TZOB Başkanı Bayraktar'dan "Acil Fon" çağrısı

TZOB Başkanı Bayraktar'dan "Acil Fon" çağrısı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan tarihleri arasında ülkenin büyük bölümünü etkisi altına alan zirai don afetinin tarımsal üretime büyük darbe vurduğunu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayının ortasında yaşanan zirai don afetiyle ilgili görüntülü basın açıklaması yaptı. 10-13 Nisan tarihleri arasında hava sıcaklıklarının eksi 15 derecelere kadar düşmesiyle birlikte yaşanan don olayının, tarımsal üretimde ciddi zararlara yol açtığını vurgulayan Bayraktar, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı” dedi.

Don olayının 65'ten fazla ilde etkili olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu don afeti, son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri oldu. Zirai dondan etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanan felaketin yalnızca çiftçileri değil, tüketicileri de doğrudan etkilemesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, sadece şubat ayından bu yana üç büyük don hadisesi yaşandığını belirterek, “Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde meyve bahçeleri zarar gördü. Mart ayında ise Ege Bölgesi’nde özellikle üzüm bağları etkilendi. Bu yaralar henüz sarılmamışken Nisan ayında gelen don olayı neredeyse tüm ülkeyi etkiledi” dedi.

Zarar Yüzde 100’e Kadar Çıktı

Don afeti nedeniyle birçok dikili ve ekili üründe zararın oluştuğunu belirten Bayraktar, “Malatya ve Kahramanmaraş’ta başta kayısı olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma gibi meyveler; Karadeniz’de fındık, çay, kivi ve hurma; Ege’de üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz; Marmara’da şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi ve erik; Güneydoğu’da Antep fıstığı, badem, ceviz ve nar; İç Anadolu’da elma, armut ve üzüm; Akdeniz’de ise karpuz, patates, narenciye ve sebzeler zarar gördü. Bu ürünlerin birçoğu ülkemizin gururu olan ihraç ürünlerimizdir. Don zararının ülkemizin gıda güvencesini sekte vurmaması ve fiyatları artırmamasını umut ediyoruz. Dondan etkilenen ürünlerin bir kısmında zararın boyutu yüzde 100’lere ulaşmış durumda. Kesin zarar oranları ise ancak hasar tespit çalışmalarının bitmesinin ardından netleşecek” dedi.

“Ekonomik Önlemler Alınmalı”

Bayraktar, doğal afetlerin hem sayısında hem de şiddetinde artış olduğuna dikkat çekerek, “2014 yılında 500 olan doğal afet sayısı 2024’te 1257’ye çıktı. Sezona zaten borçla başlayan çiftçilerimiz büyük bir felaketle karşı karşıya. Don afetinden zarar gören çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için acilen bir fon oluşturulmalı, nakit yardımı ve girdi desteği verilmelidir. Banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz ertelenmeli, yeni kredi olanakları sağlanmalıdır” diye konuştu.

“Ziraat Odalarımız Sahada”

Hasar tespit çalışmalarının başladığını belirten Bayraktar, “Çiftçilerimizin büyük bölümü sigortalı değil. Sigorta kapsamına girmeyenlerin de zararları karşılanmalıdır. TARSİM sigortası yaptıran çiftçilerimiz ise kapsam ve tespit aşamasında sorun yaşıyor. Zararlar hakkaniyetli bir şekilde belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :