Eskişehir'de süt üreticileri isyanda

Ulusal Süt Konseyi, çiğ inek sütü tavsiye fiyatının destek hariç 17,15 TL'den 18,35 TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Yaşanan fiyat artışını Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik değerlendirdi.
Gedik, “Süte zam yapıldı ama beklediğimiz zammı alamadık maalesef. 18 lira 35 kuruş olarak belirlendi. Bu zaten maliyetimizdi. Bunu daha önce de dile getirmiştik. Maalesef 18,35 lira üreticimizi kurtarmıyor. Soğutma, nakliye ve diğer giderler sanayiciyle anlaşılacak denildi. Ancak sanayici bu teklifi kabul etmiyor. Birlikler olarak üst soğutma giderlerimiz, toplama giderlerimiz var ve deniliyor ki “Sanayiciyle anlaşmanız lazım.” Ama sanayici bunu kabul etmiyor. Zaten daha önce de kabul etmemişti. Şu anda düşük fiyat veriyor, 60 kuruş civarında. Evet, şu anda 18,35 lirayı biz üreticimize veremeyeceğiz maalesef. Çünkü bizim giderlerimiz var: toplama, soğutma, elektrik giderleri. Bu sebeple 18 lira 35 kuruşu üreticiye yansıtamayacağız. Maalesef üzgünüz. Peki ne olacak? Yaklaşık 16 lira 10 kuruş civarında bir fiyat üreticiye yansıyacak. Oysa biz bu dönem için 23 lira civarında bir fiyat bekliyorduk. Böyle bir şey olsaydı, biz sanayiciyle karşı karşıya gelmezdik. En azından 22 lira verilmiş olsaydı, biz 2 lira kesintiyi alırdık, kalan 20 lirayı doğrudan üreticimize verirdik. 19 lira civarında üreticimize bu fiyat yansırdı. Ama maalesef bu verilmedi” ifadelerini kaydetti.
“Süt Üreticileri Olarak Mağduruz”
Maliyetlerin altından kalkmanın mümkün olmadığını aktaran Gedik, üreticinin zor ayakta durduğunu, işletmelerin kapandığını kaydetti. Gedik, “Bunu hep söylüyoruz. Hele bu gelen zamla, üretici kendini hiç kurtaramayacak. Mazot 55 lira olmuş, yem bin liraya yaklaşmış, elektrik keza öyle. Her şey elektrikle çalışıyor. Hepsine zam gelmiş durumda. Üretici bu zamların altından nasıl kalkacak? Haliyle işletmeler kapanmaya devam edecek. Üreticinin artık dayanacak gücü kalmadı. Zor bir durumdayız. Çünkü bu konuda bir beklentimiz vardı, iyileştirme yapılır diye düşünüyorduk. Ama o da olmadı. Üretici bu maliyetlerin altında ezilmeye devam edecek. Bu nedenle kısa sürede bir iyileştirme yapılmalı. Önümüzdeki günlerde bir adım atılmalı ve üreticilerimiz kurtarılmalı. Yoksa üreticinin hali perişan. Bu fiyat, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli. Şu anda Temmuz ayındayız, henüz eski fiyat geçerli. Ama 1 Ağustos itibarıyla yeni fiyat uygulanacak. Bu 18,35 lirayı şu anda üreticiye yansıtamayacağım. Üretici yine 16 lira civarında bir fiyat alacak. Bu da üreticiyi kurtarmayacak. Maalesef süt üreticileri olarak mağduruz. Bunu açıkça söylemek isterim. Üstelik bu sadece Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde böyle. Gerçekten mağduruz. Bu şartlarda inekler yine kesime gönderilecek. Belki bir iyileştirme olur, üretici biraz rahatlar diye ummuştuk ama görünen o ki üretici için bir rahatlama söz konusu değil. Durum iyi değil” sözlerini kaydetti.