Çiftçinin sel zararı karşılanacak

Çiftçinin sel zararı karşılanacak
Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mayıs ayı içerisinde Eskişehir’e yağan ani ve etkili yağışlar sonucunda yaşanan afetten etkilenen yerlerde hasar tespiti için ön çalışma başlattı.

Eskişehir'de tarım alanlarında zarara yol açan sel ve dolu afetinden etkilenen ilçelerde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan ön hasar tespit çalışmaları sonucunda Beylikova, Çifteler, Han, Mihalıççık, Seyitgazi ve Odunpazarı ilçelerine ait 24 mahallede yaklaşık olarak 62 bin 700 dekar tarımsal alanın sel ve dolu afetinden etkilendiği tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, söz konusu tarım alanlarında ayrıntılı hasar durumunun belirlenmesi için gereken çalışmalar ise saha koşullarının elverdiği süreçte yapılacak ve raporlandırılacak.

Seyitgazi ilçesinde afetten etkilenen yerlerde incelemelerde bulunan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Doğal afetlerle ilgili olarak ön tespit çalışmalarının ardından Bakanlığımıza afet bildiriminde bulunuyoruz. Sel, dolu ve şiddetli sağanak yağış veya kuraklık hasarının afet anında tam ve doğru olarak tespit edilemeyeceğinden, bir iki hafta bekleniyor ve yeniden arazi kontrolüne çıkıyoruz. Kesin hasar tespitleri de Bakanlığa gönderilerek, Bakanlıktan ödeme yapılacak olması durumunda çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin her birinin hasar gören arazileri ve hasar oranları tek tek sisteme işlenerek çiftçilerimize afet ödemesi yapılmaktadır. Bununla beraber Cumhurbaşkanlığı özel ödeneğinden Sayın Valimizin imzasıyla yardım talebinde bulunuyoruz. Cumhurbaşkanlığından gelen ödeneği hak sahibi çiftçilere ödenmek üzere Valilik hesabından Kaymakamlıklara gönderiyoruz. Ayrıca TARSİM sigortası olanlar afet ödemelerini alıyorlar.

Bütün bunlara ilave olarak Bakanlığımıza proje yapıp gönderiyoruz ve gelen ödenekle tohum, fide ve fidan alıp öncelikle afetten etkilenen köylere, çiftçilere hibe ediyoruz.

Konuyla ilgili olarak Sayın Valimiz tüm kurumların teyakkuzda olmaları talimatını verdi. İlk andan itibaren İlçe Kaymakamlarımız, DSİ, AFAD, Jandarma ve itfaiye ekipleri müdahalede bulundular. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz de ön hasar tespit çalışmaları yaptılar. Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz hava tahminlerini paylaştı ve uyarılarda bulundu. Devletimiz afetten etkilenen çiftçisinin yanındadır.

Üreticilerimiz hiç endişe etmesin, saha koşulları elverdiğinde daha önceki yıllarda olduğu gibi İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce çiftçilerimizin hasarları sağlıklı bir şekilde tespit edilecek, hazırlanan raporlar Devletimizin ilgili mercilerine ulaştırılacak ve üreticilerimizin zararlarının telafisi için gereken tüm girişimlerde bulunulacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.