Düşman işgalinden kurtuluşun 90.yıldönümü

Düşman işgalinden   kurtuluşun 90.yıldönümü
Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90’ncı yıl dönümü 2 Eylül günü törenler ve çeşitli kültürel etkinliklerle kutlanacak.Eskişehir valiliği tarafından açıklanan kutlama programına göre, Kurtuluş günü...

Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90'ncı yıl dönümü 2 Eylül günü törenler ve çeşitli kültürel etkinliklerle kutlanacak.
Eskişehir valiliği tarafından açıklanan kutlama programına göre, Kurtuluş günü kutlamaları saat 09.00'da başlayacak, saat 24.00'e kadar devam edecek. Kutlama törenleri nedeniyle resmi daireler, özel kuruluşlar, askeri birlik, kurum ve karargahlar, meydanlar, caddeler ve konutlar günün anlam ve önemine uygun bir şekilde bayraklarla donatıldı ve aydınlatıldı.
Törenler 09.00'da, protokolün Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayacak. Törende, Atatürk Lisesi ve Yunus Emre İlkokulu'ndan birer öğrenci tarafından şiir okunacak, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi ve Tepebaşı Belediye Anneler Halk Oyunları Grubu birer gösteri sunacak. Daha sonra Kanlıpınar Şehitliği'nde tören düzenlenecek.
Bu arada kutlama programı çerçevesinde saat 14.00'te Mahalleler arası Dragon Yarışları, yapılacak. Türk Sanat Müziği Korusu saat 16.00'da Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı Amfi Tiyatrosu'nda, Garnizon Komutanlığı Bandosu saat 17.00'de Porsuk Çayı üzerinde, Odunpazarı Belediyesi Mehter Topluluğu da saat 19.00'da Vilayet Meydanı'nda konser verecek.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı'nda "2 Eylül Özel Konseri" gerçekleştirecek.Saat 21.00'da da Porsuk çayı üzerinde teknelerle fener alayı geçişi düzenlenecek. Odunpazarı Belediyesi Mehter Topluluğu saat 21.30'da Şelale Park'ta bir konser daha verecek.

KUTLAMA MESAJLARI
2 Eylül Eskişehir'in kurtuluşu'nun 90'ncı yıldönümü doloyısıyla Vali Kadir Koçdemir, Ak Parti Milletvekili Salih Koca, Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz büyükerşen, Tepebaşı Belediye başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye başkanı Burhan Sakallı ve ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen birer kutlama mesajı yayınladılar.
Mesajına, " 2 Eylül Bağımsızlığın Kazanılmasında Dönüm Noktasıdır " diyerek başlayan Vali Koçdemir şunları söyledi:
" Kurtuluş Savaşı'nda büyük acılar çeken Eskişehir halkı kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle milli kuvvetlerimize maddi manevi yardımda bulunarak, 5 ayrı cephede savaşa katılmış ve üstün kahramanlıklar göstererek, düşmana ağır kayıplar verdirmiştir.
Eskişehir halkı vatan sevgisinin ve özgürlüğün her şeyin üzerinde olduğunu ve tek yürek olduğumuzda, geleceğe umutla bakabildiğimizi göstermiştir.Bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum. Eskişehirli vatandaşlarımızı da en içten duygularla tebrik ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum."

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ
SALİH KOCA
Ak Parti Eskişehir milletvekili Salih Koca, Kutlama mesajında şöyle dedi:
"Geçmişte yapılan fedakarlıklar, büyük ülkelerin temelini güçlendiren harçlarıdır. Ülkemizde bu günlere ecdadımızın büyük fedakarlıkları neticesinde ulaşmıştır. 30 Ağustos günü gerçekleşen Büyük Taarruz sonucunda Anadolu topraklarının gerçek sahibi anlaşılmış, 9 Eylül gününe kadar devam eden vatan savunması ile de düşmanın yurdumuzdan uzaklaştırılmıştır.
Vatanın savunmasında top mermisini ve bebeğini korumak için kendi canından vazgeçenlerin, evladını cepheye kınalar yakarak gönderenlerin, bir adım önündeki şahadete koşarak gidenlerin destanları yazılmıştır.
Bu destanın en önemli parçalarından biri olan Eskişehir, adını Kurtuluş Harbinde yaptığı fedakarlıklar ile tarihin altın sayfalarına yazdırmıştır. Maddi ve Manevi anlamda çok yıpranan Eskişehir mücadeleden vazgeçmemiş ve mücadelesine düşman yurttan atılana kadar devam etmiştir. 2 Eylül günü kurtuluş bayramı olan Eskişehir'imiz bu günde ülkemizin gelişmesinde stratejik öneme sahip olan illerimizdendir. Ecdadımızdan aldığımız bu bayrağı daha da ilerilere götürmek adına tüm gücümüzle çalışmak bizim vatan borcumuzdur. Tüm gayretimizde bunun için olacaktır. Bu duygularla Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk'ü silah arkadaşlarını ve Kahraman Mehmetçiği saygı ve gönül borcuyla, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun."

BÜŞÜKŞEHİR BELEDİYE
BAŞKANI YILMAZ BÜYÜKERŞEN
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları söyledi;

"Uluönder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen ve daha sonra birçok ulusa örnek olan bağımsızlık mücadelemizin önemli noktalarından biri olan Eskişehirimiz'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümünü kutluyoruz.
Ne mutludur ki bizler şehitlerimizin kanları ile sulanmış ve çağdaş Cumhuriyet'in doğuşuna da beşiklik etmiş bu topraklarda 90 yıldır özgür yaşıyoruz. Atalarımızın canlarını vererek korudukları bu toprakların ilelebet bağımsız kalması, kazandığımız askeri zaferin ekonomik, bilimsel ve teknolojik zaferlerle taçlandırılmasından geçmektedir. Ecdadımıza olan borcumuzu şehrimizi ve ülkemizi her alanda hak ettiği ileri noktalara taşıyarak ödeyebiliriz. Anadolu'nun çağdaş kenti Eskişehir'in, her yönü ile hak ettiği güzelliklere kavuşması, Türkiye'nin aydınlık yüzü olarak diğer kentlere örnek olan çalışmalarımıza aynı azim ve kararlılıkla devam etmek zorundayız.
Şehrimizin düşman işgalinden kurtulması için hiç bir fedakârlıktan kaçınmayan ecdadımızı rahmetle anıyoruz. Nesilden nesile devredilen ve bize kadar ulaşan bayrağı, atalarımızın da bizden gurur duyacağı şekilde sonsuza dek taşımaya devam edeceğiz.
Şehrimizin bayramı, hepimize kutlu olsun."

TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANI DT. AHMET ATAÇ:
Tepebaşı Belediye başkanı Ahmet Ataç mesajında şöyle dedi:
"2 Eylül 1922, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun tarihidir.
Eskişehir, işgal güçlerine karşı sürdürülen mücadelenin en hareketli günlerine tanıklık etmiş tir. Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşu, Büyük Taarruzla başlayan ve zafere giden yolu da aralamıştır.
Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla başlayan ve bir ulusun kendi kaderini kendisinin tayin etme mücadelesi, büyük bir azim ve kararlılıkla kurtuluşa kadar devam etmiştir.
2 Eylül Kurtuluş Günü, Eskişehirli hemşerilerime ve ulusumuza kutlu olsun. "

ODUNPAZARI BELEDİYE BAŞKANI BURHAN SAKALLI
Odunpazarı Belediye başkanı Burhan sakallı ise kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:
"İki Eylül 1922, Eskişehir halkının hedeflerine ulaşma konusundaki azim ve kararlılığını, şartlar ne olursa olsun zorlukların üstesinden gelebileceğini tüm dünyaya aktarışının en güzel örneklerinden biridir.
Eskişehir halkının vatan sevgisini hiçbir şeyle değişmeyeceğini, özgürlüğünü her şeyin üzerinde tuttuğunu açıkça ortaya koyduğu ve düşman askerlerinin bir daha geri dönmemek üzere Eskişehir'den ayrıldığı gün olan 2 Eylül, tarihe yer ettiği gibi yeniden tek yürek olabildiğimizin ve geleceğe umutla bakabildiğimizin en açık göstergesidir.
Bizlerde bu duygu ve düşüncelerle geçmişteki mücadelelerimizden, zaferlerimizden ve en önemlisi halkımızdan aldığımız güç ve moralle daha çağdaş, daha modern ve daha gelişmiş bir kent ve toplum adına dur durak bilmeden çalışmalıyız.
Tarihin Eskişehir halkına armağan ettiği en önemli miras olan bu anlamlı günde Türk Halkının makûs tarihini değiştiren Büyük Önder Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyor, huzur barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünya temenni ediyorum. Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. Yıldönümü Eskişehir halkına kutlu olsun."

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
PROF. DR. HASAN GÖNEN
ESOGÜ rektörü Prof. Dr. Hasan gönen mesajı işe şöyle:
"26 Ağustos 1922'de, Türk Ordusunun tarihindeki en şanlı mücadelesi olan Büyük Taarruz başlamış ve bundan birkaç gün sonra 2 Eylül 1922'de, tarihte eşine ender rastlanan bir vatanseverlik ve kahramanlık mücadelesi sonucu Eskişehir düşman işgalinden kurtulmuştur.
Tarihimizdeki böyle önemli günlerin, atalarımızın özgürlük için verdiği büyük azim ve iman gücünün, yaptıkları fedakarlıkların, kahramanlıkların çok iyi bilinmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında üstün başarılar göstererek diğer ulusların önünde yer alma konusunda özgüven, moral ve motivasyon sağlayacaktır.
Bu duygularla, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm hemşehrilerimin 2 Eylül Kurtuluş Gününü içtenlikle kutluyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.