeklinde konuştu.

Ayrıca Birsen İBAN ile yapılan tüm alışverişlerde fatura ve fiş verme zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, "İşletmelerimizin muhasebecileri, esnaf ve sanatkârlarımızı pos cihazı konusunda uyarıyor. İBAN ile yapılan tüm alışverişlerde fatura ve fiş verme zorunluluğu var. Hem muhasebecilerimiz hem de biz esnaf ve sanatkârlar bu konuda bilgilendirmelerimizi yaptık. Esnafımızın cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması için muhasebecilerine ve meslek odalarına başvurarak mali verilerdeki değişiklikleri takip etmeleri ve çıkan kanunlara uygun hazırlık yapmaları gerektiğini belirttik. Bundan sonra da esnafımızın bu konuda daha dikkatli davranmasını, cezai müeyyidelerle karşılaşmaması için çıkarılan tebliğlere ve Maliye Bakanlığı’nın uyarılarına dikkat ederek ticaretlerini sürdürmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Zaten büyük cezai yaptırımlar altında çalışmak zorunda değiller. Bu cezai müeyyideleri ödeyecek güçte olmayan işletmeler de var. Bu yüzden cezaların herkes için aynı oranda uygulanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum" diye belirtti.

Cezaların adil bir şekilde uygulanması gerektiğini savunan Birsen, "Bir berber dükkânı, bir bakkal ya da bir lokanta ile üretim yapan bir fabrikanın aynı cezaya tâbi tutulması doğru bir yaklaşım değil. Cezalar caydırıcı olmalı fakat işletmelerin finansal kapasitelerine göre uygulanmalı. Herkesin gücüne ve sermayesine göre cezai yaptırımlar uygulanmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Ülkemizde çıkan bazı yasalar, vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için uygulanıyor, bu doğru. Ancak büyük işletmeler ile küçük işletmelerin aynı cezai yaptırımlara maruz kalması doğru bir yaklaşım olmasa gerek” ifadeleriyle belirterek, esnaf ve sanatkârların mali durumlarını dikkate alarak uygun düzenlemelerin yapılması gerektiğini ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum