Baksan’daki çile bitecek mi?

Baksan’daki çile bitecek mi?
Yıllardır hizmetten mahrum bırakılan ve her yağışta girilemez hale gelen BAKSAN Sanayi Sitesi’nin durumu ESKİ Genel Kurulu gündemine geldi.

2022 yılı faaliyet raporu ve kesin hesap raporunun görüşüldüğü mecliste ESKİ ve Tepebaşı Belediyesi hizmetlerinden yıllardır mahrum bırakılan BAKSAN Sanayi Sitesi gündeme geldi. ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “BAKSAN ihalesi tarihi 9 Haziran'da yapılacak. Herhangi bir problemimiz yok” dedi.

“EKONOMİK ANLAMDA YAŞANILAN SIKINTI BURAYA DA YANSIDI”

2022 Yılı Faaliyet Raporuna ve 2022 yılı bütçe kesin hesap raporu maddesine olumlu yanıt verme nedenlerini anlatan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Türkiye 2022 yılında geçirdiği zor günlere rağmen Eskişehir’i susuz bırakmayan, suyu devamlı akar tutan emekçi kardeşlerime teşekkür ederim. Bir eksiğinin olmadığını ve raporların yapılması gereken her şeyi yaparak gerçekleştiği ortadır. Ekonomik anlamda yaşanılan sıkıntı buraya da yansımıştır. Türkiye’de su fiyatlarının tartışıldığı günlerde Eskişehir 2022 yılında en ucuz suyu ve en iyi suyu vererek yurttaşlarını memnun etmiştir. Harcamaların birçoğu zorunlu harcamalardır. Büyükşehir yasası çıktıktan sonra bizim biraz daha çalışmayı planlamamız gerekmekte. Faaliyet raporuna olumlu yanıt vermekteyiz” dedi.

“BAKSAN’IN KANALİZASYONSUZ KALMASI SİZİ DE RAHATSIZ EDİYOR OLMASI GEREK”

Eskişehir’de Çamlıca Mahallesi’nde bulunan Baksan Sanayi Sitesi esnafının sıkıntılarını dile getiren AK Partili Meclis üyesi Murat Özcan, “Yağmur suyuyla ilgili yaşanılan problemler hat safhada. ESKİ’yi bu konuda ciddi çalışmalar yaparak yağmur suyuna yönelmesini talep ediyoruz. Şehrimizin yıllardan beri altyapıyla ilgili yapılmayan bölgeleri var bununla ilgili önergelerimizi her ESKİ gündeminde dile getiriyoruz. Sayın genel müdürümüz bize BAKSAN Sanayi Sitesi’nin ayın 8'inde ihale edileceğini söylemişti, bu konuyla ilgili bir aksama olacak mı olmayacak mı? kendisi bu konuyla ilgili bize bilgi verirse çok memnun olurum. Benim de içinde bulunduğun BAKSAN esnafının yıllardan beri beklemiş olduğu yatırımdır. Şehrin göbeğinde bir bölgenin böyle kanalizasyonsuz kalması herhalde onları da çok rahatsız ediyor olması gerekir. Eğer 8'inde ihale yapılacaksa, BAKSAN kanalizasyona kavuşacaksa en çok mutlu olacaklardan biri benim” ifadelerini kullandı.

“BAKSAN İHALESİ 9 HAZİRAN’DA YAPILACAK”

Yağmur suyu hattı ve BAKSAN ihalesi eleştirilerini yanıtlayan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “Tüm eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Kurumumuz asıl yoğunluğunu içme suyu hatlarına vermiştir. Kronik her mecliste açıklama zorunluluğu duyduğum yağmur suyu hatlarıyla ilgili şikayetler. Evet şehrin her alanın yağmur suyu hattımız yok. Kısım kısım, imkân el verdikçe sorunlu noktalara doğrudan ulaşmaya çalışıyoruz. Son 1 hafta 10 gündür yağan yağmurlar normal bir şekilde yağmıyor. Afet tarzı yağmurlardır. Birçok yeri sel basma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Normal rejimi göre yağan yağmurlar değil. Bu nedenle yağmur suyu konularında hassasiyet gösteriyoruz. Şikayetleri biran evvel gidermeye çalışıyoruz fakat bazı noktalar yılların sorunu. Eskişehir'in coğrafi konumundan kaynaklı da etkili. BAKSAN ihalesi tarihi 9 Haziran'da yapılacak. Herhangi bir problemimiz yok. Umarım hiçbir sıkıntı olmadan ihale gerçekleşecektir” diye vurguladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı, Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi ESKİ'nin, 2022 Yılı Kesin Hesap Raporuna, ret oyu verme nedenlerini belirten AK Partili Meclis Üyesi Orhan Durmuş, “2022 yılı kesin hesap raporunu incelediğimizde, gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 99,2 olduğunu görüyoruz. Gider bütçesinin tamamına yakın bir kullanım olduğunu görüyoruz. Bu durum, daha önceki yıllara göre, artmıştır ve olumlu bir gelişmedir. Ancak, sermaye giderlerinin toplam giderler içindeki payının/oranının düşük kaldığını görüyoruz ve bu durumu da eleştiriyoruz. Sermaye giderleri oranının yüzde 25,2 olması, bize göre yeterli değildir. Bu noktada ESKİ'nin, şehrimize sattığı şebeke suyunun zam gerekçesi olan, elektrik tüketiminin azaltılması bakımından, kendi imkânlarıyla Güneş Enerji Santrali, kısa adıyla GES'ler kurulmak suretiyle, elektrik üretilmesi sağlanmalı, bu konuda daha fazla yatırım yapılmalıdır diye düşünüyorum. Nitekim ESKİ'nin yıllık elektrik maliyetinin, yaklaşık olarak 110 milyon TL olduğu ifade edildiğine göre, bu konudaki yatırımların önemini ve aciliyetini, bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

“YATIRIMLAR YAPILMALI”

Durmuş, “Hem şehir merkezinde ve hem de dış ilçelerde, her yağmurda yollarda biriken suların ve göletlerin tahliyesinin sağlanması ve drenajı için de yatırımlar yapılmalıdır. Bugüne kadar yapılanlar yeterli değildir. İhtiyacı gidermemiştir” şeklinde konuştu.

“BU KADAR BÜYÜK BİR FARK OLMAMALI”

Gelir bütçesinin gerçekleşme oranı ise yüzde 103 civarında olduğu görülmekte olduğunu belirten Durmuş, “Önceki yıllara göre bir artış söz konusudur. Bu durum takdir sebebidir. Esasen bu durum, ESKİ'nin gelir yönünden kaynak problemi olmadığını da bize göstermektedir. Dolayısıyla, yapılması gereken yatırımların, mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, bütçe görüşmelerinde de vurguladığımız gibi ve bir önceki yıl görüşmelerinde de ifade ettiğimiz bir konuda, yine haklı çıktığımızı da ifade etmek isterim. Şöyle ki; 2022 yılı bütçesinde, sermaye gelirleri kalemi için belirlenen 18 milyon 150 bin TL'nin, gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ve bu kalemde beklenen gelirlerin, önceki yıllar dikkate alınmadan bütçe yapıldığını söylemiştik. Nitekim, Kesin Hesap Raporunda bu rakam, sadece ve sadece 186 bin 128 TL olarak, yani sadece yüzde 1 oranında gerçekleşmiştir. Bu kadar büyük bir fark olmamalıdır. Umarım bu konuya dikkat edilir” ifadelerini kullandı.

“GÖLE DÖNEN SOKAKLAR İÇİN KANALİZASYONLAR YAPILMALI”

Taleplerini belirten Durmuş, “ESKİ Genel Müdürlüğü'nün temel ve asli görevleri olan, mevcut su isale hatlarının yenilenmesi, içme ve kullanma sularının kalitesinin artırılması, dış ilçelere ve mahallelere yeni isale hatlarının yapılması, arıtma suyu, atık su tesislerinin yapılması, özellikle de yağmur ve kar yağdığında göle dönen cadde ve sokakların, su deşarjlarını veya tahliyelerini mümkün kılacak kanalizasyonların yapılması konusunda, daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyoruz” diye vurguladı.

“BÜTÇE GÖRÜŞÜLDÜ”

Öte yandan mecliste bütçe görüşüldü.

Yapılan açıklamada, “Bütçe Giderleri Kesin Hesap Cetveline göre 717.020.000,00 TL'lik toplam ödenekten yıl içerisinde 711.804.721,57 TL'lik harcama yapılmış, yüzde 99,27 oranında gerçekleşme sağlandı. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36'ncı maddesi uyarınca yıl içerisinde 107.581.911,66 TL tutarında bütçe ödenekleri arasında aktarma yapıldığı: yine aynı yönetmeliğin 39'uncu maddesine göre 5.215.278,43 TL'lik kalan ödeneğin iptal edildiği tespit edilmiştir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.