Eskişehir Küçük Millet Meclisi, Özdilek Sanat Merkezi’nde “Demokrasiyi Yargılıyoruz” başlıklı söyleşi düzenledi. Etkinlikte demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve sistem tartışmaları ele alındı, konuşmacılar mevcut yapıya yönelik eleştirilerini dile getirdi.
Eskişehir Küçük Millet Meclisi Sözcüsü Sevim Şahin, söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, “Bugün burada sadece bir kavram değil, hepimizin hayatına dokunan bir sistem için buradayız. Demokrasiyi yargılıyoruz. Bu başlık sert görünebilir ama aslında bir yüzleşmeye davettir” dedi.
Demokrasinin ancak hukuk devleti ilkeleriyle anlam kazandığını ifade eden Şahin, “Peki bugün geldiğimiz noktada demokrasi gerçekten ne kadar güçlü? Halkın iradesi ne kadar doğru yansıyor? Yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü ne kadar korunabiliyor? Demokrasi kendisini sorgulayabildiği ölçüde güçlüdür” diye konuştu.
Söyleşiye konuk olarak katılan Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği (AHPADİ) Başkanı Mehmet Ektaş ise demokrasinin beklentileri karşılamakta zorlandığını söyledi. Ektaş, “Demokrasiye insanlık çok yüksek anlamlar bağlıyor. Ancak demokrasinin insanların beklentilerini karşılamakta zorlandığını görüyoruz. Bu nedenle ciddi eleştiriler getirilmeye devam ediliyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye'de bir türlü gündem oluşturulamıyor”
Türkiye’deki tartışma ortamına değinen Ektaş, “Bugün ülkemizde demokratik ortama baktığımızda sıkıntıları hep beraber görüyoruz. Nelerin sıkıntılı alanlar olduğu tespitlerini yapabiliyoruz. Ancak gündemi oluşturan tartışmalara baktığımızda; tartışmaların demokrasinin iyileştirilmesi ve bu iyileştirmenin topluma sağlayacağı faydaların anlatımından daha çok, günlük kısır çekişmeler üzerine yoğunlaştığını, entelektüel bir tartışmanın Türkiye'de bir türlü gündem oluşturamadığını görüyoruz.” dedi.
Demokrasinin üç temel unsuru olduğuna dikkat çeken Ektaş, “Bunlar seçmen, seçilenler ve sistemdir. Bugün yaşanan sorunlarda bu üç unsurun da sorumluluğu var. Bu sorumlulukları ve çözüm yollarını tartışmak için buradayız” diye konuştu.
Ektaş, mevcut sistemin yeniden tasarlanmasının gerekliliğine işaret ederek, “Yeni bir sistem dizaynı ile hem seçmenlerin hem de yöneticilerin hatalarını azaltabilir miyiz? Demokrasiyi iyileştirecek adımlar neler olabilir? Bu sorulara birlikte yanıt arıyoruz” dedi.





