AÜ'de yeni ders yılı törenle açıldı

Aܒde yeni ders yılı törenle açıldı
Anadolu Üniversitesi 2012-2013 ders yılı açılış töreni Atatürk Anıtına çelenk bırakma ile başladı. Dün gerçekleştirilen açılış töreni. Rektör Prof. Dr. Davut Aydın’ın Anadolu Üniversitesi Atatürk Meydanında bulunan...

Anadolu Üniversitesi 2012-2013 ders yılı açılış töreni Atatürk Anıtına çelenk bırakma ile başladı. Dün gerçekleştirilen açılış töreni. Rektör Prof. Dr. Davut Aydın'ın Anadolu Üniversitesi Atatürk Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakmasıyla başladı.
2012-2013 ders yılı açılışı çelenk bırakma töreninin ardından Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde(AKM) sürdü. Anadolu Üniversitesi akademik personelinin katılım gösterdiği tören, saygı duruşunun sonrasında Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Çok Sesli Gençlik Korosunun seslendirdiği istiklal marşı ile sürdü.
İstiklal marşının ardından Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası Klasik Müzik dinletisi ile gelen konukları karşıladı. Anadolu Üniversitesi'nin yeni eğitim-öğretim döneminin açılış töreninde öğretim elemanları adına Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın konuşma yaptı.Konuşmasına bir profesörün 'islami bisiklet' tavsiyesini örnek göstererek başlayan Prof. Dr. Aydın, konuşmasına şöyle devam etti. "Bir bilim adamı olarak İslami bisiklet fikrine, bunun dünyada yarattığı tepkilere ve Türkiye hakkında oluşan izlenime üzüldüm. Eğer Anadolu Üniversitesi bir bisiklet seferberliği projesi üstlenseydi nasıl olurdu bir düşünelim: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bu projenin yönetim ve organizasyonunu üstlenirdi. İletişim Bilimleri Fakültesi ciddi bir literatür kampanyası yürütürdü. Mühendislik Fakültesi en iyi ürün hangi malzemeden yapılır sorusunun cevabını ararken, Güzel Sanatlar Fakültesi estetik ve sanatsal bisiklet modelleri tasarlardı. Eğitim Fakültesi her yaştan insana bisiklet eğitimi verirken, Hukuk Fakültesi bisiklet kazalarına bir çözüm arardı."
Dekan Aydın'ın İslami bisiklet konusundaki açıklamaları törene katılan Tbmm Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın tepkisine neden oldu. Avcı, konunun gazetelerde yanlış anlatıldığını ifade etti.

"E-kitap seferberliği başlattık"
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise konuşmasında, e-kitap seferberliğinin başlatıldığını belirterek " Elektronik kitabın içinde cd yok, fotoğraflar grafikler var. Canlı bir kitap özelliği taşıyor. Kitap, her kitabın yazarını tanıtan bir video ile başlıyor. Kitabın kullanım kılavuzları var. Her üniteyi anlatan adım adım grafikler mevcut. Emeği geçen bütün hocalarımıza yürekten teşekkür ediyorum. İnanıyoruz ki üç yılın sonunda kitap diye bir şey kalmayacak. Elektronik formatlar indirilerek kullanılacaktır. Bu sadece açık öğretim için değil, Türkiye'deki örgün üniversiteler içinde bir model olacaktır." dedi.
Davut Aydın, bu eğitim seferberliği ile ilgili olarak önemli adımlar atıldığını dile getirerek, bir ay sonra önemli bir açıklama yapacaklarını kaydetti.
Sertifika programlarında önemli adımların atıldığını belirten Aydın: " Bologna süreci kapsamında ve Avrupa standartlarını aldık. Cambridge Üniversitesi ile işbirliği yaparak uzaktan eğitim tecrübemizle birleştirdik. Televizyon programlarıyla destekledik. Almanca, Fransızca ve Çince dillerde çalışmalarımız var. Türk dili konusunda programları geliştiriyoruz." dedi.
"Yabancı dil önemli bir sorun"
Yabancı dil konusunda önemli açıklamalarda bulunan Aydın şunları söyledi: "Öte yandan önemli olan konulardan birisi de yabancı dil problemidir. Bu konuda her yaş grubuna çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Trt okul kapsamında dil programları düzenliyoruz." diye konuştu.
"YÖK MESELESİ 30 YILDIR
TÜRKİYE GÜNDEMİNDE
YER ALIYOR"
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Anadolu Üniversitesinin 2012-2013 öğretim yılı açılışına konuk oldu. Prof. Dr. Avcı, konuşmasında yeni Yükseköğretim yasasına değindi Prof. Dr. Avcı, "YÖK başkanımız sayın Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da aramızdayken YÖK meselesini genel çerçevesiyle konuşmak isterim. Konuyla ilgili çekincelerimizi ve önerilerimizi sayın başkan biliyor. Şahsım adına söyleyebilirim ki, YÖK meselesi 30 yıldır Türkiye gündeminde yer alıyor. YÖK'ün kuruluş koşulları ve günümüz koşulları birbirinden farklı. O yıllarda Türkiye'de çok az üniversite vardı. Şimdiyse niteliksel ve niceliksel olarak birbirinden farklı özellikte üniversiteler bulunuyor. Bu farklı özellikler dikkate alınarak, her üniversitenin kendi özerk koşullarını oluşturabileceği bir mevzuat hazırlanarak, üniversitelerin önündeki engelleri aşabileceği ihtiyacı herkes tarafından paylaşılıyor. Fakat YÖK yasası bugün değişse onu da sorgulayacağız. Çünkü bu hayatın bir gerçeği." dedi.
YÖK BAŞKANI GÖKHAN ÇETİNSAYA
Anadolu Üniversitesinin yeni öğretim dönemi açılışına katılmak için Eskişehir'e gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Yunus Emre Kampüsü'nde bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuştu. Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, yeni YÖK Yasası tasarısının ana dayanağının çeşitlilik ilkesi olduğunu belirterek, "Yeni YÖK yasası ile üniversiteler farklı modellerle yönetilecek" dedi.
Üzerinde çalıştıkları yeni yükseköğretim yasasının içeriği hakkında detayları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çetinsaya, mevcut yüksek öğretim sisteminin bu büyüme sürecinin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi ve kaliteli bir biçimde inşa edilmesi için yeniden yapılandırılma ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunu vurguladı ve şöyle dedi: "Bu süreçte üniversitelerimizin çeşitliliğine, evrensel kalite standartlar içerisinde hareket edebilmesine, kurumsal özerklik ve hesap verebilirliğine, rekabet imkanlarının geliştirilmesine ve finansal esneklik içerisinde faaliyet gösterebilmelerine imkan tanıyacak bir sistem hedeflenmektedir."
Yüksek öğretim kurumlarının kurumsal olarak daha özerk, rekabete daha açık, daha esnek ve daha güçlü bir biçimde örgütlenebilmesinin önünün açılacağını ifade eden YÖK Başkanı Çetinsaya, "Yaklaşık bir buçuk yıldır YÖK bünyesinde sürdürülen çalışmalarda bugün belli bir noktaya gelmiş durumdadır. YÖK kurulu bünyesinde şekillendirilmeye çalışan yasa çalışmalarının ana dayanağı çeşitlilik ilkesine dayanmaktadır. Tartışmaya açılan yasa çalışması üniversiteleri farklılaştırmaya eğilimli bir yapıda olacaktır. Özellikle üniversitelerin tek tip ve merkezi politikalar ekseninde yapılandırılması yerine farklı özelliklerdeki üniversitelerin farklı yönetim modellileri eşliğinde faaliyette bulunabilmeleri öngörülmektedir. Bunun yanında yüksek öğretim kurumlarımızın özellikle bölgesel dinamikleri ve ihtiyaçları gözeterek farklı olanakları kullanabilmelerini, gerekli yetkilere sahip üniversite ve yüksek öğretim birimlerimizin araştırma işlevlerini öne çıkarabilmelerini mümkün kılan bir yapı tasarlanmaktadır."
İLK DERS
Yer yıl düzenlenen açılış törenlerinde gelenek haline gelen "İlk Ders" bu yıl Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Feriştah Alanyalı tarafından verildi. İlk dersin konusunu ise Side Antik Kenti Araştırmaları oluşturdu.
Doç. Dr. Alanyalı, görsellerle desteklediği sunumunda, genel olarak Side'de turizmin başlama aşamasından ve yapılan kazılardan bahsetti. "En çok yapı araştırmalarına önem verdik" diyen Alanyalı, sunumunda Dionysos Tapınağı araştırma sonuçlarından da bahsetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.