“Aşırı zamlar yüzünden insanlar kimyager oldu”
Tüketicinin fiyatlardan kaynaklı tüketimi azalttığını dile getiren Eskişehir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, gece 22.00’dan sonra alkol satışı yasağı nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını ve haksız rekabete yol açtığını dile getirdi.
“HAKSIZ REKABET VAR”
Tüketicinin fiyatlardan kaynaklı tüketimi azalttığını ifade eden Ördek, “Bir vatandaş ayda 3 kere alkol alıyorsa artık 1 sefer alıyor. Ya da daha düşük bütçeli tütün ürünlerine yöneliyorlar. Buda ister istemez esnafın kârını etkiliyor. Saat 22.00'dan sonra olan alkol yasağı nedeniyle büyük sıkıntılarımız var. Ciddi anlamda eşitsizlik ve haksız rekabet olduğunu düşünüyorum. Bir tekel bayii saat 22.00'dan sonra sattığı ürünün cezasını öderken barlar sokağındaki esnaflar gece 2'ye kadar satış yapıyor. Üniversite caddesinde otel ruhsatlı mekanlar sabah kadar alkol satışı yapıyor. 22.00 değil de 00.00 olsa bizim için kâfi. Ama bu şekilde yasaklarla insanları pahalı alkol tüketmeye yöneltiyorlar. İnsanlar çoğu bu nedenle kimyager oldu. İnsan sağlı bu kadar ucuz değil bunun önüne geçilmeli” şeklinde konuştu.
“KISITLAMAYA GİDİLİYORSA MUTLAKA ZAM GEÇİŞİ VARDIR”
Tüm Türkiye'de tütün mamullerinde tedarik sıkıntısı olduğunu belirten Ördek, “Büyük marketler olmadığımız için tütün mamulleri bizim, insanları dükkâna sokma gücümüz. İnsanlar aradıkları tütün mamullerini bakkalda bulamayınca diğer ürünleri de almıyor. Bu olay kaçağın önüne açar. Büyük firmalarda Türkiye'de bir zam beklentisi olduğu için bu şekilde bir ortam yaratıldı. Bir tütün mamulleri firması kısıtlamaya gidiyorsa bunun sonunda mutlaka bir zam geçişi olacaktır. Bizim derdimiz zam olacak olsun da tütün mamulü sıkıntısı çekmeyelim, vatandaş mağdur olmasın” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.