8 Mart'ta hayatını kaybeden 129 kadın Eskişehir'de anıldı

8 Mart'ta hayatını kaybeden 129 kadın Eskişehir'de anıldı
Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında günün önemine dair basın açıklaması gerçekleşti.

Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Odunpazarı Tarihi Meydanı’nda 100. Yıl Anıtı önünde günün anlam ve önemine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Günün tarihçesi hakkında bilgi veren Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Ezgi Batumlu, şunları söyledi:

“8 Mart 1857 de Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi. "eşit işe eşit ücret", çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni isteğiyle greve başladı. Bu grev sırasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu trajik olayın üzerinden 166 yıl geçti. Bu acı olay kadınların haklarına dikkat çekilen bir güne, 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dönüştürüldü.”

“BU GÜNDE EŞİTSİZLİK VE ŞİDDETLE YÜZLEŞMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

“8 Martlar artık bir kutlamadan çok, kadın olmanın ve kadın haklarının sorgulandığı, farkındalığın arttığı bir gün olmuştur” ifadelerini kullanan Batumlu, “Bu günde toplumsal cinsiyetçi bakış açısının maalesef ki kadının hayatına getirdiği ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet gibi sorunlarla hala yüzleşmek zorunda kalıyoruz. 2023 yılı ülkemizde, 6 Şubat depreminin derin izleri, ekonomik krizlerin kadınları daha güçsüzleştirdiği, kadınlara yönelik ayrımcılığın ve eşitsizliğin derinleştiği, kadınlara karşı akıl almaz uygulamaların önerildiği ve günlük yaşama geçirildiği, kadın cinayetlerinin arttığı bir yıl olarak geçti” diye konuştu.

“İLGİLİ YASALAR UYGULANMALI”

‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine’ dair kanunun gereklilikleri hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Batumlu, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu yılda; bilimden, teknolojiden, sanattaki ilerlemelerden konuşmamız gerekirken. ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ verileri 2023 yılında 315 kadın cinayeti gerçekleştiğini açıkladı. Yüzlerce kız çocuğu küçük yaşta evliliğe zorlandı, yaşam ve eğitim hakları ellerinden alındı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu kötü gidişe ‘dur’ demek gereklidir. Mevzuattaki 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine’ dair kanunun gereklilikleri hayata geçirilmelidir. İstanbul sözleşmesi kadın haklarının en önemli savunucularından biridir. İstanbul sözleşmesine bir an önce dönülerek kadına karşı şiddetin önlenmesinde önemli bir yol alınmalıdır” sözlerine yer verdi.

Batumlu, “Dünya Kadınlar gününü yaşadığımız bugünlerde Kadınların karar mekanizmalarında daha çok var olması, yönetimlerde kadın bakış açısının farklılığını ortaya koyması ülke geleceği açısından büyük kazanımlar sağlayacaktır” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Söz konusu etkinliklerden bir diğeri ise 6 Mart Çarşamba günü “Kim konuştu?” adlı tiyatro gösterisi saat 20.00’de Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.