Belediyeden esnafa 'işyeri ismini değiştir' tebligatı

Belediyeden esnafa ‘işyeri ismini değiştir’ tebligatı
Odunpazarı Belediyesi Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 24 Kasım 1995 tarihinde aldığı “işyeri isimlerinde kullanılan yabancı kökenli kelimelerin Türkçe kelimelerle değiştirilmesine yönelik” kararını uygulama kararı aldı....

Odunpazarı Belediyesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 24 Kasım 1995 tarihinde aldığı "işyeri isimlerinde kullanılan yabancı kökenli kelimelerin Türkçe kelimelerle değiştirilmesine yönelik" kararını uygulama kararı aldı.
Odunpazarı Belediye ekipleri, isimlerinde yabancı kelime bulunan işyerlerine tebligat göndererek, ismin 10 gün içinde değiştirilmesini aksi taktirde yasal işlem başlatılacağını belirtiyorlar.
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat tarafından imzalanan Büyükşehir Meclis kararı 1995 yılında alınmış olmasına karşın bir türlü hayata geçirilememişti.
Daha sonraki denemeler başarısızlıkla sonuçlanmış, özellikle bayi konumunda bulunan iş yerilerinde isimler değiştirilememişti.
1995 yılında alınan kararda, "uluslar arası firmaların şube ve acentası durumundaki işyerlerinin ise bu kapsam dışında bırakılmasına" ibaresi yer alırken, kararın 3'ncü maddesinde, "daha önce yabancı isim altında ruhsat alan işyerlerinin isimlerinin peyderpey Türkçeleştirilmesine" ifadesine yer veriliyor.
Belediyenin tebligatı almasına rağmen 10 gün içinde işyeri ismindeki yabancı kökenli kelimeleri Türkçe kelimelerle değiştirmeyen esnafa nasıl bir yasal işlem yapacağı merak konusu olurken, esnaf uygulamaya büyük tepki gösteriyor.
"Bir işyerinin ismini değiştirmek, yeni işyeri açmaktan daha zor" diye konuşan esnaf, işin mali boyutunun da çok masraflı olduğunun altını çiziyor.
Diğer taraftan yıllardır kamuoyu tarafından hafızalara kazınmış isimlerin Türkçeyle değiştirilmesinin ya da Türk firması olmasına karşı yabancı isim kullanan firmaların bayi ve acentaları konumunda olan işyerlerinin nasıl bir uygulama içinde olacağı da merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.