Hasanbey Lojistik Merkezi’ni Gemlik ile Kandıra Limanı’na bağlanacak demir yolu hattı inşaatı tarım arazilerini ikiye bölüyor. Üreticilerin üretim amaçlı geçişine izin verilmiyor. Bölgedeki sorunları dile getiren İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, “çiftçilik faaliyeti yürüten hemşehrilerimizin talep ve önerileri kulak ardı edilmekte, yine “biz yapıyoruz, böyle olacak” havasında gidilmektedir” dedi.
İYİ Parti Odunpazarı Teşkilatı haftalık basın toplantısını Odunpazarı İlçesine Karacahöyük Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Toplantıda İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, bölge halkının taleplerini dile getirdi.

Tarım arazileri ikiye bölündü, çiftçi mağdur oldu
Yer, “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ni Hasanbey Lojistik Merkezi vasıtasıyla Gemlik ile Kandıra Limanı’na bağlayacak demir yolu hattı inşaatı sebebiyle tarım arazilerinin ortadan ikiye bölünmesi ve her türlü talep ile ikaza rağmen köylülerimizin üretim maksatlı geçişleri kısıtlanmaktadır. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çok net ve açıkken, kanunun dört ana ilkesinden biri olan amaç dışı kullanım yasağı bulunmasına, bu anlamda sıkı bir izin ve kurulların onayına bağlı olmasına rağmen Karacahöyük köyü tarım arazisi içinde demir yolu projesinin (L) şeklinde ilerletilmesi gerekirken, hangi akla hizmet bilinmez, ana tarım bölgesinin tam ortasından yatay geçirilerek tarım arazisini iki parçaya bölme, küçültme, kullanma problemi ile kullanım sıkıntılarını geniş bir alanda ortaya çıkarmıştır. Yine bir “ben yaptım” olduğu mantığı, yine bir tarafı yaparken diğerini bozma durumu, yine bir “kaş yapayım derken göz çıkarma” vaziyeti göz göre göre, bile isteye meydana gelmiş ve mağdur yine günden güne eriyen köylümüz, çiftçimiz ve tarım topraklarımız olmuştur. Yapılan yapı ortadayken beklenti, bu saatten sonra burada insanlarımızla irtibata geçilmesi ve kullanım amaçlı taleplerinin dinlenilmesinin duyulmasıdır. Yani gerek Sayın Ulaştırma Bakanlığı ilgilileri, konuya ilginiz ve yerinde görmeniz için bekleniyorsunuz, duyurulur, diyoruz. Beraberinde, uzun yılların destansı durumu Alpu Yolu yapımı devam etmektedir. Bu yapım sürecinde maalesef benzer sıkıntılar yaşanmakta, yol güzergâhında yaşayan insanlarımız ile yine çiftçilik faaliyeti yürüten hemşehrilerimizin talep ve önerileri kulak ardı edilmekte, yine “biz yapıyoruz, böyle olacak” havasında gidilmektedir. Sevgili Karayolları yetkilileri, buraya çok yakın yerleşkenizden çıkıp gelin. Güzergâhtaki hemşehrilerimize “Sorun nedir, ne değildir? Nasıl gidiyor, nasıl olsun?” deyiniz. Doğru olan budur ve unutmayın, istişare sünnettir, diye kendilerine de hatırlatıyoruz” diye konuştu.
“Alpu yolundaki kırsal mahallere doğal gaz getirilmeli”
Alpu yolu üzeri sekiz kırsal mahallenin yer aldığını belirten Yer, bölgedeki kırsal mahallerin doğal gaz taleplerini de dile getirdi. Yer, “Buradan yaklaşık 6,5 kilometre ileride olan Sevinç Kırsal Mahallemiz, sürekli ve en temiz enerji kaynağı olan doğal gaza kavuşmuş, altyapısı bitmiş, şu anda abonelik işlemleri devam etmektedir. Karacahöyük, Yassıhöyük, Çavlum, Ağapınar, Kireç, Karaçay ve Karahüyük kırsal mahallelerimize de tıpkı Sevinç Mahallemize olduğu gibi doğal gaz getirilmelidir. Ata topraklarını bekleyen, her türlü olumsuzluk ve zorluğa rağmen üretmeye devam eden köylümüzün bu hizmetin dışında bırakılmaması temennimizdir. Bu haklı talebi, konunun muhatabı ESGAZ ve Bakanlık yetkilileri ile yerel iradenin bu anlamda duymasını isteyip dikkatini çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu.





