AHPADİ: İklim Kanunu çevreyi mi sermayeyi mi koruyacak?

AHPADİ (Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu) Başkanı Mehmet Ektaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2 Temmuz 2025 tarihinde kabul edilen ve 9 Temmuz’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7552 sayılı İklim Kanunu’na sert tepki gösterdi. Ektaş, yasanın insanlığın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede etkisiz kaldığını ve hatta bu sorunu derinleştireceğini vurguladı.
“İnsanlığın en büyük sorunu iklim değişikliği ve bunun neden olduğu çevre felaketleri. Her geçen gün, dünya ısınıyor, havamız, suyumuz, toprağımız kirleniyor. Büyük felakete doğru adım adım ilerliyoruz. Bunu önlemek, en azından yıkıcı zararlarını azaltmak için yeni düzenlemelere ve kurallara gereksinim var.”
Ektaş, çevre hakkının bir insan hakkı olduğunu ve hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını hatırlattı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesi başta olmak üzere birçok maddesinin çevreyi koruma yükümlülüğü içerdiğini ifade eden Ektaş, buna rağmen çıkarılan yasanın bu ilkelere aykırı olduğunu belirtti.
“İklim Kanunu değil, iklimi değiştirme kanunu”
Kanunun içeriğinde, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik hiçbir gerçekçi adım olmadığını vurgulayan Ektaş, şu eleştirilerde bulundu:
“Enerji ve iklim bilim uzmanlarının da belirttiği gibi, bu yasa iklim dostu değil. Fosil yakıtları, asfaltı, betonu artıracak politikaları 2038’e kadar sürdüreceğini açıkça belirtiyor. Bu bir iklim kanunu değil, iklimi değiştirme kanunudur.”
“İklim rantı oluşturma derdindeler”
Yasanın kömür, petrol gibi fosil kaynakların kullanımını azaltmak bir yana, bu kaynaklardan rant sağlamak amacıyla hazırlandığını söyleyen Ektaş, şöyle devam etti:
“Bu yasa ile daha az kömür santrali olmayacak, daha az kömür yakılmayacak. Petrol kullanımında bir azalma olmayacak. Asfalt dökmeye devam edeceğiz. Buna iklim kanunu demek, doğaya hakarettir. Bu düzenleme, karbon satarak para kazanmaya çalışan bir zihniyetin ürünüdür. İklim kanunu adı altında iklim rantı oluşturma peşindeler. Bu yasa, mevcut çevre düşmanlığını ve suçlarını yasallaştırmıştır.”
“Muhalefet oylamaya katılarak meşrulaştırdı”
AHPADİ Başkanı Mehmet Ektaş, Meclis’teki oylamada 130 muhalefet vekilinin bulunmamasını da sert şekilde eleştirerek, yasaya dolaylı onay verdiklerini şu sözlerle dile getirdi:
“Muhalefet böyle bir sürecin parçası olmayacağız demek yerine oylamaya katılmayarak bu kanunun kabulünü meşrulaştırmıştır. Oylamaya katılsalardı, belki de yasalaşması engellenebilirdi. Bu yasa, sadece iktidarın 102 oyuyla kabul edildi.”