Eskişehir Şeker Fabrikası nakliyecilerinden bir haftalık eylem kararı
Eskişehir Şeker Fabrikası nakliyecilerinden bir haftalık eylem kararı
İçeriği Görüntüle

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi, başhekimliğin aldığı kararlar nedeniyle krize döndü. Hastanenin başhekimliği tarafından “Uzmanla nöbete gelen asistanın parasının ödemem” diyerek baskı ve tehdide maruz kaldıklarını öne süren asistan hekimler, müfredata uygun bir şekilde eğitim almak istediklerini ifade etti. Asistan hekimler, hocaların ve uzman hekimlerin bu konuda kendileri ile hemfikir olduğunu belirtti.

"Kliniklerinizi kapatırım" tehdidi

Hocalarla yapılan toplantıda Başhekim tarafından, "Dediğimi yapmazsanız eğitim kliniklerinizi kapatırım", "Uzmanla nöbete gelirse asistanın parasını ödemem" ve "Uzmanlar eğitici değildir, hiçbir faaliyete katılamazlar" gibi ifadelerin sarf edildiğini söyleyen asistan hekimler, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.

“Konu Tıpta Uzmanlık Kurulu'na taşındı”

Yaşanan krizin Tıpta Uzmanlık Kurulu’na taşındığını söyleyen asistan hekimler, “Özellikle odak noktası asistanların uzman doktorlar ile nöbete kalmaması üzerinden başlasa da sonuç olarak uzman üzerindeki hiçbir hastaya müdahale, takip yapılamayacağı ve uzman üzerindeki hastanın ameliyatına dahil olunamayacağı olarak sonuçlandı. Ayrıca hocalarla yapılan toplantıda Başhekim tarafından, "Dediğimi yapmazsanız eğitim kliniklerinizi kapatırım", "Uzmanla nöbete gelirse asistanın parasını ödemem" ve "Uzmanlar eğitici değildir, hiçbir faaliyete katılamazlar" ifadeleri kullanıldı. Başhekimlik aldığı bu kararı 16 Eylül 2026 tarihinde resmi yazı yayınlayarak duyursa da Ağustos ve Eylül aylarında tutulan nöbetlerin parasını yatırmayacağını söyledi, itirazlar sonunca ağustos ayını yatırmayı kabul etti fakat eylül ayına hala netlik getirmedi. Bu yaklaşımın ardından konu Tıpta Uzmanlık Kurulu'na taşındı” dedi.

“Müfredata uygun eğitim almak istiyoruz”

Asistan hekimler, müfredata uygun eğitim almak istediklerini ifade ederek taleplerini şu şekilde sıraladı: “Hocaların yanında uzmanların eğitime destek olmak istediği, sorumluluğu üstlendiği ve asistanlarla çalışmak istediği kliniklere bu zorlamanın getirilmesi en başta asistanlık eğitiminin ağır derecede engellenmesine ve klinik iç huzurunun da bozulmasına yol açmış ve Uzmanlar ve asistanlar arasında problemler başlamıştır.

“Resmi başvurumuzu yaptık”

Buradaki mesele yalnızca bir nöbet çizelgesi değil; asistan hekimlerin eğitim hakkı ve mesleki yetkinlik kazanma süreci söz konusu. Uygulama, uzman hekimlerin asistanların ameliyat, hasta takibi ve nöbet süreçlerindeki eğitimine katkısını fiilen engelleyebilecek nitelikte. Bizler mevzuatın doğru şekilde uygulanmasını, uzmanlık eğitiminin müfredata uygun ve kesintisiz sürdürülmesini istiyoruz. Konunun yetkili makamlarca açıkça değerlendirilmesi için resmi başvurumuzu yaptık.”

Kaynak: Meltem Karakaş