Eğitim sistemine "Düdüklü protesto"

Eğitim sistemine “Düdüklü protesto”
Eğitimciler, 4+4+4 lük sistemi protesto etmek amacıyla dün Milli Eğitim Müdürülüğü’ne kadar yürüdü. Çoluk, çocuk sokağa dökülen ve düdük çalarak yürüyen Eğitim Sen’e bağlı öğretmenler, taleplerini dile getirdi....

Eğitimciler, 4+4+4 lük sistemi protesto etmek amacıyla dün Milli Eğitim Müdürülüğü'ne kadar yürüdü. Çoluk, çocuk sokağa dökülen ve düdük çalarak yürüyen Eğitim Sen'e bağlı öğretmenler, taleplerini dile getirdi. Daha önce Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Pazar günü için randevu alındığını belirten Eğtim Sen şube başkanı Ali Paşa Şanlı,' bugün kimseyi bulamadık, dedi.
Şube başkanı Şanlı, "Eğitimin temel bir insan hakkı olması, kamusal sorumluluğu, yani devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese, nitelikli eğitimi parasız olarak sunmasını gerektirir.
Eğitimin, 4+4+4 şeklinde kademelendirilerek 12 yıla çıkarılmasının ardından yeni modelin nasıl uygulanacağı, eğitim sisteminde ne tür değişiklikler yaşanacağına yönelik tartışmalar artarak sürüyor. Düzenlemeye yönelik itirazların büyük bölümünde eğitimin muhafazakârlaştırılmasının yanı sıra, temel eğitimin günümüz piyasa ilişkilerine uygun hale getirilmesi, sermayeye hem eğitimli, hem de "ucuz" işgücü yaratılması hedeflendiğine yönelik tespit ve eleştiriler giderek artıyor.
Eğitimde 4+4+4 şeklinde kademeli eğitim sistemine geçilmesi, "zorunlu eğitim" olarak ifade edeilen uygulama ile çocukların küçük yaşlardan itibaren kapitalist sistemin varlığına paralel olarak, "uysal ve itaatkar bireyler" yetiştirilmesi açısından öneli bir adım olarak ortaya çıktı.
4+4+4 sistemi gerekli altyapı hazırlıkları yapılmadan uygulanmaya başladığından, özellikle nüfus yoğunluğu olan okulların büyük bölümünde tambir kaos yaşanıyor. Yaş farkı olan 60 ve 83 aylık çocukların 1.sınıfta birlikte olmalarının yaratıtğı sorunlar açıkça görülmeye başladı. Öncelikle yaş farkından kaynaklanan baskı ve şiddet, algılama ve 40 dakika sınıfta duramamak, tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarını giderememek gibi birçok sorun görünür oldu. Fiziki yetersizlikler; sıra, oturak, tahta, lavabo ölçüleri ve derslik eksiklikleri, okul içi ve dışı basamak yükseklikleri gibi eksikliklerin hiçbiri giderilmiş değildir. Türkiye çapında birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim uygulamalarında ciddi artışlar yaşanması kaçınılmaz görünüyor ki bu da eğitim ve öğretimin sorunlarını kat ve kat daha da artıracaktır" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.