Aşırı yağışlar buğdayda pas hastalığı yarattı

Aşırı yağışlar buğdayda pas hastalığı yarattı
Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, yağışın bol olmasının tarım arazileri için sevindirici olduğunu ama bitkiler açısından “pas” hastalığına yol açtığını dile getirdi.

Bu yıl baharda görülen yağış fazlalığı nedeniyle hububat çeşitlerinde "pas" hastalığı görülmeye başlandı.

Sıcaklıkla birlikte gelen yağışların buğdaylarda bazı hastalıkların görülmesine neden oldu. Pas hastalığının ilkbaharda yağışların normalin üzerinde seyretmesi halinde hububat alanlarında, özellikle de buğday ekili alanlarda etkili olduğu görüldü.

Yağışın bol olmasının tarım arazileri için sevindirici olduğunu ama bitkiler açısından “pas” hastalığına yol açtığını dile getiren Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, buğdayda "pas" hastalığına karşı çiftçilere, sık sık tarlalarını kontrol ederek, ilaçlama yapmaları uyarısında bulundu.

PAS HASTALIĞINA KARŞI İLAÇLAMA UYARISI

Yağışlarla rekoltenin artacağını düşünen fakat bu yağışların artmasıyla beraber çiftçiler için bir dezavantaj da olduğunu ifade eden Uzun, yağışlardan kaynaklı ekinlerde, buğdaylarda pas hastalığı görülmeye başlandığını dile getirdi. Uzun, “Bazı bölgelerde var, olmayan bölgelerde de yağışlardan kaynaklı olacaktır. Çiftçilerimizin pas hastalığına ilaç vermesi gerekiyor. Eğer ilaç verilirse ekinleri kurtarır, etkilenme olmaz. Çiftçilerimize ilaç çağrıda bulunuyorum acilen ilaç yapsınlar.” dedi.

“PAS HASTALIĞININ İLAÇLAMA İLE ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”

Çiftçinin istediği yağışı aldığını belirten Uzun, mısır, ayçiçeği ve pancarların çok iyi durumda olduğunu aktardı. Uzun, “Sadece hububatta pas sıkıntısı var onun da önüne ilaçlama ile geçeceğiz.” şeklinde konuştu.

EN ÇOK VERİM MISIR VE AYÇİÇEĞİNDE

Bu yıl dekar başına 400-600 kilo hububat alınabileceğini vurgulayan Uzun, “Geçen yıl Nisan yağışları olmadığı için verim alamadık ama bu yıl yağışlar çok iyi durumda. Bu yıl hububat açısından bereketli bir yıl. Geçen yıldan yüzde 50 fazla verim alacağımızı düşünüyorum. En çok verimi mısır ve ayçiçeğinde bekliyoruz. Hububatta arpa buğdayda verim bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.