Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı tamamlandı

Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı tamamlandı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Projesinin birinci etabının tamamlandığını ve birkaç gün içinde test sürüşlerine başlanacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Mobil Demiryolu...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Projesinin birinci etabının tamamlandığını ve birkaç gün içinde test sürüşlerine başlanacağını açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Mobil Demiryolu Araçları'nın hizmete verilme törenine katıldı. TCDD Behiçbey Tesisleri'nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, 150 yıllık geçmişe sahip olan demiryollarının Cumhuriyet döneminde şaşalı dönemini yaşamasına karşılık 1950'li yıllardan sonra kaderine terk edildiğini söyledi. Cumhuriyet döneminde toplam taşımacılığın yüzde 50'sini yüklenen demiryollarının 2000'li yıllarda taşımacılıkta payının yüzde 4'e kadar düştüğünü hatırlatarak, demiryollarının
AK Parti hükümeti dönemi öncesinde adeta yok olmaya yüz tuttuğunu hatırlattı. AK Parti iktidarı döneminde demiryollarının bir devlet politikası haline getirildiğini ve eski şaşalı günlerine kavuştuğunu anlatan Yıldırım, son 4 yılda demiryollarına 6 milyar dolar kaynak aktardıklarını kaydetti. Bu kaynağın son 50 yılda demiryollarına yapılan kaynaktan daha fazla olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Biz bu yatırımla Türkiye'nin 100 yıllık rüyası olan Marmaray Projesini başlattık. Dünyada denizin altından en derin geçen tünel 41 metre iken Marmaray Projesinin denizin 60 metre altına inerek dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Bu proje süratle ilerliyor ve denizin altına gerdanlık gibi tek tek diziliyor. 2010 yılında bu projeyi tamamlayacağız. Yine bu dönemde Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesini başlattık. Ben liseye giderken 1973 yılında siyasetçiler seçim meydanlarında 'Sürat treni getireceğiz' diyorlardı ama aradan 33 yıl geçti. 33 yıl Sultan Abdülhamit tahtta kaldı. Türkiye'de 13 hükümet ve 20 bakan değişti ama bu projede değişen birşey olmadı. Gelen geldi, giden gitti proje yerinde saydı. Bugün değişen birşey var. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin birinci etabı olan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı'nın test sürüşlerinin yapılmasına sadece günler kaldı.
Hattın kullanıma açılmasıyla birlikte dünyada hızlı tren hattına sahip 8'inci, Avrupa'da ise 6'ncı ülke olacağız. Marmaray ve Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı Projeleri devam ederken, eş zamanlı olarak Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı Projesini başlattık. Bu üç dev projenin tamamlanmasıyla birlikte 800 kilometre hızlı teren hattını birkaç yıl içinde Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Bundan sonraki dönemde de Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum hattı ve Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı projelerini başlatacağız." Bakan Yıldırım, demiryollarına yaptıkları yatırım kadar demiryolları çalışanlarının işlerine kolaylaştıracak araç alımına da önem verdiklerini belirterek, bugün hizmete verilen mobil demiryolu araçlarının bunlardan biri olduğunu söyledi.
"Bu araçlarla icabında bir kaza olduğunda olay yerine anında ulaşılabilecek" diyen Bakan Yıldırım, son 2 yılda demiryolu araçlarının yenilenmesi için 60 milyon Euroa kaynak aktardıklarını ifade etti. Demiryollarının tüm bunları hatta daha fazlasını euro söyleyen Yıldırım, 100 yıllık kullanılmaz hale gelen demiryolu hatlarının bu dönemde yenilerek yeniden hizmete sunulduğunu kaydetti. Yıldırım, "Demiryollarında daha yapılacak çok iş var ama zaman yok. Adeta zamanla yarışıyoruz. Bu yatırımlara aynı hızla devam edersek demiryolları 10 yıl içinde eski şaşalı günlerine yeniden ulaşacak. Unutmayın ki gelecek demiryollarında" diye konuştu. TCDD Genel Müdürü Karaman ise, demiryollarında son 4 yıl içinde onlarca ilki gerçekleştirdiklerini ve son 60 yılın en büyük değişiminin demiryollarında olduğunu kaydetti. Karaman, TCDD'nin son yıllarda başlattığı yol yenileme ve bakım çalışmalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla mevcut 62 adet poz otosun ilave olarak temin edilen mobil demiryolu araçlarının hem karada hem de demiryolunda hareket kabiliyetine sahip olduklarını söyledi. Mobil araçlarda şoför hariç 10 kişilik personel taşıma kapasitesi ve 7 tonmetre kapasiteli vinç bulunduğunu ifade etti. Karaman, toplam 65 adet mobil demiryolu aracı için sözleşme yaptıklarını ve ilk etapta 12 aracı hizmete vereceklerini söyledi. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve beraberindekiler geçmişten bugüne kadar demiryollarında kullanılan tamir araçları teker teker geçiş yaptı. Daha sonra ise yeni alınan Mobil Demiryolu araçları sirenler eşliğinde geçişini tamamladıktan sonra Bakan Yıldırım, yeni alınan Mobil Demiryolu araçlarının biri ile deneme sürüşü yaptı. Bakan Yıldırım hem demiryolunda hem de karada test sürüşü yaptıktan sonra tören yerinden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.