“En az yüzde 107 zam istiyoruz”

“En az yüzde 107 zam istiyoruz”
Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi Başkanı Hasan Atak, Milli Savunma Sanayi işçilerinin düşük ücret politikalarına karşı tepkisini dile getirdi.

Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi Başkanı Hasan Atak, şube binasının önünde yaptığı basın açıklamasında, Milli Savunma Sanayi işçilerinin uzun süredir maruz kaldığı düşük ücret politikalarını sert bir dille eleştirdi.

Başkan Atak, açıklamasında, "Aileleri ile birlikte sayıları yüzbinleri bulan ve artık yoksulluk sınırı altında ücretlerde çalışmaya mahkum edilen Milli Savunma Sanayi işçileri olarak yıllardır ifade ettiğimiz bir gerçeği buradan sizlerle bir kez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Adil olmayan, yaptığı işe karşılık gelmeyen, milli gelire sunduğu katkıyı karşılamayan, insanca yaşayacak ihtiyaçlarımıza cevap veremeyen maaşlarla geçinemiyoruz. Zaman kaybetmeden acilen ücret ve maaşlarımızın geçinebileceğimiz, asgari düzeyde de olsa insanca yaşayabileceğimiz bir düzeye yükseltilmesini istiyoruz” diye belirtti.

“YASAL SOYGUN YAPILMIŞTIR”

Eskişehir Şubesi olarak siyasi kaygı gözetmeden her zaman üyelerimizin yanında durduklarını vurgulayan Atak, geçmişteki mücadelelerini hatırlatarak, "Bugüne kadar alanlarda, sosyal medyada, yazılı ve görsel basında yaptığımız açıklamalarla sesimizi duyurmaya çalıştık. Eskişehir'den Ankara'ya yürüyerek sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak Ankara'ya girmemize izin verilmeden geri döndürüldük. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerden de maalesef istediğimiz sonuçları alamadık” dedi. Başkan Atak, ücret politikalarının reel olarak sürekli eridiğine ve alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. Ülkenin ekonomik tablosuna dair verileri aktaran Atak, "Aralık 2024 itibarıyla açlık sınırının 21.083 TL, yoksulluk sınırının 68.675 TL olduğu günümüzde, milyonlarca asgari ücretli işçi 22.104,67 TL gibi bir ücretle çalışmaktadır. Milli gelire en üst düzeyde katkıda bulunan savunma işçileri asgari düzeyde rakamlara mahkûm edilmektedir. Bugün açıklanan 1,03'lük enflasyon oranı adeta emekçilerle dalga geçmektir. 2016 yılında emeğin ulusal gelirden aldığı pay yüzde 32 iken 2022'de bu oran yüzde 23,7'ye kadar gerilemiştir. Sermayenin payı ise yüzde 41,6'dan yüzde 49,9'a yükselmiştir. Çalışanların yükü vergi dilimi gibi yöntemlerle artırılmış, adeta 'yasal soygun' yapılmıştır” diyerek tepki gösterdi.

“YETER ARTIK! ELİNİZİ CEBİMİZDEN ÇEKİN”

Atak, “İşçi-emekçilerin derdini dert etmedikleri aşikardır. Çalışanların emeği ile geçinenlerin başında bir türlü geçindiremeyen asgari kölelik ücreti yanında bir de vergi soygunu var. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 75'ni biz İşçilerden emekçilerden dar gelirlilerden alınmaktadır. Bordrodan kes gitsin, koy vergi dilimini, al KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerle işçinin yükü artık arşı geçmiştir. Yeter artık! Elinizi işçinin, dar gelirlinin, emeklinin cebinden çekin. Ekonomik krizin, enflasyonun ve hayat pahalılığının sebebi milyon dolar vergilerini affettiğiniz sermayedarlar, kredilerle, teşviklerle beslediğiniz iş birlikçi patronlar ve emek karşıtı uyguladığınız ekonomi politikalarıdır. Kamu çerçeve protokolünün hışmına uğrayan yüzbinlerce kamu işçisi yoksulluk sınırının yarısı kadar bir maaşa mahkûm edilmiştir. Gerçek bir ek zam talebi için seslerini yükselten kamunun bir kolu olan biz savunma sanayi işçilerinin yaşamsal bu talebi barikatlarla engellenmiş görmezden gelinmiştir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu tabloya göre taleplerini belirten Atak, "Geçmiş dönem kayıplarımızın telafisi için kümülatif yüzde 67 iyileştirme, 2025 yılı boyunca ise refah payı dâhil tüm maaşlara en az yüzde 107 zam istiyoruz. Enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasını, sosyal yardımların artırılmasını ve gelir vergisi oranının yüzde 10'da sabitlenmesini talep ediyoruz. Taleplerimizin karşılanmaması halinde hukuki sınırlar içinde mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :